25.03.2002.

Nogometna delegacija na čelu s Vlatkom Markovićem u Gradskom poglavarstvu

Hrvatski nogometni centar u Samoboru?

Nogometna delegacija na čelu s Vlatkom Markovićem u Gradskom poglavarstvu

Samobor je 21. ožujka posjetilo izaslanstvo Hrvatskog nogometnog saveza na najvišoj razini, predvođeno predsjednikom Vlatkom Markovićem i tajnikom Zorislavom Srebrićem. Boraveći u svojevrsnoj inspekciji, u kojoj su se željeli uvjeriti u mogućnost da Samobor jednog dana bude sjedište Hrvatskog nogometnog centra, razgovarali su s gradskim čelništvom predvođenim gradonačelnikom Pavlom Gromom. Grom je visoke nogometne goste upoznao s vlasničkom strukturom i infrastrukturnim mogućnostima područja Šmidhena i bliže okolice, koje dolaze u obzir za izgradnju spomenutog centra.

Vlatko Marković je pojasnio oblik djelovanja budućeg Hrvatskog nogometnog centra, koji bi, po uzoru na slične takve objekte, trebao biti stalni stožer, mjesto okupljanja, boravka, treniranja i igranja svih reprezentativnih selekcija, svih uzrasta i kategorija. Objekt bi trebao biti komercijalnog karaktera, što znači da bi se financirao sam i uz pomoć zainteresiranih sponzora, a u okviru njega bio bi izgrađen hotel visoke B ili A kategorije.

Marković je naveo i lokacije koje konkuriraju Samoboru u izboru za izgradnju spomenutog centra, a to su Prepuštovec, Oroslavlje i Zelina i svako od tih mjesta ima određene prednosti. Samobor je privlačan zbog blizine zračne luke, nalazi se blizu granice Slovenije koja je često i omiljeno odredište hrvatskih nogometnih reprezentacija, a nije nevažna ni turistička privlačnost i tradicija Samobora.

Osim svega navedenog, Marković je napomenuo da je interes sponzora za izgradnju tog objekta velik, a u igri je već i jedna od najvećih hrvatskih banaka - Privredna banka, čiji je direktor Božo Prka trebao prisustvovati sastanku, ali se zbog aktualnih bankarskih poslova i potresa ispričao.

Gradonačelnik Grom izrazio je nadu da će baš Samobor biti izabran za lokaciju Hrvatskog nogometnog centra, a optimizam je temeljio na samoborskoj sportskoj tradiciji, te činjenici da je u bliskoj prošlosti ugostio velike svjetske nogometne reprezentacije kao što su Nizozemska i Italija.

Ivica Horvat

 
25.03.2002.

Za usluge promocije - Niki Fleiss 50.000 kuna

Moglo bi se dobiti više!

Za usluge promocije - Niki Fleiss 50.000 kuna

Na sjednici Gradskog poglavarstva održanoj 18. ožujka konačno je definiran Ugovor o poslovnoj suradnji, odnosno sponzoriranju između Grada Samobora i olimpijke Nike Fleiss, prema kojem će Nika za određene marketinško - promotivne usluge od Grada dobiti 50.000 kuna. Time je produžen istovjetni ugovor iz prošle godine i, slobodno se može reći, ovakav je način pomaganja vrhunskih sportaša dobra investicija i dugoročno ulaganje. No, kod realizacije cijelog tog posla nedostaje onaj mali, ali uvijek nedostajući korak. Smatramo da se marketinški potencijal Nike Fleiss ne koristi planski, za nju nisu predviđeni i izrađeni adekvatno oblikovani uporabni premeti (majice i sl.) s prepoznatljivim gradskim znakovljem. Budimo iskreni, za Niku je 50.000 kuna u ovom trenutku značajna i vrijedna pomoć, ali bi Grad za to mogao, u promotivnom i marketinškom smislu, dobiti i više.

R.Š.

FOTO:

S Nikom se svi vole slikati. Ovaj put to je njena mlada prijateljica Zita Turk.

 
25.03.2002.

Sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Samobora posvećena Fašniku

Fašnička kronika

Sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Samobora posvećena Fašniku

Polaganje računa s ovogodišnjeg Fašnika se nastavlja. Nakon što je o najvećoj samoborskoj turističkoj priredbi, istina preliminarno, bez financijskih pokazatelja, raspravljalo samoborsko Gradsko poglavarstvo, 13. ožujka je ista tema bila na dnevnom redu i Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Samobora - organizatora Fašnika.

Uvodno je o Fašniku govorio Marijan Dumić, direktor Ureda TZ, kojemu je, odlukom Vijeća, prepuštena cjelokupna organizacija, s pravom na izbor suradnika i raspolaganje nemalim sredstvima.

Ocijenio je da je ovogodišnji Fašnik uspio, da je posjet bio iznimno velik, te da Turistička zajednica treba i u narednim godinama biti organizator Fašnika, a založio se i za još tješnju suradnju s gradskim strukturama.

Damir Fabek, koji u Turističkom vijeću zastupa i predstavlja Grad Samobor, prigovorio je da u žiriju, koji je ocjenjivao grupne maske - mjesne odbore, nije bilo predstavnika Grada, iako baš Grad iz proračuna financira nagrade - 100.000 kuna. I on je, kao i ostali članovi Turističkog vijeća, zaključio da je ovogodišnja Sraka potpuno neuspjela, koncepcijski i izvedbeno. Zapitao se za što je onda plaćeno 27.000 kuna, koliko su bili troškovi izdavanja. Direktor Dumić i sam je izrazio nezadovoljstvo Srakom, koju na kraju nitko nije htio ni badava, a nepodignuti primjerci dan-danas trunu u tiskari i po prostorima TZ Samobor.

