28.06.2002.

Milivoj Marton od Grada Samobora traži naknadu za pretrpljenu duševnu bol

450.000 kuna za olakšanje boli!

Milivoj Marton od Grada Samobora traži naknadu za pretrpljenu duševnu bol

Općepoznate su sudske tužbe u kojima su se hrvatski političari pozivali na "duševne boli" nanesene objavljivanjem novinskih napisa zbog kojh im je, po njihovom mišljenju, duša teško patila i zbog kojih su trpjeli nesnosne "duševne boli". Naravno, ni jedna od spomenutih javnih osoba nikad sudu nije predočila neko stručno, psihijatrijsko vještačenje koje bi nepobitno dokazivalo stupanj oštećenosti, odnosno trpljenih boli. Zgodna činjenica da je duša manje opipljiva i vidljiva od blatobrana ili šoferšajbe nudila je velike mogućnosti iznude i manipulacije sudstvom. Stvorene su i prave zvijezde "duhovnog parničenja". Primjerice, odvjetnik Željko Olujić, koji je tužbe za navodne duševne boli podizao rafalno, stojeći na usluzi svima iz tadašnjeg političko - kriminalnog miljea. Vremenom su, smjenom vlasti, duševne boli političara i javnih osoba pomalo izašle iz mode, kao da su spomenuti shvatili da je bolje i malo pretrpjeti nego dodatno raditi budalu od sebe.

No, velika je naša domovina, a do svih njenih zakutaka novi trendovi izuzetno polako stižu. Među takvim je zaostalim sredinama, na žalost, i Samobor.

Ta je žalosna činjenica objelodanjena kada se na Dnevnom redu samoborskog Gradskog poglavarstva našlo izvješće o stanju svih sudskih procesa u koje je uključen Grad Samobor, bilo kao tužena strana, ili kao tužitelj. Među onima koji od Grada Samobora putem suda utjeruju pravdu otkriven je i notorni Milivoj Marton, a dobro ste i pretpostavili - zbog "duševnih boli nanesenih povredom časti i ugleda". Kakav ugled Marton uživa u Samoboru vidljivo je iz rezultata lokalnih izbora na kojima se kandidirao i iz mizerne naklade novina koje izdaje, a moguće počasti proizlaze baš iz tih podataka.

Dakle, kakve su to "duševne boli" i tko mu ih je nanio? Na sjednicama Gradskog poglavarstva nikad se nije raspravljalo ni o Martonu niti o tome postoji ikakav trag. To što je možda netko od članova Poglavarstva u kuloarima spominjao mogućnost "plaćanja psihijatrijskog tretmana tužitelja" može se tumačiti i kao pomoć nevoljniku. Činjenica da je Marton protiv svih članova Poglavarstva podnio kaznenu prijavu na dvadesetak stranica, a koja je odbačena kao neosnovana, budi sumnje u mentalno zdravlje tužitelja. Činjenica je, međutim, da su u tom postupku članovi Gradskog poglavarstva, redom ugledni građani, na policiji bili danima sustavno ispitivani, čime im je kao javnim osobama u politici nanesena velika šteta. Dakle, tko je tu oštećen?

I kakva su to potraživanja? Na osnovi čega je Marton procijenio svoje duševne boli na 450.000 kuna? Za duševne boli izazvane naglom i nesretnom smrću djeteta moguće je, uz dobrog odvjetnika, dobiti naknadu od tridesetak tisuća kuna. Kakve je to boli Marton trpio? Hoće li Marton na sudu priložiti psihijatrijsku ekspertizu i nesumnjiv dokaz o stupnju "oštećenja" i veličini boli? I zašto baš 450.000 kuna? Zašto ne dvostruko više? Ili dvostruko manje? Pozabavimo li se malo matematikom i financijama doći ćemo do interesantnih zaključaka. Odredi li sud "oštećenom" Martonu zatraženu odštetu, samo će od kamata moći živjeti do kraja života! Je li to bila ta vrsta izračuna?

Bilo kako bilo, Marton će spor izgubiti, kao što će izgubiti i sve slične koje je poveo ili će ih tek povesti u svom zgubidanskom životu.

Robert Škiljan

 

Milivoj Marton od Grada Samobora traži naknadu za pretrpljenu duševnu bol

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003