Sven Raić, trener NK Samobor, klub je prezeo u lošoj situaciji i poveo ga na pobjedničke staze

Umjesto borbe za ostanak, pri vrhu tablice

Sven Raić, trener NK Samobor, klub je prezeo u lošoj situaciji i poveo ga na pobjedničke staze

Preuzeti klub koji je u prvih 6 kola skupio samo 4 boda i pritom drži pretposljednje mjesto na tablici nije baš neka sreća u (nogometnom) životu trenera. Upravo u to "neobrano grožđe" ušao je krajem rujna (po treći puta u svojoj karijeri) Sven Raić, koji je nakon poraza Samobora (četvrtog u sezoni) u Odranskom Obrežu od domaćeg Dinama (0:2) preuzeo kormilo samoborskog trećeligaša od dotadašnjeg trenera Stjepana Bašića. Početak u takvoj situaciji, kao i bilo koji početak, nije bio lagan, no pogled na tablicu krajem polusezone donosi pravo olakšanje – umjesto potencijalne borbe za o(p)stanak u ligi, Samoborci su nakon odigranih 17 kola na visokom 5. mjestu na tablici.

- Istina da sam vođenje momčadi preuzeo u ne baš najboljem trenutku, no ono na čemu sam inzistirao bio je red, rad i pozitivan stav, od samog treninga i utakmice, odnosno na neki način uživanje u nogometu – u uvodu će Raić pa nastavlja.

- Dečkima sam pokazao da vjerujem u njihove mogućnosti, a oni su to vratili dižući se iz utakmice u utakmicu. Također, inzistirao sam na redovitijem treniranju kojim smo mogli uvesti željene automatizme i poboljšanja u igru.

Pozitivan šok nastao dolaskom novog trenera i kvalitetniji rad na treninzima počeo se odmah isplaćivati. U prvom nastupu Samobor je na domaćem terenu svladao Ponikve s 3:1, a u sljedećih 10 kola pa sve do zimskog predaha zadržana je neporaženost. Dvoboje sa Samoborom pognute glave napuštali su igrači Gaja, HAŠK–a, Kurilovca, susjedne Save Strmec, Vrapča i Vrbovca, dok je po bod na samoborski konto nadodan u sudarima kontra Trešnjevke, Mladosti Petrinje, Lukavca te u posljednjem kolu i protiv drugoplasiranog Lučkog. Zašto tako na terenu nije funkcioniralo i u prvih 6 kola, Raić se ne želi zamarati. Prošlost se ionako ne može mijenjati. Odmah u prvom razgovoru novi strateg rekao je igračima da nema pogleda unazad te da ima dovoljno kola i bodova da se to može ispraviti, što je i ispunjeno.

Unatoč sjajnom nizu samoborskih nogometaša, koje je u konačnici dovelo do ranije spomenutog 5. mjesta s ukupno osvojenih 29 bodova, mjesta za napredak, naravno, ima. Svjestan je toga i Raić.

- Već sam dosadašnjim napretkom, koji je bio ograničen s obzirom na izostanke najboljih igrača i zgusnuti raspored, zadovoljan. Ono na čemu treba raditi u pripremi za proljetnu polusezonu je dizanje ritma utakmice na višu razinu, kao i dorađivanje napadačkih akcija, što ćemo kroz pripremne utakmice i implementirati.

Najzaslužnije za rezultatski preokret pod njegovom kapom Raić ne želi pojedinačno navoditi, nego pohvaliti gotovo cijelu ekipu, jer ovakav rezultat ne bi ostvarili da neki dio nije funkcionirao na potrebnoj razini. S onima koji mogu i moraju bolje jasno će se razgovarati i objasniti što se od njih očekuje u proljeće.

Pogled prema spomenutom proljeću donosi i rad na igračkoj "križaljci". Promjene se mogu očekivati u obje kolone - "dolasci" i "odlasci", no tu Raić ističe vodstvo kluba koje je operativno te s čije strane dolazi velika pomoć u pogledu dovođenja igrača i posredno osnaživanja momčadi. Možda i najveće pojačanje bit će povratak iskusnog stopera Ivkovčića nakon ozljede, koji bi trebao dodatno pojačati i ovakvu solidnu samoborsku obranu (17 primljenih golova u 17 kola, 4. najbolja obrana lige), a i krilni napadač Balen, bitan u igri pred protivničkim vratima, koji će u proljetne bitke ući potpuno oporavljen.

Uz dobru suradnju s rukovodstvom kluba po pitanjima dovođenja "svježe krvi" u svlačionicu te nadu u nastavak iste, trener Samobora ističe i, zajedničkim naporima, dovršetak male teretane, koja će iznimno dobro poslužiti svim kategorijama kluba koje iz godinu u godinu postižu sve bolje rezultate te da se u konačnici najbolji od njih već od nastavka sezone uključe u rad sa seniorima. Uz to, početkom sezone kompletno su obnovljene i svlačionice pa sada igrači u Hebrangovoj ulici imaju puno bolje uvjete za treniranje.

Dobre igre sredinom i krajem jesenske dionice otvaraju pitanje borbe za vrh tablice. Vodeći Karlovac bježi 10 bodova, a drugoplasirano Lučko je na +7 u odnosu na Samobor.

- Kakav bih ja to bio trener da se ne nadam još boljem rezultatu zajedno s momčadi, ali osnovni nam je zadatak da nam proljetni dio posluži za stjecanje novih saznanja o igračima kao i za uigravanje istih. Rezultat toga trebalo bi biti dizanje kvalitete igre na višu razinu, koju bi mi kao stožer željeli prezentirati. Dođu li s time i bodovi, još bolje – finišira izlaganje o budućnosti Raić.

Pripreme za proljetnih 17 kola u 3. NL Centar započet će 20. siječnja. Igrači su već dobili program po kojem će se raditi, a odmah početkom priprema slijedi i testiranje, da se vidi kako i što ciljano treba trenirati. Kroz 7 pripremnih utakmica Samoborci će tako brusiti formu, koja će, nadamo se, niz nepobjedivosti iz dosadašnjih 11 kola produljiti na što veći broj.

Matija Milić

 

Umjesto borbe za ostanak, pri vrhu tablice

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002