11.05.2002.

Dva prijedloga iz kućne radionice Jože Prudeusa

Trg kardinala Franje Kuharića i Klupa kraj kapele svete Ane

Dva prijedloga iz kućne radionice Jože Prudeusa

Književnik Joža Prudeus nedavno je Poglavarstvu Grada Samobora podnio dva prijedloga. Jedan se odnosi na imenovanje Trga kardinala Franje Kuharića, a drugim traži potporu inicijativi za postavljanje opjevane klupe - spomenika kraj kapele svete Ane.

Za Trg kardinala Franje Kuharića Prudeus predlaže prostor sjeverno od potoka Gradne, obuhvaćao bi samo zgrade br. 2,4 i 6 u Ulici sv.Ane, župni cintor, te Spomen gaj poginulih branitelja. Time bi se izbjeglo preimenovanje postojećih trgova i ulica, a kako navodi Prudeus, župnik Tumpa i gvardijan franjevačkog samostana Kašner nemaju ništa protiv spomenutog prijedloga.

"Stavimo malu Vukasovićevu klupu tamo gdje joj je mjesto", kaže Joža Prudeus, potkrepljujući drugu inicijativu. Ne sugerirajući vizualni izgled spomen - klupe, Prudeus samo sugerira stihove koji bi na njoj bili uklesani.

Naravno, to su oni iz kultne Vukasovićeve pjesme:

Kod kapele svete Ane

prošla je mladost naša sva.

Mala tek klupa ona

sve slatke naše tajne pričat zna.

Stjepan Stanić

 
11.05.2002.

Odnosi između HSS-a i DC-a uzdrmani su do urušavanja

Kraj postojeće koalicije?

Sjednica Gradskog poglavarstva održana 7. svibnja, a na kojoj je, kako je uobičajeno, trebalo biti doneseno niz odluka i zaključaka važnih za razvoj Grada, održana je u sjeni razmimoilaženja između koalicijskih partnera, prvenstveno DC-a i HSS-a. Iako žeravica njihovih usijanih odnosa već mjesecima tinja i prijeti da se razgori u požar, javnost je o poremećenim koalicijskim odnosima znala relativno malo. Naime, sukobi uvijek počinju oko malih i naizgled nevažnih stvari i ne daju do znanja da bi značajnije mogli opteretiti odnose između partnera. No, kako se problemi ne rješavaju, a odnosi ne raščišćavaju, razlozi za nezadovoljstvo partnera rastu do granice iza koje više nema ni privida uljuđenog ponašanja. Jesu li odnosi između HSS-a i DC-a došli do točke nakon koje nema povratka vidjet će se već na sjednici Gradskog vijeća zakazanoj najvjerojatnije za 4. lipnja.

Inače, najviše nezadovoljstva se nakupilo na strani DC-a, čiji predstavnici u vlasti zamjeraju svojim kolegama iz HSS-a neuredno i aljkavo obavljanje poslova za koje su dobro plaćeni i na svojevoljno donošenje važnih odluka (pogotovo iz sfere komunalne problematike). Gradonačelnika Groma pak smeta stalno produciranje njegovog zamjenika Plečka u javnosti, te tvrdi da dane provodi u osobnoj medijskoj promociji, a ne u poslu za koji je plaćen.

Zbog svega toga DC je svojim partnerima iz HSS-a uputio 15 točaka u kojima su pobrojani uvjeti za nastavak suradnje. Odnose se uglavnom na solidnije obavljanje poslova u gradskoj upravi, od kojih ni zahtjev za redovno dolaženje na posao i javljanje na mobitel nisu najnevažniji. HSS je, po svemu dostupnom, pristao na sve osim da se odrekne koordinatora za rad s mjesnim odborima Tome Jandrečića, s čijim su poslovnim kapacitetima u DC-u izuzetno nezadovoljni. No, baš na njegovu smjenu u HSS-u nisu pristali i svi su ostali na svojim pozicijama.

Istovremeno traju pregovori oba partnera sa strankama opozicije, HDZ-om, LS-om i HNS-om. Ispituju se mogućnosti koaliranja i važu ponude. Čini se da su i jedni i drugi u stanju koalirati sa svakim, samo da im se omogući ostanak na vlasti. Jer, vlast nije samo slast, već je nekima, u ovom slučaju, i pitanje preživljavanja. Tržište radne snage je okrutno, a "stručnjaka" profila naših junaka ime i previše.

No, skloni smo procijeniti da će koalicija još potrajati. Ako ni zbog čega, ono zbog prije navedenog. To, naravno, ne znači da će se odnosi poboljšati, ali vlast je amalgam koji drži bolje od cijanofiksa. Neki bi, u želji da je zadrže, dozvolili i da im se iščupa ruka kojom ju drže.

A o nekakvim etičkim normama da i ne govorimo.

Robert Škiljan

 
11.05.2002.

SEZNA i Radio Samobor pred krahom

Milivoj Badovinac dobija 300.000 kuna odštete i vraća se na Radio Samobor!

Osim mogućeg ukidanja koncesije za emitiranje radijskog programa, a zbog činjenice da je jedan od vlasnika (Ivica Bedeničić) bio u isto vrijeme i član Vijeća za telekomunikacije, SEZNU, odnosno Radio Samobor, čeka još jedan težak udarac.

