06.12.2004.

U raspravi o Poduzetničkom centru ponajviše je bilo govora o novcu za plaće

Rezultati "interventnog zapošljavanja"

Poduzetnički centar Samobor već se duže vremena nalazi pod stalnom prijetnjom konačnog sloma.

Nakon razdoblja osnivanja, još u prostorima u Langovoj ulici, uslijedilo je zapošljavanje novog direktora Miljenka Boškovića i uređenje prostora u Bregani, u bivšem Restoranu. Kroz niz događanja, promotivnih nastupa, izložbi i seminara, PCS je zaživio i stekao reputaciju prosperitetnog i propulzivnog poduzetničkog centra. Dapače, u Zagrebačkoj je županiji istican kao primjer uspješnosti. No, Boškovićevo je upravljanje obilježilo niz investicija iza kojih su ostali tragovi u visini od preko milijun kuna nepodmirenih potraživanja, a iza političara i političkih stranaka niz "interventno" uposlenih koji ni sami ne znaju što bi u Poduzetničkom centru radili i zbog čega primaju plaću. Odnosno ne primaju, budući da se financijske slavine sve više zatvaraju, a Poduzetnički se centar panično okreće svom osnivaču - Gradu Samoboru. U međuvremenu je, iziritiran stalnim prozivkama, zapošljavanjem u ustanovi kojoj je na čelu bez njegovog znanja i onemogućavanjem bilo kakve inicijative, ostavku podnio i direktor Poduzetničkog centra Ivan Kumar.

O cijelom je slučaju bilo rasprave i na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je klub HNS-LS ponavljao stari stav prema kojem se Poduzetnički centar treba osposobiti za samostalno privređivanje, dok su HSS i HDZ kukali nad nemilom sudbinom zaposlenih koji ne primaju plaću i teško da će je do Božića i primiti. Traži se neko rješenje "posudbe iz 2005. godine", jedne od onih akrobacija koje se uvijek, kad se želi, pronađu.

Prilika je ovdje za podsjećanje sentimentalno nastrojenih samoborskih političara na sudbinu radnika iz propalih samoborskih firmi, primjerice, posljednjih 150 žena iz Čaraparne koje su mjesecima bile izložene na milost i nemilost pljačkaša iz pretvorbe i privatizacije. Za njima nitko nije pustio suzu i o njima, njihovim Božićima i njihovoj djeci nikad se nije na ovaj način raspravljalo na Gradskom vijeću. No, one su se zapošljavale i svoju muku nosile same, iza njih nisu stajale političke stranke i lokalni političari.

Bilo kako bilo, djelatnici Poduzetničkog centra će do Božića nekako biti zbrinuti, ali je nekima od njih najbolje da si potraže sigurniji posao. Raspisuje se i natječaj za novog direktora, a tko će imati volje i snage za izvlačenje poduzetničkih kola iz blata bit će interesantno vidjeti.

R.Š.

 

U raspravi o Poduzetničkom centru ponajviše je bilo govora o novcu za plaće

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002