14.04.2019.

U svom 32. izdanju Samoborska salamijada ponovno predstavila lokalnu tradiciju i napravila regionalni iskorak

Sjecište smo puteva regionalnih salamera

Samoborska salamijada, osim što je u subotu, 13. travnja, predstavila ponajbolje od lokalne tradicije spravljanja mesa, najavila je i početak jedne veće priče. U svom 32. izdanju Samoborska salamijada potvrdila se kao sjecište puteva salamera i kobasara čitave regije, a na tragu djelovanja nedavno osnovanog Europskog saveza salamera i kobasara - ESSIK. Tako su u Samoboru ove godine, uz salamere iz Hrvatske, bili i gosti iz Slovenije, Mađarske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

- Savez ESSIK bit će platforma s koje će se dalje djelovati, ostvarivati planove i ciljeve i raditi zajednički na projektima. Želim Europskom savezu salamera i kobasara dug i uspješan život, a novoizabranom vodstvu na čelu s dr. Mariom Bratulićem i dr. Verom Tadić želim uspješan i plodonosan rad na dobrobit svih salamerskih udruga Europe – poručio je uvodno Dubravko Viduč u ime organizatora iz Zlatne šajbe, ujedno i jednih od inicijatora ove organizacije sa sjedištem u Samoboru.

Dr. Viduč je zahvalio i svojim "šajberima" koji su uložili ogroman trud da bi organizirali ovogodišnju Salamijadu te je posebno istaknuo kako se trude da svaka Salamijada bude bolja i zanimljivija od prethodne pa su na ovoj zato odlučili predstaviti Samoborska vinogradarsko vinarsku udrugu, koja će na Danu otvorenih vrata Zlatne šajbe nuditi svoja vina, te udrugu Etno fletno, koja je za Salamijadu pripremila specijalitete samoborskoga kraja.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak iskoristio je priliku zahvaliti svima onima koji, rekao je, neumornim radom i žrtvovanjem organiziraju iz godine u godinu ovu sve veću i ljepšu manifestaciju po kojoj je Samobor sve poznatiji.

Okupljene je pozdravio i župan Istarske županije Valter Flego, koji je s okupljenima podijelio da je u Samoboru služio vojni rok te da mu se često vraća, a organizatore Salamijade pohvalio je za trud, ulaganje novih znanja, iskustva, ljubavi i energije kako bi se iz godine u godinu podizala kvaliteta manifestacije. Poručio je i kako javni sektor treba i dalje raditi na zaštiti naših autohtonih poljoprivrednih proizvoda i na poticanju eko poljoprivrede te na brojne druge načine pomoći proizvođačima ostvariti jednostavniji plasman proizvoda na tržištu.

U višestrukoj ulozi na 32. Samoborskoj salamijadi našao se ovaj puta zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Osim kao izaslanik pokroviteljice Salamijade, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ponovno je bio i među natjecateljima. Bandićeva salama zaslužila je Zlatnu šajbu pa je uz čestitke organizatoru zatražio u šali da se razmisli o dodjeli platinastih medalja za one koji, poput njega, već peti put osvajaju takvo priznanje.

Izaslanik župana Zagrebačke županije bio je resorni pročelnik Josip Kraljičković, koji je podsjetio na put koji je prošla Samoborska salama kako bi postala robna marka, a okupljene je pozdravio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, istaknuvši kako je 14. travnja odlukom Hrvatskog sabora proglašen danom posvećenom hrvatskim proizvodima te je u tom duhu čestitao organizatorima Salamijade, za koju je ustvrdio da je vodeća u Hrvatskoj u ocjenjivanju prerađevina od mesa.

Što se pak ocjenjivanja tiče, nepovoljna zima za pripremu salama nije se odrazila na broj niti na kvalitetu uzoraka koji su predani na ocjenivanje. Prijavilo se više od 200 natjecatelja u četiri kategorije, odnosno 40-ak posto više u odnosu na prošlu godinu. Međunarodni žiri, predvođen predsjednikom Milinkom Perkovićem, šifrirane uzorke je kušao u skladu s Pravilnikom o ocjenjivanju te na kraju odlučio da su Velike zlatne šajbe pripale: u kategoriji Domaći proizvođači Krešimiru Belaku iz Samobora, u kategoriji Međunarodni proizvođači Bojanu Zagorcu iz Sevnice, u kategoriji Domaći uzgajivači svinja OPG-u Vedran Šinko iz Hrebina te u Posebnoj kategoriji Leonardu Oslakoviću iz Samobora.

Dobitnicama Zlatnih šajbi te Velikih zlatnih šajbi priznanja su dodijeljena na pozornici, a okupljeni u Sportskoj dvorani Samobor imali su priliku uživati u ugostiteljskoj ponudi Restorana Mirna, Street Fooda Samobor, Cateringa Franje, Gostilne Kunst, Bistroa Kod Damira i restorana Pri staroj vuri, te specijalitetima SKUD-a Jednota iz Šida, uz već spomenute delicije Udruge Etno fletno. U glazbenom dijelu programa okupljene je zabavljao Exit, a program je vodio Mislav Maroević.

