23.09.2004.

Drugi Novinarski triatlon kroz Turističku zonu po Sutli i Žumberku

Od aktivne počitnice do aktivnog odmora

Drugi <i>Novinarski triatlon kroz Turističku zonu po Sutli i Žumberku</i>

Vrlo dobro je organiziran i odrađen još jedan novinarski triatlon, odnosno svojevrsna press prezentacija novootvorene pogranične turističke zone koja je rezultat suradnje dviju susjednih država Slovenije i Hrvatske. Ovakva turistička zona omogućava posjetiteljima s obje strane lakši prijelaz granice.

Na dvodnevni turistički izlet, sastavljen od triju disciplina: kajakaštvo, biciklizam i planinarenje, po žumberačkom dijelu Turističke zone po Sutli i Žumberku krenuli smo osamnaestog rujna ujutro iz Bregane ispred Poduzetničkog centra koji je cijeli događaj osmislio i organizirao.

Prva stanica našeg press toura bila je Kostanjevica, sa susjedne strane, čija je cijela turistička ponuda vrlo pedantno osmišljena. Za uvod, prije fizički zahtjevnijih akcija, razgledali smo kulturne znamenitosti. U Kostanjevici se nalazi zbirka umjetnina u Galeriji Božidara Jakca, mecene tog kraja, koja je smještena u bivšem cistercitskom samostanu koji je poznat i po Forma Vivi, kiparskom biennalu koje je ugostilo mnoge poznate svjetske umjetnike.

Nakon razgledavanja stalnog postava i gostujućih izložbi, primili smo se posla i isprobali dobar dio sportsko-rekreacijskih disciplina koje nudi Športno-rekreativni center Grič u paketu Aktivne počitnice.

Kombijem su nas odvezli do Krke i ukrcali u kajake, a nakon kraćih konzultacija odveslali smo, uz poneku stanku, nekoliko kilometara nizvodno. Sat vremena vrlo ugodne i ne pretjerano zahtjevne vožnje kroz prekrasan krajolik, ljeti idealan za kupanje uz piknik ili slično, brzo je prošao. Nakon iskrcavanja u blizini mjesta Čatež ob Savi, u ruke smo dobili profesionalne strelačke lukove, od kojih neke od nas kasnije nije bilo lako odvojiti.

Nakon zasićenja strelačkom disciplinom prebacili smo se na pješčani teren za odbojku gdje smo proveli ostatak popodneva.

Inače, na istom mjestu postoji poligon za biciklistički cross, po dogovoru možete igrati paintball, iznajmiti bicikle, roštiljati, pecati ili se baviti cijelim nizom drugih atraktivnih sadržaja.

Aktivne počitnice (aktivan odmor) su paket koji osim ponude ŠRC-a Grič uključuju i kvalitetan ugostiteljski asortiman o kojem brigu vodi Gostiona pension Les, što je dobar i jednostavan primjer objedinjenja lokalne turističke ponude.

Dakle, kad se pošteno izmorite raznim sportskim disciplinama, vrlo lahko bojo vam spravili obed, po narudžbi, a budite sigurni da neće izostati ni cvičeka, domaće kapljice toga kraja. Tako je bilo i s nama, pa smo nakon obilnog ručka Gostione Les završili u podrumu Kmetije pri Martinovih degustirajući spomenuto vino. Odmah nakon toga, uzjahali smo bicikle i krenuli natrag spustivši se prema granici.

S naše strane prvo mjesto na popisu je bilo Eko-selo, vjerojatno svima dobro poznato; osamljeno u šumi, formirano poput ranča s mnoštvom domaćih životinja, najviše konja, na kojima možete projahati. Tamo možete i prenoćiti, po dogovoru iznajmiti bungalov ili neku drugu prostoriju, te obilno jesti.

Nakon čvrstog sna, drugog dana triatlona pred nama je bila i treća disciplina: pješačenje do Budinjaka, gdje se održavalo svečano otvaranje te iste turističke zone. Moram spomenuti da je naša treća disciplina pala u vodu samo zbog činjenice da su istovremeno prema Budinjaku, zbog prezentacije, kretala četiri nova Nissanova terenca, bez putnika.

Svečanost službenog otvaranja Turističke zone je više nego uspjela. Razlog tomu bilo je lijepo vrijeme, odaziv mnoštva posjetitelja i uzvanika, te dobra organizacija koja je uspješno uskladila nastupe mnogih KUD-ova s našeg i susjednog podneblja s protokolarnim programom.

