07.09.2002.

Unatoč umjetno stvorenoj negativnoj političkoj klimi u odnosima Hrvatske i Slovenije

Samoborska razvojna inicijativa kroz Poduzetnički centar daje plodove

Unatoč umjetno stvorenoj negativnoj političkoj klimi u odnosima Hrvatske i Slovenije

Većina Samoboraca je već čula ili barem načula o projektu razvoja Samobora. Njegov cilj nije da se usvoji samo dizanjem ruku, niti da se pročita, pa zaboravi i baci. U njemu piše samo mali dio onoga što je kritična masa samoborske (i druge) pameti do sada prepoznala. Ostaje, dakle, samo pitanje što učiniti i kako se organizirati da se poslije dignute ruke i u praksi nešto desi.

Jedan od operacionalizatora razvojnog dijela što se tiče gospodarstva je svakako i Poduzetnički centar Samobor. Njegova glavna zadaća je kako u praksi iskoristiti realne mogućnosti, povezati sve elemente i dobiti sistem koji funkcionira. U tom zajedničkom radu izuzetnu ulogu imaju poduzetnici kojima je karakteristična pozitivna nametljivost, inovativnost i inicijativa. Usmjereni prema stvaranju perspektiva vlastitog razvoja kroz razvoj Samobora možemo dobiti vlastitu budućnost.

Nakon osnivanja, u nekoliko mjeseci izrađeno je dvadesetak različitih projekata za kreditiranje poduzetnika, formiran tim konzultanata, a dogovorena je i pogranična suradnja s Razvojnim centrom Brežice koja 26.09. rezultira prvim susretom samoborskih i slovenskih poduzetnika. Na različitim programima već je osigurano sredstava koliko je osigurao i Grad Samobor, te su pripremljeni projekti za poduzetnički inkubator u budućim prostorima. Javili su se i značajni gospodarski subjekti kao što je IBM, koji razrađuje mogućnost zajedničkog edukacijskog centra za Hrvatsku i Sloveniju, Poslovna znanja, i drugi koji upravo zbog blizine Slovenije planiraju zajedničke projekte i za hrvatske i za slovenske poduzetnike.

Iako prve rezultate ne možemo očekivati odmah, pozivamo samoborske poduzetnike da se jave za suradnju, jer neke promjene možemo započeti već sutra. U pripremi je baza samoborskih poduzetnika koja će biti predstavljena 26.09. kao temeljni operativni projekt za bilo kakvo konkretnije povezivanje poduzetnika. U završnoj fazi je i internet stranica koja će ubrzati protok informacija, a priprema se i susret poduzetnika zemalja Alpe – Adria za koji smo prilikom svog nastupa na Zagrebačkom velesajmu definirali početnu suradnju sa Štajerskim tehnološkim parkom.

Županijsko poglavarstvo investira u poduzetnički inkubator koji bi trebao početi raditi u Bregani na realizaciji projekta od ideje do prototipa, pa pozivamo mlade inovatore da nam se jave i uključe u vlastiti razvoj za svoje bolje sutra.

Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo je poduprlo naš projekt edukacije, tako da će najesen krenuti s radom i centar za razvoj kadrova gdje će naši poduzetnici na jednom mjestu moći dobiti sva potrebna znanja, od seminara i radionica, do časopisa, literature, te poslovnih video i audio kazeta za poduzetnike.

Djelatnost Poduzetničkog centra se zbog kvalitete poslovnih planova počela širiti i van samoborskih granica, tako da smo za potrebe poduzetničke zone u Krašiću izradili elaborat i početnu poslovnu dokumentaciju, a nedavno je stigla narudžba i za isti takav elaborat za poduzetničku zonu u Klinča Selu, čime počinjemo ostvarivati i vlastite prihode.

Iz Poduzetničkog centra je krenula i inicijativa za cjelovito sagledavanje problematike održivog razvoja i razvoja turizma koju je prihvatilo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, kao i mnoštvo turističko-razvojnih inicijativa koje su već kandidirane za sufinanciranje u Ministarstvu turizma.

Gradska vlast je ta koja je potaknula stvaranje atmosfere za definiranje razvoja i spremnost za promjene u načinu razmišljanja i budućem radu, a kroz projekt razvoja definirala i krajnji cilj: korjenita obnova svih strana života našega Grada i bolji život za svakog stanovnika. Ne kreće se ispočetka, jer su i dosadašnji rezultati polako počeli dobivati konkretnije oblike.

I na kraju, pisanjem materijala i zauzimanjem stavova možemo još jednom dokazati da smo probleme prepoznali, no time ćemo malo ili ništa promijeniti. Prevladajmo neargumentirano kritizerstvo (to je puno lakše nego nešto konkretno predložiti) i upornim zajedničkim radom počnimo dolaziti do početnih rezultata, makar i skromnih. Poduzetnički centar Samobor je jedan od skromnih konkretnih rezultata. To sigurno donosi više zadovoljstva od svakodnevnih jadikovki i zločestog "samoborskog jala".

Miljenko Bošković

FOTO: V.d. direktora Poduzetničkog centra Miljenko Bošković - Pogranična suradnja s Razvojnim centrom Brežice rezultira prvim susretom samoborskih i slovenskih poduzetnika, u Restoranu Bregana - budućem Poduzetničkom centru, koji je Bošković sa svojim suradnicima priveo toj svrsi

 
07.09.2002.