Organizator 32. Samoborske salamijade bila je Udruga Zlatna šajba, a pokrovitelji su bili Grad Samobor, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, dok je visoki pokrovitelj manifestacije bila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

K.S.

Nakon "kemijanja" do savršenog recepta

Krešimir Belak, osvajač Velike zlatne šajbe u kategoriji Domaći proizvođači:

- Vrlo jednostavno smo se pripremali, kao i svake godine. Postala nam je navika da se javljamo na natjecanje i do sad su majka i otac bili pobjednici prije nekoliko godina, a ove godine sam to ja. Radimo po domaćem receptu, dosta smo "kemijali" kroz godine i bilo je dosta neuspjeha, ali u zadnjih desetak godina smo konstantno na Salamijadi među prvih 5. Došli smo do savršenog recepta; tu su domaći začini, sušenje bez komora, bez aditiva, kako se kaže "kako Bog da", i svake godine je uspješno. Dosta je problema bilo ove zime, jer nije bilo dovoljno hladnoće, a pogotovo je to problem nama koji nemamo kontrolirane uvjete. Vrijeme se nije poklopilo pa je bilo dosta teško onima koje je dočekalo naglo zatopljenje, dakle oni koji su kasnije radili i nisu na vrijeme stignuli maknuti salamu imali su problema sa sušenjem. Srećom, mi smo napravili sve po planu.

Do trijumfa nakon šest godina eksperimentiranja

Vedran Šinko, osvajač Velike zlatne šajbe u kategoriji Domaći proizvođači svinja:

- Godina je bila jako teška, Cijelu jesen i zimu su temperature bile iznad prosjeka i bilo nam je malo teže držati temperaturu u podrumu, a dosta smo se borili i s vlagom. No, tata i ja smo odlučili ove godine uzeti najkvalitetnije meso od malo mlađih svinja, dali smo si malo više truda oko preciznosti, oko samih začina, održavanja, debljine salame, a malo smo promijenili i način dimljenja. Ustvari, već šest godina eksperimentiramo i prisutni smo na ovakvim natjecanjima pa nam ljudi daju savjete što je bolje. Probali smo sve što smo mogli i, evo, ove godine pokazalo se da smo uspjeli. Meso proizvodimo sami, svinje vozimo u klaonicu u Mihalinec i onda doma sve ostalo opet radimo sami. Prethodnih se godina nismo prijavljivali na ovako velika natjecanja, jer u Donjoj Pušći imamo manje natjecanje i tamo smo uvijek bili među prvima, ali nikad šampioni. Uvijek težimo biti bolji pa smo poslušali savjete stručnjaka i amatera koji su počeli poput nas i trud nam se isplatio, na što je ponosna cijela obitelj.

Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba

Nakon Samoborske salamijade, koja već dugi niz godina tradicionalno traje uvijek do duboko u noć u vikendu prije Uskrsa sa subote na nedjelju, a na kojoj svoja zaslužena priznanja dobiju svi koji procjenom stručnog žirija naprave vrhunske salame, nedjelja je dan kada za sve Samoborce, svoje goste i posjetitelje grada svoja vrata širom otvara Udruga Zlatna šajba, sa željom i namjerom da svi ljubitelji suhomesnatih delicija kušaju što su brojni proizvođači uspjeli napraviti tijekom zime.

Iz godine u godinu ponuda je sve veća, jer se na ovoj, sada već regionalnoj manifestaciji, okupljaju i svi salameri iz susjednih zemalja kojima je stalo da njihovi proizvodi dospiju do što šireg kruga istinskih gastronoma i kupaca.

Tako se i u nedjelju, 14. travnja, Samoborska salamijada neslužbeno preselila u šator na Trg kralja Tomislava, gdje su na Danu otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba od 10 do 13 sati svi besplatno mogli uživati u salamama koje su se ocjenjivale za Salamijadu i, naravno, posebno u našoj Samoborskoj, koja već niz godina nosi i status županijske robne marke.

"Šajberi" su se i ove godine dodatno potrudili da degustatorima suhe salame i kruh slučajno ne zapnu u grlu pa su, prirodno, u pomoć pozvali kolege iz Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, kojima je to bila još jedna prilika da prezentiraju svoja sve bolja vina.

Dobrog raspoloženja i prijateljskog druženja nije nedostajalo, kvaliteta ponuđenog bila je neupitna, jer nijedna salama ni ove godine nije bila diskvalificirana, uživali su svi koji su došli na ovaj svojevrsni "oteščajec" ili doručak prije nedjeljnog ručka na samu Cvjetnicu, a organizatori i natjecatelji mogli su s velikim zadovoljstvom zaključiti još jednu dobru salmersku godinu.

 

U svom 32. izdanju Samoborska salamijada ponovno predstavila lokalnu tradiciju i napravila regionalni iskorak

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002