21.09.2002.

Kako se to radi u drugim karnevalskim gradovima

Natječaji i to usred ljeta!

Kako se to radi u drugim karnevalskim gradovima

Gradsko se vijeće ovih dana po ne znamo više koji put nateže oko prihoda i rashoda davno završenog Fašnika.

Kako bi se lakše shvatila razlika između profesionalaca i amatera (da ovom prilikom ne potežemo grublje riječi) objavljujemo izrezak iz Jutarnjeg lista od 3. kolovoza. Iz njega saznajemo da je TZ Rijeke još u lipnju raspisala natječaj za likovno oblikovanje narednog Riječkog karnevala 2003.

Za usporedbu: Turističkoj zajednici Grada Samobora ne pada na pamet raspisivati nikakve natječaje - novac se (između ostalog i za promidžbu) troši bez ikakve kontrole i nadzora. Tako nas ne čudi da je na promidžbu prošlog Fašnika potrošeno 189.520 kuna, što je pravdano troškovima poput ovog: DANIJEL & CO - 74.040 kuna!

Koji "Danijel" i koja "kompanija" ostaje misterij za porezne obveznike koji su, na ovaj ili onaj način, u Fašnik "upucali" oko 800.000 kuna.

R.Š.

 
21.09.2002.

Novi turistički razvojni projekt

SAMOBORSKA TURISTIČKA MARKA

Sektor Turističke razvojne inicijative koji djeluje u sklopu Poduzetničkog centra Samobor potaknuo je utemeljenje projekta kojem je cilj poticanje razvoja turizma na području Grada Samobora.

Inicijatorima je namjera izdvojiti prepoznatljive i isticanja vrijedne predmete, lokalitete, manifestacije i druge sadržaje koji će na najbolji način poslovno, promotivno i informativno komunicirati s turistima.

Status SAMOBORSKE TURISTIČKE MARKE dodjeljivat će se jedanput godišnje. Ocjenjivački sud, koji je formirao Poduzetnički centar Samobor, donosi odluke o dodjeli ili oduzimanju statusa ukoliko dođe do profaniranja ili odstupanja od načela na osnovu kojih je dodijeljen status.

Status će zaslužiti sljedeći turistički sadržaji:

- oni koji djeluju edukativno, potiču ekološko postupanje i valoriziranje, te dugoročno pozitivno utječu na sudionike u turizmu

- oni koji su izvorno samoborski

- koji se produciraju u Samoboru i izvode ga građani Samobora

- koji su u najvećoj mjeri izrađeni od prirodnih materijala, ručnim postupkom (kada se radi o proizvodima, odnosno predmetima)

- specifične manifestacije ili lokaliteti kakvih nema u Hrvatskoj i koji se od drugih razlikuju po vremenu nastanka, autohtonosti izražaja ili na drugi način

- sadržaji koji su općeprihvaćeni od građana Samobora i njegovih posjetitelja

- ili da ocjenjivački sud na osnovu svoje procjene utvrdi da se radi o sadržaju kojem iz drugih razloga treba dodijeliti status SAMOBORSKE TURISTIČKE MARKE.

Ocjenjivački sud čine cijenjeni stručnjaci i građani izražene osobnosti, koji nisu profesionalni turistički djelatnici.

Izbor SAMOBORSKE TURISTIČKE MARKE 2002. obavit će ocjenjivački sud u sastavu: dr. Petar Vidaković, dr. Vladimir Lay i dr. Vladimir Lasić.

Nositelj projekta je Poduzetnički centar Samobor, operacionalizator je njegov sektor Turistička razvojna inicijativa, a voditelj projekta (i autor) je Mladen Noršić.

