13.04.2002.

Ni nakon dva i pol mjeseca nema financijskog izvješća s ovogodišnjeg Fašnika

Fašnik - kako je trošeno?

Od ovogodišnjeg je Fašnika prošlo već dva i pol mjeseca, a obećanog financijskog izvješća još nema. Iako je već na sjednici Gradskog vijeća postavljeno pitanje njegovog dostavljanja vijećnicima, ono još nije došlo ni na dnevni red Gradskog poglavarstva. Dapače, ni Turističkom vijeću Turističke zajednice Grada Samobora nisu predočeni načini trošenja novca na toj najvećoj samoborskoj turističkoj priredbi. Članovima vijeća još zvone u ušima riječi direktora Ureda Turističke zajednice Marijana Dumića prema kojima će "sedam dana nakon Fašnika znati za svaku utrošenu lipu". Bilo je to izrečeno u vrijeme kad je, tada još friški direktor, tražio apsolutnu slobodu u izboru suradnika na organizaciji Fašnika i, dakako, adekvatno liberalan pristup novcima.

Za sada je zainteresiranima (Turističkom vijeću samoborske turističke zajednice i Poglavarstvu predočen samo papirić pod nazivom "Prvo prijevremeno izvješće Samoborski fašnik 2002.". Iza ovog idiličnog naziva koji podsjeća na lutrijsko izvješće, krije se niz brojki koje, prezentirane bez ikakvog objašnjenja, nude sumnjičave misli.

209.000 kuna za promidžbu?

Na primjer, na kakvu je promidžbu potrošeno 209.000 kuna, kad grad ni okolica uopće nisu bili ni plakatirani? Plakati su bili gotovi na dan početka Fašnika, a nakon njega bačeni su u smeće. Web stranica je proradila tek zadnjih dana Fašnika, a do onda se ni osnovni Program fašničkih događanja nije mogao s nje saznati. Nije bilo planiranog televizijskog ni on-line prijenosa. Što je to koštalo 209.000 kuna? Kome je to isplaćeno i jesu li to bile najpovoljnije ponude? Je li bilo javnih natječaja za obavljanje tih usluga? Tko je ugovarao poslove?

Ove godine nije bilo uobičajenih otvaranja fašničkih veleposlanstava po mjestima Zagrebačke županije, ali je, prema spomenutom "izvješću", za "nastupe gostovanja Fašnika" potrošeno 38.000 kuna. Gdje i za što? Prošle je godine, primjerice, prije spomenuto obilaženje gradova zagrebačkog prstena i otvaranje veleposlanstava koštalo 9.300 kuna. A sada, kada toga nije bilo - 38.000 kuna!

Sraka je bila potpuni promašaj. Na kraju je najveći dio nalade završio u smeću. Zbog čega nisu angažirani samoborski autori, koji su, čitali smo u medijima, nudili kvalitetnije i jeftinije rješenje? Tko je odgovoran za bačenih 27.000 kuna?

Tko je podijelio 148.000 kuna?

Kakve su to "sponzorske obveze" u visini 119.000 kuna?

Kakve su to "naknade po ugovorima" u visini od 148.000 kuna, kad su posebno navedeni troškovi Fašničkih likova (60.000 kuna), posebno izvođači (76.300 kuna), posebno troškovi ozvučenja (39.500 kuna) i tako dalje. Tko je onda podijelio još 148.000 kuna? I za što?

Podsjetimo da je za ovogodišnji Fašnik iz gradske kase izdvojeno, na ovaj ili onaj način, barem 700.000 kuna (direktno, za nagrade i kao besplatne usluge Komunalca).

Slušajući komentar jednog gradskog vijećnika ne bi nas iznenadilo da nepodnošenje izvješća o financijskom poslovanju Fašnika postane još jedan klin zabijen u narušene koalicijske odnose HSS-a i DC-a.

Jer, podsjećamo, Marijan Dumić, direktor Ureda Turističke zajednice Grada Samobora član je DC-a (da nije, mjesto direktora Ureda turstičke zajednice bilo bi mu dostupno samo u snovima) i gradski vijećnik. Moguće malverzacije u organizaciji Fašnika stoga bi dodatno opteretile krhki i prividni mir između HSS-a i DC-a.

Robert Škiljan

 
13.04.2002.

Gradsko vijeće reagiralo je žurno, ali su organizatori turneje Miroslava Ilića bili još brži

Dodatno besplatno reklamiranje!

Gradsko vijeće reagiralo je žurno, ali su 
organizatori turneje Miroslava Ilića bili još brži

Gradsko vijeće Grada Samobora usvojilo je zaključke povodom gostovanja Miroslava Ilića i poslalo ih, između ostalog, Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske. Oni, u cijelosti glase:

"1. Prima se na znanje Informacija o gostova-nju izvođača "novokomponiranih pjesama" istočne varijante u Disko klubu "Grič" u Samoboru i mogućih posljedica na javni red i si-gurnost građana.

2. Ocjenjuje se neprihvatljivim za Grad Samobor i njegove građane gostovanje izvođača "novokomponiranih" pjesama istočne varijante s neprimjerenim sadržajem našoj kulturi, a posebno stoga što su još sviježa sjećanja na dane kada su ti isti izvođači s četničkim obilježjem bili moralna podrška srbočetničkim hordama u agresiji i uništavanju naših gradova i sela i ubijanju naših građana u čijem protjerivanju i obrani domovine je sudjelovao i velik dio naših građana.

