15.06.2002.

Amerikanci i Hrvati - neodržano predavanje

"CROATS AND AMERICANS SIMILAR OR DIFFERENT? at school - at work - at home",

Amerikanci i Hrvati - neodržano predavanje

Predavanje profesorice Gladys M. Winkworth s ACMT, pod naslovom "CROATS AND AMERICANS SIMILAR OR DIFFERENT? at school - at work - at home", koje se trebalo održati 5. lipnja u Srednjoškolskom centru Samobor, nije održano, budući da, na žalost, nije bilo zainteresiranih.

No, o temi predavanja upoznaje nas u tajnik Zajednice tehničke kulture Krunoslav Znika (na slici s Gladys M. Winkworth).

I.H.

Predavanje profesorice Gladys M. Winkworth s ACMT, pod naslovom “CROATS AND AMERICANS SIMILAR OR DIFFERENT?? at school - at work - at home, koje se trebalo održati 5. lipnja u Srednjoškolskom centru Samobor, nije održano, budući da, na žalost, nije bilo zainteresiranih. Predavanje je prvenstveno bilo namijenjeno srednjoškolcima, a mogli su doći i ostali. Zašto nije bilo odziva? Zato što dolazak nije bio obvezan? Tema je mogla biti zanimljiva, posebno mladima, a engleski jezik mnogi uče još od vrtića te bi primjena znanja u aktivnom slušanju ili raspravi sigurno poslužila kao izazov.

Navedimo ovom prilikom nekoliko natuknica iz predavanja koje su potencijalni slušatelji propustili.

Kultura se uči i stječe na različite načine (ponašanje, tradicija, postignuća). Zašto Amerikanci jedu pizzu rukama, a mi nožem i vilicom? Zašto mi jedemo ribu rukama, a Amerikanci ne? Zašto su važni mentalni procesi i učenje?

Komunikacija: za Amerikanca racionalna, zna se početak i kraj, za Hrvata je na prvom mjestu ljubaznost.

Učenje: Amerikanci uče kratke dijelove gradiva, a svaka dva tjedna slijedi test. Hrvati su kvalitetnije i bolje obrazovani, ali Amerikanci ipak brže i lakše rješavaju iznenadne probleme.

Motivacija: Amerikanac pohvalu nastoji i opravdati još većim angažmanom. Hrvati se lako uljuljkaju u samozadovoljstvo i stagniraju.

Aktivnost đaka i studenata: američki đaci i studenti aktivno traže pomoć i savjete od profesora, hrvatski pasivno promatraju. Američki student je direktno uključen u proizvodnju, hrvatski nije.

Vrijeme: Amerikanci iznimno vrednuju i poštuju vrijeme. Vrijeme pacijenta je isto toliko važno kao i vrijeme liječnika. Može li Hrvat zakazati točno vrijeme kod liječnika? Deadlines, kako to odlično kaže engleska riječ, u našem prijevodu: linija smrti ili dogovoreni rok, Amerikanci u pravilu poštuju. A Hrvati?

Odnos i uslužnost: prosječan Amerikanac najčešće neće svjesno prekršiti zakon, radno vrijeme ili narušiti interese poslodavca. Pokušat će biti od pomoći i prijateljski naklonjen čak i nepoznatima. Hrvati?

Američki đak neće šaptati susjedu u klupi, mišljenja je da mu samo Bog može pomoći. Hrvat? Amerikanac se oslanja na svoju individualnost, Hrvat na kolektivnost. Individaulizam je njegovanje nezavisnosti i individualnog dostignuća, unapređivanje samoizražavanja, vlastitog mišljenja i osobnog izbora, udruživanje sa sličnim subjektima, fleksibilnost u odnosu, itd. Kolektivizam je njegovanje zavisnosoti i grupnog uspjeha, unapređivanje prianjanja normama, respekta prema autoritetima, grupna suglasnost, itd.

Amerikanac ulazi u posao preuzimajući rizik. Hrvat ne ulazi u posao jer ne želi preuzeti rizik.. Itd, itd...

No, američki đak isto ne bi došao na ovo predavanje, ako ne bi morao. Zato, za sljedeći put treba slične aktivnosti organizirati na drukčiji način, kako bi nešto novo i različito ipak stiglo do mlađih naraštaja. Možda im to pomogne da sami razmišljaju i odlučuju o svojim vrijednostima i da prihvate nove izazove.

Zahvaljujem profesorici Gladys M. Winkworth na njezinom vremenu.

Krunoslav Znika

 
15.06.2002.

Nakon sjednice samoborskog Gradskog vijeća na potezu su građani Rakovog Potoka

Sveta Nedelja neće Rakov Potok!

Nakon sjednice samoborskog Gradskog vijeća na potezu su građani Rakovog Potoka

Procedura potaknuta svojedobnim zbivanjima i nezadovoljstvom mještana Rakovog Potoka, a koja je trebala rezultirati njegovim odcjepljenjem i pripajanjem Općini Sveta Nedelja, za Gradsko vijeće je gotova. Usvajanjem Mišljenja o peticiji potpisivanoj tom prilikom Grad je ispunio zakonsku obvezu i na građanima Rakovog Potoka, odnosno inicijatorima spomenutih događanja je da povuku sljedeći potez.

Rasprava se vodila u ležernom ozračju koje je svakako potaklo pročitano pismo - izjava Općine Sveta Nedelja u kojem su iskazane jasne ograde od cijelog slučaja i iz kojeg je bilo vidljivo da Sveta Nedelja nema nikakvih "teritorijalnih pretenzija" prema Rakovom Potoku, a time ni nakana za financiranjem izgradnje nekakvih infrastrukturnih objekata na tom području.

U izvješću tajnika Drage Kušića bilo je pobrojano i prezentirao sve izvedeno i izgrađeno na području MO Rakov Potok u posljednjih nekoliko godina, u vrijednosti od oko 4,300.000 kuna, što je trebalo ići u prilog tvrdnji da se je u Rakov Potok razmjerno mnogo investiralo. A, kako je rečeno i kako je, uostalom, i definirano usvojenim programima, Rakov Potok ni u budućnosti neće biti diskriminiran.

Vijećnici su čak tražili detaljniji statistički iskaz proračunskih prihoda s tog područja, jer, kako su ustvrdili, u Rakov Potok se mnogo više ulaže nego što se uprihodi.

U svakom slučaju, na redu su građani Rakovog Potoka, odnosno inicijatori potpisivanja peticije.

R.Š.

FOTO: Tajnik Gradskog vijeća Drago Kušić pojasnio je tijek zbivanja oko MO Rakov Potok i najavio mogući rasplet problema

 

Amerikanci i Hrvati - neodržano predavanje

Nakon sjednice samoborskog Gradskog vijeća na potezu su građani Rakovog Potoka

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003