15.12.2023.

Njegovanje sobnih biljaka tijekom zime

Najvažnije im je osigurati svjetlo i toplinu

Njegovanje sobnih biljaka tijekom zime

Sobne biljke ukrašavaju gotovo svaki dom, no sada, kako se bliži zima, potrebno je napraviti par koraka kako biste osigurali i zadržali kvalitetu vaših biljaka.

Dolaskom hladnijih temperatura, vrlo je bitno obratiti pozornost gdje je biljka smještena i hoće li joj to mjesto odgovarati prilikom zimskih uvjeta u domu. Temperatura i svjetlost su jedni od najvažnijih faktora koji utječu na životni ciklus biljke. Zato je važno odabrati mjesto koje ima dovoljno veliku izloženost dnevnom svjetlu, ali i što konstantnije temperaturne uvjete. Kolebanja temperatura, kao i temperaturni šokovi mogu znatno zaustaviti razvoj biljke, a to se ponajviše odnosi na prostore u kojima je preko dana puno toplije u odnosu na noćnu temperaturu. Tako, primjerice, ako se vaša biljka nalazi na prozoru iznad radijatora, po danu radijator previše grije, dok po noći naglo pada temperatura na što su, posebice tropske, biljke osjetljive. Također, previsoke temperature mogu i negativno utjecati na kvalitetu biljaka, kao što je preuranjeno odumiranje cvjetova te žućenje i opadanje listova. Osušene i bolesne dijelove biljke, kao i ocvale cvjetove maknite te ih redovno pregledavajte kako biste utvrdili negativne promjene na biljci i na vrijeme reagirali.

Osim temperature, obratite pozornost na količinu svjetlosti koju dobija biljka. Zimi ima manje svjetlosti pa ćete zato možda morati premjestiti svoje sobne biljke na svjetlije mjesto ili čak dodati dodatno svjetlo. Bilo dobro i da okrenete biljku svaki put kada ju zalijevate kako bi svi dijelovi dobili što ravnomjerniju raspodjelu svjetlosti i očistite ju mokrom krpicom od prašine koja može smanjiti količinu svjetlosti koju biljka prima. Zato odaberite mjesto koje se nalazi blizu izvora svjetlosti, kao što su to prozori i vrata, no pripazite na visoke i niske temperature.

Nadalje, većina biljaka zimi miruje, pa su samim time i njihove potrebe za zalijevanjem manje. Obilno i nepotrebno zalijevanje može samo naškoditi kvaliteti vaših biljaka, pa tako je potrebno zalijevati samo kada vidite da se zemlja potpuno osušila. Pripazite i na temperaturu vode. Ona ne bi smjela biti hladna, već je najbolje da odstoji jedno vrijeme na sobnoj temperaturi, kako biljka ne bi doživjela temperaturni šok, a i da štetnije tvari, poput klora, ispare prije zalijevanja.

Kako biljke zimi miruju, odnosno ne troše energiju na stvaranje lišća i cvjetova, tako nije potrebna gnojidba. Prestanite s gnojidbom u jesen i nastavite ponovno u proljeće jer tada biljke dobivaju više sunčeve svjetlosti, što ih potiče na ponovni aktivan rast. Ukoliko unosite biljke izvana u kuću, potrebno je očistiti biljku i teglu kako u vaš dom ne biste prenijeli štetnike.

No, prije svega informirajte se o preporučenoj brizi i zahtjevima uzgoja vaše biljke, kako biste joj maksimalno prilagodili prostor i okolinu te omogućili neometani rast i razvoj u vašem domu.

U AgroNADA-i Vas čekamo sa savjetima i svime za Vašeg zelenog ljubimca.

 

Njegovanje sobnih biljaka tijekom zime

Arhiva 2023

2024

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002