3. Zadužuje se Gradsko poglavarstvo Grada Samobora da na svojoj sjednici cjelovitije razmotri ovo pitanje i poduzme odgovarajuće mjere za sprečavanje ovakvih pojava u našem Gradu i na taj način spriječi moguće štetne posljedice koje bi takve pojave mogle prouzročiti na javni red i sigurnost građana.

4. Gradsko vijeće Grada Samobora imajući u vidu moguće nesagledive posljedice na javni red i sigurnost građana u Gradu Samoboru posebno u svezi uzročno - poslje-dničnih obilježba u toč. 2. ovog zaključka, izražava nezadovoljstvo Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske na postupak izdavanja viza Miroslavu Iliću i drugim izvođačima tih obilježja, te mu predlaže da preispita postupak i s većom odgovornošću provodi isti."

Iako u dobroj namjeri, samoborsko Gradsko vijeće u ovom se slučaju postavilo u ulogu arbitra koja mu ni po kom pravu ne pripada. Nije na organima lokalne samouprave (pa bilo to i Gradsko vijeće) da procjenjuje što jest, a što nije “sadržaj primjeren našoj kulturi”. Činjenica da nečijem uhu više godi arlaukanje Hrvata Joleta od arlaukanja Srbina M. Ilića ne daje mu za pravo da te estetske kriterije nameće kroz zaključke Gradskog vijeća.

Robert Škiljan

FOTO: Umjesto da se bavi “uzročno - posljedičnim obilježbama” Gradskom vijeću bi bilo bolje da pazi na načine raspolaganja gradskom imovinom. Naime, dan nakon što su usvojeni gornji zaključci, plakatna mjesta (u vlasništvu Grada) osvanula su obljepljena novim plakatima. Za koncert u Sloveniji, a plakatiranje je, naravno - besplatno!

 
13.04.2002.

Prometne zavrzlame

Opet o tunelu

Raspravljajući o jednom od brojnih izvješća, rasprava je, što je bilo i za očekivati, opet skrenula i prema gradskom prometu. Antun Dubravko Filipec podsjetio je na buru koju je izazvalo svojevremeno spominjanje tunela, a od onda se nije daleko odmaklo u rješavanju povremenih prometnih kolapsa u Samoboru. Naglasio je da, prema Zakonu o cestama, oni koji prekomjerno koriste prometnice moraju participirati u izgradnji i rekonstrukciji novih, aludirajući time na eksploatatore pijeska na Smerovišću.

Pročelnik Željko Kovačić rekao je da je nadležno ministarstvo Županijskoj upravi za ceste odobrilo milijun kuna za početak izgradnje obilaznice Lug - Otruševac - Dubrava - Ludvić, na što bi ta uprava trebala izdvojiti dodatnih milijun kuna. No, ponovljeno je da je za rješenje prometa u centru grada optimalno rješenje kratka prometnica koja bi od Krležine, preko Stražnika izašla na Starogradsku.

Kada će to biti, tko zna.

R.Š.

 
13.04.2002.

Smanjene cijene najma za ugostiteljske terase

Uslišani vapaji samoborskih ugostitelja

Višegodišnje "jamranje" samoborskih ugostitelja na cijene najma prostora za ljetne terase konačno je urodilo plodom. Gradsko poglavarstvo, očito zadovoljno stanjem u gradskoj kasi, smilovalo se "bokcima" od kojih neki, prema provjerenim izvorima, u ljetnom razdoblju mjesečno ostvaruju i do 80.000 kuna čiste zarade prodajući piće i napitke, te im je smanjilo cijenu najma. Istina, ne zarađuju svi na razini prije navedenog iznosa. Dok neki uopće ne plaćaju najam (kao što su primjer vlasnici caffea Ara, kojima je nekadašnji gradonačelnik Bedeničić čudnovatim ugovorom omogućio besplatno korištenje gradskog prostora), nekima položaj ne omogućava ostvarivanje ekstra profita. Takav je slučaj s hotelom i kavanom Livadić, koja se ipak nalazi "po strani", u kutu, a cijena najma ista je kao i za lokale na centralnom dijelu Trga kralja Tomislava (Havana, Antiko, slastičarnica U prolazu i kavana Ivice Sudnika).

I, umjesto da se pokuša na drugačiji način valorizirati vrijednost, mogućnosti, kapacitet, značaj i komercijalni potencijal svakog pojedinog objekta, uvijek se radi ista greška - razrezuje se svima jednako! Na takav se način favoriziraju birtije "s dva metra šanka", a vrijedni turističko - ugostiteljski objekti sa sofisticiranijom ponudom dovode se na rub sloma.

O plaćanjima poreza na promet da i ne govorimo. Jer, uz korištenje ekskluzivne gradske zone (održavane od gradskog poduzeća Komunalac!) vlasnici spomenutih lokala uživaju i luksuz lažnog prijavljivanja poreza na promet! O tome smo već pisali i, koliko znamo, promijenilo se nije ništa. Po svemu sudeći, to nikoga od odgovornih osobito ne zabrinjava. Sada im je, evo, smanjen i najam za korištenje terasa. Ide to na uštrb svih - građana Samobora kao korisnika Proračuna, ali i onih ugostitelja koji nemaju priliku za ostvarivanje prometa koji im osigurava ekskluzivna lokacija.

A porez, koliko znamo, plaćaju otprilike jednako.

Robert Škiljan

 

Ni nakon dva i pol mjeseca nema financijskog izvješća s ovogodišnjeg Fašnika

Gradsko vijeće reagiralo je žurno, ali su organizatori turneje Miroslava Ilića bili još brži

Prometne zavrzlame

Smanjene cijene najma za ugostiteljske terase

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003