21.12.2002.

Zavrzlama oko izbora direktora Poduzetničkog centra Samobor d.o.o.

Poigravanje bez granica

Nakon višemjesečnih priprema, u rujnu prošle godine odlukom Gradskog vijeća Grada Samobora, osnovan je Poduzetnički centar d.o.o., poduzeće za obavljanje usluga, a radi poticanja poduzetništva u malim privatnim poduzećima i obrtima, te stvaranja odgovarajućih uvjeta za razvoj poduzetničke djelatnosti na području Grada Samobora. Njegovo osnivanje bilo je rezultat impulsa koje je dalo još prethodno Poglavarstvo, a aktualno ga je kroz Upravni odjel za gospodarstvo privelo kraju. Za v.d. direktora Poduzetničkog centra Samobor d.o.o. imenovan je Tomo Gvozdanović, pročelnik prije spomenutog upravnog odjela, s jasnom obvezom da Poduzetnički centar ustroji u skladu s očekivanjima i zahtjevima njegovog osnivača - Grada Samobora. Njegov mandat je trajao do 30. lipnja ove godine, kada je ponovno za "vršitelja dužnosti", na rok od 6 mjeseci, a nakon provedenog natječaja izabran Miljenko Bošković. Bošković nije bio nepoznat u hrvatskom poduzetništvu, a njegovom je izboru pogodovala i činjenica da je bio direktor prvog poduzetničkog inkubatora u Hrvatskoj - Poslovno-inovacijskog centra Frankopanska, koji je koncepcijski osmislio i operativno vodio. Uzevši u obzir i druge poslove koje je u svojoj karijeri obavljao, činilo se tada - idealan čovjek za novopokrenuti Poduzetnički centar Samobor d.o.o. No, kao da u Samoboru i Hrvatskoj sposobni menadžeri rastu na granama kao kruške u jesen, njegovo imenovanje za "vršitelja dužnosti" dalo je naslutiti da odgovorne u Samoboru vode i neki skriveni, negospodarski interesi i motivi. Slutnja se pojačala kada ni 3 mjeseca nakon natječaja za "pravog" direktora, isti nije izabran već je Bošković svoj "v.d." "gulio do kraja" šestomjesečnog mandata. No, odluku je sada trebalo donijeti i na sjednicu Gradskog poglavarstva je od strane Nadzornog odbora Poduzetničkog centra d.o.o. došao prijedlog (usvojen, to valja reći, preglasavanjem) da se za novog direktora izabere Ivan Bašić. On je, prema prosudbi Nadzornog odbora bolji kandidat od Boškovića, te je Poglavarstvu preporučeno da ga imenuje direktorom.

Sve ovo vrijeme Samoborom su kružile i kruže priče o razlozima zbog kojih će se direktorom imenovati baš Bašić, a ne Bošković. Neke od njih na granici su zdravog razuma, ali, na žalost, i sasvim vjerojatne. Zbog njih su se u konačnici podijelile i stranke, pa je na samoj sjednici Gradskog poglavarstva donesen zaključak da se nitko od dvojice mogućih kandidata ne izabere za direktora, a da Bošković u narednom razdoblju ostaje v.d., ali "ne duže od 6 mjeseci".

To znači da, ako se drugovi konačno dogovore, on s tog mjesta može odletjeti za tjedan dana, već prema raspoloženju prevažnih stranaka i njihovih premudrih predvodnika. Razmišlja li netko od odgovornih (u prvom redu Gradsko poglavarstvo kao Skupština društva) kako da taj isti Bošković planira i vodi rad Poduzetničkog centra Samobor d.o.o. u uvjetima koje mu je nametnula nemušta politika?

Bez namjere da agitiramo za bilo koga, stoji činjenica da na rad Miljenka Boškovića nije bilo ozbiljnijih prigovora, a da je nekim aktivnostima, kao što je Susret gospodarstvenika Samobora i Brežica, te izuzetno uspješan nastup na turističkom sajmu u Splitu, učinio i više nego što se je od njega očekivalo. Osim toga, javljajući se na natječaj, predočio je i svoj program rada na pedesetak stranica, koji članovima Gradskog poglavarstva, dakle Skupštini društva, nije ni predočen. A na osnovi čega su oni mogli vagati kvalitetu predloženih kandidata? Zanima li njih uopće rad Poduzetničkog centra ili kadrovske namještaljke na razini osobnih interesa najniže kategorije?

I još nešto. Između ostalog, u cijeloj se ovoj zavrzlami radi o ljudima i njihovim sudbinama. Kako je u tim uvjetima planirati osobnu karijeru i posao zna samo Miljenko Bošković i oni koji su se našli u sličnoj situaciji. Političari to ne znaju. Oni su svoja namještenja, privilegije i povlastice osigurali od bilo kakvih iznenađenja mogućeg "tržišta rada". Kad eventualno i izlete iz svojih fotelja, zaštićene "kao ličke medvjede", još ih 6 mjeseci uredno "sleduju" dobre plaće i ostale prinadležnosti. Podsjetimo da je za takve "važne potrebe" Grad Samobor u proteklom razdoblju izdvojio oko 500.000 kuna. Iz perspektive takve zagarantirane sigurnosti kreirati zaključak po kojem će Bošković ostati v.d. i dalje, ali ne duže od 6 mjeseci, krajnje je cinično.

I on je čovjek, iako nije političar.

Robert Škiljan

 

Zavrzlama oko izbora direktora Poduzetničkog centra Samobor d.o.o.

Arhiva 2002

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003