Scenarij "preštur i prekratak"

Značajan broj primjedbi odnosio se na promašenu nagradnu igru vezanu uz Fašničke putovnice, u kojoj su se samo 162 dobrostojeća sretnika, koji su uspjeli popiti po piće u 21 lokalu, mogla natjecati za vrijednu nagradu - automobil. Tako je, umjesto pučke lutrije, producirana elitistička igra u kojoj su mogli sudjelovati samo dobrostojeći.

Damira Fabeka zanimalo je pojašnjenje troškova "sponzorskih obaveza", na što nije dobio konkretan odgovor.

Pohvalio je inicijatvu i organizaciju aukcije slika, te darovanje računala osnovnim školama, što je od koristi za sve, budući da je školstvo opet palo na teret lokalne samouprave.

Mirko Šintić pohvalio je ovogodišnju fašničku dekoraciju, ali je izrazio nezadovoljstvo scenarijem Miroslava Burića, koji je bio, kako je rekao, "preštur i prekratak". No, štur i kratak nije bio honorar koji je TZ platila za njega - 12.700 kuna.

Franjo Kodrić zauzeo se za veće uvažavanje Dječjeg fašnika i primjereniji odnos prema djeci, posebice onima koji su uložili velik trud u maskiranje. Njima bi trebalo pružiti više prilike za pokazivanje, jer je nekoliko minuta na pozornici premalena nagrada za uložen trud.

2003. - tri fašnička vikenda

Bilo je i prijedloga oko osvježavanja likova, uvođenjem novih ili angažiranjem drugih izvođača. Jer, kako je rekao predsjednik TZ Franjo Grgurić, neki se gosti žale na predvidljivost izvedbe, pa to podsjeća na davne godine, kada je spelancije vodio Drago Bahun i kad su svi znali da će Fašnik početi sa "Kaj vas je pak tolko došlo...".

Za sljedeću godinu, kada će Fašnik opet organizirati TZ Samobor, predloženo je da se Fašnik protegne kroz tri vikenda, da se razmisli o imenovanju osobe - direktora, koji bi cijelu godinu radio na Fašniku, a bilo je riječi i o sustavu financiranja Fašnika, odnosno dijela koji pokriva Grad Samobor. Predloženo je tzv. ciljano financiranje, kojim bi Grad pokrivao troškove dekoracije grada, Dječjeg fašnika i maskiranje i nagrađivanje mjesnih odbora, a ostatak troškova pokrivao bi se iz komercijalnih izvora.

Spomenimo da će o Fašniku biti još riječi, budući da će o financijskom izvješću raspravljati Gradsko poglavarstvo i Gradsko vijeće.

Za sada na ovom mjestu spomenimo neke primjedbe koje do sada nisu iznesene.

Uručivanje vjerodajnica i otvaranje veleposlanstava, do sada neizostavni uvod u Fašnik, iako navedeno u "Okvirnom programu" na osnovi kojeg je Gradsko poglavarstvo odobrilo 500.000 kuna organizatorima Fašnika, bez objašnjenja je izostalo.

Bez TV - prijenosa

Nije bilo ni planiranog direktnog televizijskog, a ni on-line prijenosa, koji je prošle godine uspješno izveden u suradnji s ISKON internetom.

Skupo plaćena i izvrsno oblikovana WEB stranica proradila je tek na kraju Fašnika, a za vrijeme trajanja priredbe s nje se nije mogao saznati ni osnovni program.

Posebna je priča plakatiranje. Plakati su bili gotovi na prvi dan Fašnika i praktički su novci za njih bačeni u vjetar. Zainteresirani ih (plakate, a ne novce) mogu vidjeti pod stolom u Turističkoj zajednici.

Glazbeni program na glavnoj pozornici svojom kvalitetom nije priličio priredbi kakva je samoborski Fašnik, a opravdanja za takav izbor nema.

Toliko spominjana dekoracija, koja je zaista ove godine bila življa i bogatija nego prethodnih, u velikoj je mjeri zasluga Nike Baruna, odnosno njegovog konačnog angažiranja za rad na Fašniku. Nekoliko njegovih karikatura dalo je neophodni fašnički štimung, a sasvim suprotno tome, "vrata" u Perkovčevoj ulici rezultat su šlampave improvizacije. Činjenica da je taj šareni luk od balona bio besplatan (poklon Pirotehnike Mirnovec) ne znači da je bio i u skladu s Fašnikom. Ulaz u Fašničku republiku u Perkovčevoj ulici dio je tradicije, tamo se naznačavala tema Fašnika i ulazilo se u svijet maski, a ovogodišnjim je potezom ta vrijednost potpuno obesmišljena.

No, ono što je sigurno i bespogovorno zavrijedilo najvišu ocjenu, to je - vrijeme. Jer, Fašnik se održava u doba godine kad i najveće napore i trud organizatora može pokvariti i upropastiti baš ono na što se ne može utjecati, a to su meteorološki uvjeti. O njima ovisi brojnost publike, raspoloženje i ono najvažnije - potrošnja. A ove se godine sve poklopilo - na zadovoljstvo organizatora, gostiju i birtaša.

FOTO:

Otisnuti primjerci SRAKE, za čiju je produkciju plaćeno 27.000 kuna, i dalje trunu u tiskari.

Robert Škiljan

 

Nogometna delegacija na čelu s Vlatkom Markovićem u Gradskom poglavarstvu

Za usluge promocije - Niki Fleiss 50.000 kuna

Sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Samobora posvećena Fašniku

Arhiva 2002

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003