04.02.2019.

Prijem za trenera Judo kluba Profectus Matiju Frlića i njihove volontere

Možemo biti ponosni na Ponos Hrvatske

Među petnaestoro nagrađenih kojima su 1. veljače uručena priznanja prestižnog naziva Ponos Hrvatske, koja se dodjeljuju za izniman doprinos društvu, hrabrost, nesebičnost i humanitarnu djelatnost, je i trener samoborskog Judo kluba Profectus Matija Frlić. Njegov projekt Judo za sve, koji je ostvario uz pomoć klupskog vodstva i kolega trenera, a koji je namijenjen svoj djeci s poteškoćama u razvoju ili s invaliditetom, naišao je na velik odaziv i prepoznat je ne samo među korisnicima, već i u široj sportskoj zajednici. Matija se, kao stručnjak i dugogodišnji trener uspješnih sportaša u klubu, nakon brojnih osvojenih medalja i priznanja, želio okušati u povezivanju djece kojima je bavljenje sportom uz pomoć stručnog vodstva itekako potrebno zbog zdravlja, s onima koji su zdravi, a imaju vremena i žele pomoći – volonterima. Tako danas 20-ak mladih volontera pomaže svojim klupskim kolegama da svladaju različite objektivne psihičke i fizičke poteškoće i, uz njihovu potporu, uživaju u sportu i druženju, uz vrlo mjerljiv i vidljiv napredak te toliko potrebnu stvarnu socijalizaciju.

Matiju, koji je u ponedjeljak, 4. veljače, u gradsku vijećnicu stigao i po dodatno priznanje Grada Samobora u pratnji svojih malih sportaša, volontera i vodstva kluba, dočekali su predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat te potpredsjednici Samoborskog športskog saveza Dragutin Marović i Davor Cipek.

Razmjenjujući čestitke i zahvale gradskih čelnika, Davor Cipek naglasio je odlične rezultate koje klub postiže u radu sa sportašima s posebnim potrebama i invaliditetom, što ga svrstava u sam vrh klubova u Hrvatskoj koji se bave tim vrlo važnim segmentom.

Matija Frlić predstavio je svoje male/velike pomagače volontere, kao i ostatak ekipe iz kluba, jer vrlo je važno, osim same želje da nekome pomognete, to i znati napraviti kako treba. Uz Judo klub Profectus zato danas, nakon višegodišnjeg truda i razvijanja sportskih programa za sve uzraste, djeluje i 20-ak mladih volontera, među kojima je najmlađa Jana Pšeničnjak, učenica 2. razreda OŠ Rude, koja je ovom prigodom izjavila tek da "voli pomoći svojim vršnjacima i ostalima s onim stvarima koje oni ne mogu napraviti sami".

Najkraća je to i najvažnija definicija kojom možemo opisati rad i nastojanja Matije Frlića i JK Profectus, kojima još uvijek nedostaje dodatan prostor za rad, jer ovim svojim projektom prerasli su samoborske okvire i pozivaju ih da svoj program implementiraju i predstave ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu.

Matija je tako najavio i kako će se njihovi judaši nastojati kvalificirati za predstojeće paraolimpijske igre, a, ako to ne uspiju, onda za one sljedeće.

M.K.

 

Prijem za trenera Judo kluba Profectus Matiju Frlića i njihove volontere

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002