09.11.2002.

Poduzetnički centar Samobor u internacionalizaciji samoborskog poduzetništva

Grad Samobor - pilot projekt reorganizacije lokalne uprave za Hrvatsku?

Jedna od najznačajnijih faza rada Poduzetničkog centra je svakako internacionalizacija samoborskog poduzetništva na način da se ostvare pozitivni kontakti sa značajnim inozemnim institucijama i pojedincima preko kojih možemo ne samo plasirati proizvode i usluge samoborskih poduzetnika, nego i ostvariti suradnju u prenošenju njihovog znanja i iskustva na samoborske poduzetnike.

Tako je u posjetu Poduzetničkom centru u dva navrata, 9. i 12.10., bio i Tom Matulic, eurokonzultant za management i tranzicijski razvoj međunarodne korporacije "E–STRATEGY SPRL–BVBA" koja ima svoje sjedište u belgijskom Brusselu, a koja ima svoje urede u svim zemljama zapadne Europe. Dogovorena je suradnja oko konzultantske pomoći budućim inkubiranim poduzetnicima našeg centra, njihova prezentacija i plasman na zapadno tržište, te realizacija programa edukacije koja je dogovorena preko Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo.

U hrvatskoj ambasadi u Beču 30.10. održan je sastanak sa gospođama Vesnom Njikoš i Darinkom Uršić iz gospodarskog atašea kada je prezentiran poduzetnički potencijal Samoboraca, te dogovorena konkretna promocija samoborskih poduzetnika u Austriji. Naime, Poduzetnički centar će predstaviti samoborske poduzetnike na nekoliko austrijskih sajmova i nastaviti suradnju s hrvatskim iseljenicima i Štajerskim tehnološkim parkom gdje su već ostvareni konkretni kontakti i suradnja s poduzetničkim inkubatorom, a koji bi se financirao iz sredstava EZ. Gospođe Uršić i Njikoš smo upoznali i s programom rada Poduzetničkog centra Samobor i Strateškim programom razvoja Grada Samobora do 2010 godine. Ujedno je i dogovorena suradnja i posjeta Samoboru gospodina Oswalda Gallikera iz Švicarske koji dolazi u radni posjet Hrvatskoj i koji se već nekoliko puta sastao s našim ministrima i predsjednikom Mesićem oko pomoći Hrvatskoj u restrukturiranju državne i lokalne uprave po kriterijima Europske zajednice.

Konačno, u subotu i nedjelju, 2. i 3. studenog održan je sastanak s gospodinom Gallikerom u zagrebačkom hotelu Opera kojem su prisustvovali, pored v.d. direktora Poduzetničkog centra Samobor, Marijan Lukšić i Drago Plečko iz Gradskog poglavarstva i ostali predstavnici gospodarskog i političkog miljea Samobora. Na sastanku je gospodin Galliker upoznat s programom rada Poduzetničkog centra Samobor i Strateškim programom razvoja Grada Samobora do 2010. godine o kojima se izrazito povoljno izrazio naglasivši da je ovo jedan od rijetkih primjera dugoročnog promišljanja razvoja lokalne zajednice u Hrvatskoj, ako ne i jedini, te će u sljedeća tri tjedna predložiti dva konkretna pilot projekta za Grad Samobor i Poduzetnički centar Samobor.

Grad Samobor, ukoliko to prihvati Gradsko poglavarstvo, bio bi pilot projekt reorganizacije lokalne uprave za Hrvatsku, a Poduzetnički centar Samobor operativni nositelj velikog projekta edukacije reorganizacije lokalne uprave za čitavu Hrvatsku.

Drugi dan je održan sastanak s Poduzetničkim centrom Samobor oko konkretizacije projekta edukacije čiji nositelj će biti nadležna ministarstva, tako da će se s internacionalnim ekspertima u tri faze vršiti edukacija za ministarstva, županijske uprave i za sve lokalne uprave za što Poduzetnički centar Samobor ima sve kadrovske i prostorne preduvjete.

Ivica Horvat

 

Poduzetnički centar Samobor u internacionalizaciji samoborskog poduzetništva

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003