Za status SAMOBORSKA TURISTIČKA MARKA 2002. nominirani su:

- SAMOBORSKI FAŠNIK

- SAMOBORSKI MEĐUNARODNI FESTIVAL VATROMETA

- BOTANIČKI VRT LJEKOVITOG BILJA - (Suban)

- LIVADIĆ - KAVANA i HOTEL - (Labaš)

- ETNO KUĆA SLAKOPER

- SAMOBORSKI BERMET - (V. Filipec)

- SAMOBORSKA MUŠTARDA - (A.D.Filipec)

- SAMOBORSKE KREMŠNITE - (Žganjer)

- SAMOBORSKA SALAMA

- ŽUMBERAČKI SUVENIRI - (Subić)

- SAMOBORSKE NARODNE NOŠNJE - (Tkalčić)

- SAMOBORSKI SUVENIRI - RUKOM OSLIKANI STAKLENI PREDMETI - Krajačić

Odlučivanje i objavljivanje djelovanja ocjenjivačkog suda obavit će se 26. rujna 2002. godine u Poduzetničkom centru Samobor, tijekom Prvog prekograničnog susreta poduzetnika Samobora i Brežica, rezultati će biti objavljeni u medijima, a odluke dostavljene zainteresiranim strankama.

R.Š.

 
21.09.2002.

Prvi susret poduzetnika Samobora i Brežica

BREGANA - Restoran, 26.09.2002.

Prvi susret poduzetnika Samobora i Brežica prvi je poslovni skup takve vrste u Hrvatskoj i Sloveniji, kojeg su već akceptirale brojne značajne institucije. Sastoji se od tri međusobno povezane programske cjeline: poslovnog dijela, izložbenog dijela, a organizirani su i brojni popratni poslovni sadržaji.

Poslovni dio sastoji se od okruglog stola na temu "Promocija potpore poduzetništvu Općini Brežice (Slovenija) i Gradu Samoboru (Hrvatska)", koji će se održati od 12 do 14 sati.

Na okruglom stolu razmijenit će se iskustva pogranične suradnje i dogovoriti mogućnosti za razvoj međudržavne poduzetničke suradnje. Razmotrit će se i uloga država i međudržavnih institucija u takvoj suradnji.

Sudionici okruglog stola bit će gradonačelnici Grada Samobora i Općine Brežice, direktori Razvojnog centra Brežice i Poduzetničkog centra Samobor, predstavnici međunarodnih potpornih institucija, predstavnici ministarstava za gospodarstvo, ministarstava za malo i srednje poduzetništvo, predstavnici obrtničkih komora, predstavnici gospodarskih komora, pročelnici odjela za gospodarstvo županija, te pročelnici odjela za gospodarstvo Samobora i Brežica.

Izložbeni dio sastojat će se od štandova poduzetnika koji nude svoje projekte za zajednička ulaganja.

U sklopu popratnih aktivnosti organizirat će se kompjutorsko testiranje za menadžere 2000., kompjutorske igre za menadžere, prezentacija video filmova u oblasti menadžmenta u suradnji s Japan External Trade Organization, Video Arts iz Londona, Management akademijom iz Munchena, Wall Street Films iz New Yorka i drugima, te izložba stručnih publikacija iz zemlje i inozemstva iz oblasti menadžmenta i marketinga.

Cijela priredba bit će organizirana na visoko profesionalnoj razini, otvorena za poslovnu javnost, te s organiziranim sistemom akreditacija, hostesama, prevodiocima, mrežom interne televizije, press centrom i ostalim tehničkim detaljima potrebnim za kvalitetnu organizaciju poslovnog skupa te vrste.

Organizatori Prvog susreta poduzetnika Samobora i Brežica su Poduzetnički centar Samobor, Razvojni centar Brežice i World Trade Center - Zagreb.

Suorganizatori su Business Club Zagreb, Savez izumitelja i autora tehničkih unapređenja Hrvatske i Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzeništvo.

Robert Škiljan

 

Kako se to radi u drugim karnevalskim gradovima

Novi turistički razvojni projekt

Prvi susret poduzetnika Samobora i Brežica

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003