Govornički dio programa započeo je samoborski gradonačelnik Žarko Adamek koji je pozdravio razvoj turističke zone i dolazak slovenskih turista u Samobor i Žumberak. Zatim je govorio velečasni Mile Vranešić, koji je pohvalio susjede zbog napretka, a predsjednik organizacijskog odbora i pročelnik ureda za gospodarstvo Zagrebačke županije Krunoslav Pilko zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. Nazočnima su se obratili i županica Krapinsko - zagorske županije Vlasta Hubicki, župan Občine Krško Franc Bogovič, župan Občine Brežice Andrej Vizjak, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Palma Klun-Posavec, te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je istaknuo da su to temelji daljnjem gospodarsko - društvenom razvoju.

Turistička zona po Sutli i Žumberku službeno je otvorena!!

Nikola Kovač

 
23.09.2004.

Zaživjela Turistička zona Po Sutli i Žumberku

Prek granice sim pak tam

Projekt Turističke zone Po Sutli i Žumberku 18. i 19. rujna konačno je zaživio. Zona je službeno otvorena, čime se omogućava lakši prijelaz hrvatsko - slovenske granice turistima i izletnicima na području Žumberka i Samoborskog gorja. Na samoborskom području otvorena su četiri nova prijelaza: Novo Selo Žumberačko - Planina v Podbočju, Poklek - Premagovce, Stojdraga - Vlaški Križ, te Bregana naselje - Slovenska Vas na kojima je od danas omogućen prijelaz planinarima i biciklistima samo uz posjedovanje zelene turističke propusnice. Pet takvih prijelaza otvoreno je i na Sutli na dijelu Turističke zone koji obuhvaća općine Brdovec i Dubravicu, te Kraljevec na Sutli i Klanjec u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Središnje mjesto proslave bio je Budinjak, gdje su se okupili mnogobrojni posjetitelji s obje strane granice, baš kao i brojni uzvanici. Gotovo dvije tisuće okupljenih znatiželjnika, stalnih posjetitelja i zaljubljenika u Žumberak prvo je pozdravio samoborski gradonačelnik Žarko Adamek, koji je istakao da je novoosnovana turistička zona prirodna rezultanta tradicionalne gostoljubivosti ovoga kraja, samoborske turističke tradicije i dobrih odnosa hrvatskih i slovenskih susjeda.

Stojdraški župnik velečasni Mile Vranešić upozorio je na alarmantne brojke o smanjenu broja stanovnika u posljednjih 50 godina i ponovno ukazao na sve prednosti prirodnog i neotuđenog života u rezidencijalnom dijelu Hrvatske – na Žumberku.

Predsjednik organizacijskog odbora, pročelnik ureda za gospodarstvo Zagrebačke županije Krunoslav Pilko zahvalio je svima koji su pomogli u osmišljavanju i realizaciji ovog projekta, a okupljene su potom pozdravili županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, župan Občine Krško Franc Bogović, te župan susjedne Občine Brežice Andrej Vizjak.

Okupljenima su se obratili i predsjednica skupštine Zagrebačke županije Palma Klun-Posavec i župan Zagrebačke Županije Stjepan Kožić, koji je istaknuo da Zagrebačka županija stoji iza svih projekata koji pridonose prosperitetu ovog kraja, a područje uz granicu predstavlja poseban izazov zbog specifičnih uvjeta života i rada. Ova bi zona, naglasio je Kožić, trebala pomoći da granica ne razdvaja, već spaja.

Osim Turističke zone, jučer je u Budinjaku otvoren i arheološki park pri Eko centru i “Poučna staza kneževa”. Staza se proteže na prostoru od Budinjaka do Bratelja, a duljine je četiri kilometra. Prolazeći je, posjetitelji upoznaju bogato kulturno naslijeđe Žumberka, od naselja iz prapovijesnih vremena, groblja iz doba rimskog carstva, pa nadalje. Ravnatelj Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje Matija Franković rekao je da su stazu zaposleni, njih 14, počeli pripremati početkom prošle godine. Željeli su stvoriti mjesto koji će, uz prirodne ljepote, stvoriti i dodatnu kulturnu ponudu da bi zaživjela turistička djelatnost, od koje bi korist imalo domicilno stanovništvo.

Zgradu je Eko centru u Budinjaku ustupio Grad Samobor, pa je gradonačelnik Žarko Adamek rekao da su rado prihvatili inicijativu o stvaranju Eko centra s arheološkim parkom i poučnom stazom. U budućnosti im je zaželio puno novih projekata, te da Budinjak postane mjesto u koje će dolaziti turisti iz Slovenije, Zagreba i posjetitelji iz Samobora. Podršku Eko centru i njegovim projektima dao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, a svečano ga je otvorio pomoćnik ministra za kulturu Krešimir Filipec.

M.Š.-R.Š.

 

Drugi Novinarski triatlon kroz Turističku zonu po Sutli i Žumberku

Zaživjela Turistička zona Po Sutli i Žumberku

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002