Restoran Bregana i prije preuređenja počinje svoj novi život

Uskoro zajednička izložba slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika

Živost koja se je u posljednje vrijeme osjećala oko Restorana u Bregani znatiželjnike je upućivala na činjenicu da se u tom atraktivnom, ali devastiranom i ruiniranom objektu ponovno nešto zbiva. Iako još uvijek nominalno u vlasništvu Ministarstva obrane, objekt je u "stanju povrata" lokalnoj samoupravi, tj. Gradu Samoboru koji ga je namijenio novoosnovanom Poduzetničkom centru. O njegovom radu više piše v.d. direktora Poduzetničkog centra Miljenko Bošković, a valja naglasiti da je zahvaljujući njemu i njegovim suradnicima učinjen znatan napor na osposobljavanju Restorana za prvi, promotivni zajednički nastup - izložbu poduzetnika s dvije strane granice.

26. rujna održat će se u, za sada improvizirano uređenom, prostoru Restorana Bregana Prvi susret poduzetnika Samobora i Brežica, kao rezultat suradnje Poduzetničkog centra Samobor i Razvojnog centra Brežice.

O tom za ovo područje iznimno značajnom gospodarskom događaju više ćete moći pročitati u sljedećem broju Samoborskog glasnika, a za sada spomenimo samo da se planiraju brojni susreti gospodarstvenika i predstavnika institucija koje prate i podupiru razvoj gospodarstva, te prezentacije i izložbe stručnih filmova i publikacija.

Organizatori spomenutog susreta su Poduzetnički centar Samobor, World Trade Center - Zagreb i Razvojni centar Brežice, a suorganizatori Business Club Zagreb, Savez izumitelja i autora tehničkih unapređenja Hrvatske i Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

Ponavljamo, više o svemu uskoro.

Robert Škiljan

 
07.09.2002.

Jesu li najavljene promjene zakona rješenje za samoborske probleme?

Hoćemo gradsku policiju!

Jesu li najavljene promjene zakona rješenje za samoborske probleme?

Građani Samobora već godinama trpe teror noćnih iživljavanja nad parkovima i pripadajućim inventarom. Klupe i košare za smeće završavaju u Gradni, a pošteđeni nisu ni obližnji objekti.

Zabilježili smo dva takva primjera - park iza muzeja i sjedište Udruge invalida, koje ima nesreću da je smješteno u blizini parka na Trgu Matice hrvatske. Ponovnu devastaciju obnovljenog Samoborčeka spominjemo na drugom mjestu.

Ne mislimo da je represija jedino rješenje. Osim kućnog odgoja i Grad bi, konačno, trebao aktivno pristupiti rješavanju problema klupskog prostora za mladež. Zadnji je čas!

No, vratimo se represiji, pogotovo u svjetlu najnovijeg prijedloga zakona po kojem bi gradovi imali pravo osnivati gradsku policiju, gradsko redarstvo. To je jedino rješenje koje, u represivnom smislu, može suzbiti uništavanje gradske imovine i uznemiravanje građana. MUP, naime, usprkos najboljim namjerama i nastojanjima ne može pratiti sve zahtjeve koje pred njih postavlja lokalna samouprava. Pogotovo ne može osigurati cjelonoćno dežuranje po gradskim parkovima i zapuštenim objektima naganjajući se s maloljetnicima. To bi u budućnosti, između ostalog, trebao biti posao gradskog redarstva.

Čude zato primjedbe koje dolaze iz nekih stranaka i pojedinaca (Joško Morić, DC), koji rečene zakonske pretpostavke za osnivanje gradskog redarstva vide samo kao dokaz da svojevremenog otpuštanja policajaca nije trebalo biti. Naravno da tome nije tako i da bi u gradskom redarstvu trebali i mogli raditi samo oni koji ispunjavaju (barem) kriterije i za rad u policiji. A većina svojevremeno prekobrojnih policajaca to nije mogla.

Zato, trebamo i hoćemo gradsko redarstvo u Samoboru!

Robert Škiljan

FOTO: Park iza muzeja žrtva je nekulture i noćnih divljanja

 
07.09.2002.

Licemjerna inicijativa Demokratskog centra

Mate potpisao, a sad bi brisao!

Licemjerna inicijativa Demokratskog centra

Aktualna zbivanja oko granice na moru (a i na kopnu) s našim susjedima Slovencima usred su ljeta podigla tenzije na hrvatskoj političkoj sceni. Dok je namjera Vlade bila jasna - biti do krajnje mjere suzdržan, opozicijski su se čelnici natjecali u ratobornosti svojih izjava i dakako - tražili ostavku Račana i smjenu Vlade. U tome su najglasniji bili oni (Mate Granić) koji su svojedobno sklopili i potpisali sporazum kojim je slovenskim ribarima dozvoljen izlov ribe sve do Vrsara! Njegov je zamjenik (i nasljednik na mjestu ministra vanjskih poslova u HDZ-ovoj Vladi), podsjetimo, bio današnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader!

Zbog toga je smiješno i žalosno aktualno prikupljanje potpisa za raskidanje potpisanih sporazuma koje je inicirao DC, između ostalog i u Samoboru.

Sreća je da su Samoborci prepoznali svo licemjerje ove inicijative i u širokom luku zaobilazili štand Mate Granića i njegove stranke.

Robert Škiljan

 

Unatoč umjetno stvorenoj negativnoj političkoj klimi u odnosima Hrvatske i Slovenije

Restoran Bregana i prije preuređenja počinje svoj novi život

Jesu li najavljene promjene zakona rješenje za samoborske probleme?

Licemjerna inicijativa Demokratskog centra

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003