Milivoj Badovinac, svojedobno glazbeni urednik na Radio Samoboru, a u vrijeme direktorovanja Borisa Lackovića otpušten s posla, dobio je sudski spor u kojem traži povratak na posao i, razumljivo, naknadu za neisplaćene plaće. Kad presuda postane pravomoćna, a po svemu sudeći hoće, ta će igra SEZNU koštati barem 300.000 kuna, što će Ivica Bedeničić i partneri teško "iskeširati". Iako još uvijek pokušavaju postići neku nagodbu, teško da će Milivoja Badovinca uspjeti umilostiviti. Dapače, u kratkom nam je razgovoru dao do znanja da će ići do kraja. Dakle, želi natrag posao glazbenog urednika i odštetu!

I.H.

 
11.05.2002.

Transformacija SEZNE iz hadezeovske u Bedeničićevu prćiju

Ivica i Anica

Transformacija SEZNE iz hadezeovske u Bedeničićevu prćiju

Diana Koller, dugogodišnja vjerna suradnica Ivice Bedeničića i njegovog klana više nije direktorica SEZNE. To poduzeće, osnovano kao hadezeovski projekt za promidžbu stranačkih interesa i cijeđenje novca iz gradskog proračuna, konačnom je transformacijom postalo vlasništvo familije Bedeničić i nekoliko njihovih bivših i sadašnjih intimusa i poslovnih partnera. A tu, izgleda, za dosadašnju direktoricu nema mjesta. Umjesto nje, na mjesto direktora imenovana je Anica Bedeničić, Ivičina sestra.

Zna se da je poduzeće znakovitog imena SEZNA osnovao vrh tadašnjeg samoborskog HDZ-a, a uz suport novih kapitalista i samoborskih tajkuna. Uloživši u poduzeće prvenstveno dobru volju i neskrivene namjere, od Grada Samobora preuzeli su Radio Samobor, s pripadajućom tradicijom, opremom, glazbenim fundusom, a bogme i zaposlenicima. Da bi to sve uspjelo trebala je, dakako, i odluka, tj. pristanak Grada, što u uvjetima apsolutne vlasti HDZ-a nije bio nikakav problem. Grad Samobor dobio je za prije pobrojano i uloženo u SEZNU 14% udjela i Bog te veseli. Istina, sporne odluke trenutačno su na kriminalističkoj obradi u policiji, ali neka se građani ne vesele previše - koliko su hrvatski lopovi brzi, toliko su pravosudni organi spori. Zastara je pravosudni institut od najvećeg kriminalčevog povjerenja!

Dakle, nizom malverzacija, od one da je Ivica Bedeničić u vrijeme dok je bio gradonačelnik ujedno bio i suvlasnik SEZNE, ali i član Vijeća za telekomunikacije koje je SEZNI dodijelilo koncesiju za emitiranje radijskog programa, pa do ortačkih ugovora kod notorne Ankice Hukelj, gdje je sve to bilo "pravno regulirano", SEZNA je konačno skliznula u ruke familije Bedeničić.

Imenovanjem Anice Bedeničić direktoricom tog poduzeća samo se formalizira stanje u kojem su svi novačni tokovi bili pod kontrolom Ivice Bedeničića. Kontrolirao ih je i usmjeravao koristeći se, s jedne strane, Dianom Koler kao direktoricom, a s druge Franjom Bašićem kao čovjekom od najvećeg povjerenja i zastupnikom familije u Skupštini društva.

Razočaranje Diane Koller njenim micanjem s direktorskog mjesta razumljivo je. U minulim je godinama izvršavala sve što se od nje tražilo, od naplaćivanja nepostojećih usluga od Grada Samobora (bilo bi zanimljivo čuti mišljenje njenih kolega iz Hrvatskog novinarskog društva o naplaćivanju "informiranja sa sjednica Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća") do isplata pozamašnih svota novca Ivici Bedeničiću za neizvršene i nepostojeće usluge, čime je oštetila ostale suvlasnike poduzeća. Međutim, apetiti familije su, po svemu sudeći, veći, pa će se Diana Koller morati zadovoljiti uredničkim mjestom. Zapravo, riješio bi se Bedeničić Diane Koller u potpunosti, ali svjestan je da je ona predobro upućena u sve tajne poslovanja SEZNE koje je bilo sve prije nego regularno. No, to je samo prva silazna stepenica Diane Koller. Koliko je poznato, Ivica Bedeničić već traži novog urednika, a namjera mu je stalnom degradacijom Dianu Koller jednostavno natjerati na samovoljni odlazak iz poduzeća.

Tako obično završavaju priče s manjkom poštenja i viškom lopovskih nagona.

Robert Škiljan

FOTO: BedeničiĆ i njegova familija pretvorbu društvenog u privatno vlasništvo shvatili su najozbiljnije - novi su milenij dočekali kao radijski koncesionari i izdavači.

 

Dva prijedloga iz kućne radionice Jože Prudeusa

Odnosi između HSS-a i DC-a uzdrmani su do urušavanja

SEZNA i Radio Samobor pred krahom

Transformacija SEZNE iz hadezeovske u Bedeničićevu prćiju

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003