19.10.2002.

HSS pokrenuo postupak za smjenu gradonačelnika Groma

U najgore moguće vrijeme!

HSS pokrenuo postupak za smjenu gradonačelnika Groma

Politička kriza koja je još u proljeće tresla samoborsku aktualnu vlast nakon ljetnog se zatišja opet rasplamsala. Ovaj se put ne radi o narušavanju međustranačkih odnosa koalicijskih partnera, već se cijeli posao rušenja ugleda Grada Samobora obavlja unutar jedne stranke - HSS-a. U vremenu donošenja Gradskog proračuna, Strategije razvoja Grada Samobora, pred obilježavanje Dana Grada Samobora, te pred pokretanje novog ciklusa kreditnih poticaja za samoborske gospodarstvenike, samoborski je HSS odlučio pokrenuti postupak za smjenjivanje gradonačelnika iz vlastitih redova.

U ponedjeljak, 7. listopada, Gradski odbor HSS-a je na svojoj sjednici izglasao nepovjerenje Pavlu Gromu, te se o tome oglasio priopćenjem:

"Gradski odbor HSS-a Samobor, na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 7. listopada 2002., u okviru rasprave o aktualnoj situaciji unutar stranke, većinom je glasova, uz jedan glas protiv i jedan suzdržan, donio zaključak kojim izglasava nepovjerenje gradonačelniku Pavlu Gromu, te predlaže postupak za njegovo razrješenje.

Članovi Gradskog odbora složili su se u ocjeni da je osnovni problem nedostatak komunikacije i koordinacije gradonačelnika s HSS-om o važnim stvarima za Grad Samobor, te provođenje vlastite privatne politike.

Također je istaknut problem neizvršavanja preuzetih obveza iz koalicijskog sporazuma, posebice onih dijelova koji govore o organizaciji i postizanju veće učinkovitosti izvršne vlasti i gradske uprave, za što je gradonačelnik najodgovorniji.

Izjave gradonačelnika objavljene u medijima, koje do danas nisu demantirane, da se više bave biznisom, a ne politikom, ocijenjene su direktnim nanošenjem političke štete i rušenjem vjerodostojnosti HSS-a, a samim time i cjelokupne gradske uprave u kojoj HSS sudjeluje.

O novonastaloj situaciji obaviješteni su koalicijski partneri DC i SDP, te će se provesti konzultacije i usuglašavanja kako bi se predložila nova rješenja, koja će osigurati nastavak funkcioniranja koalicijske vlasti u Samoboru s ciljem ostvarivanja zacrtanih programa na dobrobit Grada i građana Samobora."

Gradonačelnik Pavao Grom dao je do znanja da odluku ne smatra legalnom, budući da sjednici Gradskog odbora nisu prisustvovali neki čelni ljudi stranke, kao na primjer zamjenik predsjednika i dva potpredsjednika, te da se o njegovim izjavama raspravljalo u njegovoj odutnosti.

Bez obzira na opravdanost razloga pokretanja postupka smjenjivanja Pavla Groma s mjesta gradonačelnika, jedno je sigurno - izabrano je najgore moguće vrijeme i učinjena dodatna šteta Gradu, te građani Samobora konačno postaju svjesni da su i oni i njihov Grad samo igračka u rukama lakomislenih i ambicioznih političara i stranaka.

Robert Škiljan

FOTO: Gradonačelnik Pavao Grom (gore) i predsjednik samoborskog HSS-a i potpredsjednik Gradskog vijeća Berislav Repinec (dolje)

 

HSS pokrenuo postupak za smjenu gradonačelnika Groma

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003