03.04.2019.

Sve je spremno za 15. Samoborski proljetni sajam i 32. Samoborsku salamijadu

Vrijeme je za uživanje svim osjetilima

Sve je spremno za 15. Samoborski proljetni sajam i 32. Samoborsku salamijadu

Samobor se dolaskom proljeća pretvara u zanimljivu gastro destinaciju, a pregršt atrakcija nude 15. Samoborski proljetni sajam i 32. Samoborska salamijada.

Ovogodišnji Samoborski proljetni sajam održat će se u dane vikenda, 13. i 14. travnja na Trgu kralja Tomislava i okolnim lokacijama, s programom od 9 do 19 sati, a Samoborska salamijada u subotu, 13. travnja, u Sportskoj dvorani Samobor, Hebrangova 26, s početkom u 20 sati.

Ove godine Sajam će popratiti brojne atrakcije. Tako se od 12. do 14. travnja održava Proljetni kup u preponskom jahanju, koji će okupiti oko 350 jahača iz Hrvatske i inozemstva. Utakmice sva tri dana turnira su na rasporedu već od 9 sati, a natjecanja traju do 21 sat. Uz natjecateljsku "kremu" konjičkog sporta, mnogi koji su bili lani na Kupu grada Samobora potvrdit će da, uz atraktivna natjecanja, posjetitelji mogu uživati u dodatnim sadržajima i ugostiteljskoj ponudi u ambijentu čarobne Etno farme Mirnovec.

Samoborski proljetni sajam predstavit će etno i eno gastronomsku tradiciju Samobora: sir, vrhnje, Rudarsku greblicu, češnofke, Samoborsku salamu, bermet, muštardu, Samoborske kremšnite, med, domaća vina, voćne rakije, proizvode od ljekovitog bilja, pekarske delicije, te proizvode tradicijskih obrta i suvenira.

Stari tradicijski i umjetnički obrti, kao predstavnici bogate povijesti i kulture našega grada, na Sajmu prezentiraju vještine izrade starih, autohtonih proizvoda, kako bi postali nezaobilazni dio kulturnog turizma i time osigurali svoj opstanak. Predstavljaju se kristalobrusači, lončari, kovači, remenari i užari, medičari i dr., ali i osnovne škole i dječji vrtići, u kojima se njeguje tradicija starih vještina.

Sajam će, kao i svake godine, biti popraćen dodatnim gastro sadržajima. Tako će u subotu od 10 do 13 sati posjetitelji uživati u kulinarskoj radionici Uživam tradiciju, koju u parku kraj Samoborskog muzeja organizira JU Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Jela su bazirana na domaćem medu žumberačkog kraja. Kušajte prapovijesno pivo i neobično začinjeno vino, rimske domaće poslastice i srednjovjekovni nucato... Istoga dana od 16 sati samoborsko Udruženje obrtnika predstavlja Slatki Samobor – gastro show i degustaciju samoborskih slastica.

U nedjelju, 14. travnja, održat će se Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba, kada će svi moći degustirati salame koje se i ove godine nagrađuju na Samoborskoj salamijadi.

Treću godinu zaredom organizira se Dječji proljetni sajam na Trgu Matice hrvatske, u subotu i nedjelju od 10 do 13 sati, na kojem će svoje proizvode izložiti samoborski vrtići i osnovne škole, a tijekom cijelog vikenda djeca će uživati u radionicama i zekalicama, uz pregršt iznenađenja.

Svojom dokazanom gostoljubivošću Grad Samobor dočekuje posjetitelje željne ugodnih trenutaka u predivnom ambijentu prirode, šetnica, bogate gastronomske ponude, obrtničko–gospodarskih sadržaja i etno baštine.

Detaljne informacije i program nalaze se na www.proljetni-sajam.samobor.hr.

P.A.

 

Sve je spremno za 15. Samoborski proljetni sajam i 32. Samoborsku salamijadu

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002