18.10.2004.

Jednodnevna turneja diljem Samobora

Još da se otvore i zašiju...

Krenulo se, kako je i red, od Šetališta dr. Franje Tuđmana, gdje je u parku oko Muzeja specijalnom tehnikom uređena staza. Ne, ovaj se put čelništvo nije odlučilo za inovativne Samoborkine ploče, koje već nakon nekoliko mjeseci izgledaju kao da ih je postavljao Ferdo Livadić osobno, već je u pokrov asfalta posipan bijeli pijesak. Jednostavno i efektno.

Već četvrtu godinu za redom gradsko čelništvo uoči Dana Grada organizira turu po Samoboru. Najmiliji su im gosti tom prilikom novinari koji bi trebali zabilježiti sve neimarske uspjehe koje je aktualna garnitura u razdoblju od godinu dana uspjela realizirati. Ne gleda se tada na rupe po gradskim ulicama i slične trivijalije, ogled je više usmjeren na ono lijepo...

Ajde, neka im na taj dan i bude tako.

Spomenutog se četvrtka krenulo udarnički, od ranog jutra, kako bi se do večernjih sati stiglo obići sve programom predviđeno.

Krenulo se, kako je i red, od Šetališta dr. Franje Tuđmana, gdje je u parku oko Muzeja specijalnom tehnikom uređena staza. Ne, ovaj se put čelništvo nije odlučilo za inovativne Samoborkine ploče, koje već nakon nekoliko mjeseci izgledaju kao da ih je postavljao Ferdo Livadić osobno, već je u pokrov asfalta posipan bijeli pijesak. Jednostavno i efektno.

Potom se krenulo prema prilazu župnoj crkvi, budući da je tamo izgrađen prvi javni gradski nužnik. Ovaj put naše čelništvo i novinare u pratnji tamo nije vodila huda sila, već je ogled bio više promotivno – reklamerskog karaktera. Saznali smo da bi uskoro trebali biti postavljeni i natpisi - putokazi prema tom objektu specifične namjene i sadržaja. Jer, čemu i najluksuznije pribježište za nevoljnike, ako put do njega nije obilježen jasnim i preciznim oznakama. Zakasnjela konzumacija mogla bi uroditi neugodnim posljedicama.

Gradonačelnik Žarko Adamek, kojeg su čuvstva pri pregledu spomenute institucije posve obuzela, naglasio je kako je uređenjem javnog zahoda i stuba prema crkvi svete Anastazije zaokružen projekt Parka domovinske zahvalnosti.

Sudionici ture po Samoboru i okolici imali su se prilke upoznati i s novim sadržajima za one mlađe. Za njih je kod škole Samobor uređen skate park. Osim toga, pokrenut je postupak za dobivanje lokacijske i građevinske dozvole za dogradnju aneksa škole Samobor. Okupljeni poglavari i ravnateljica škole Vesna Lokner Kralj istaknuli su da će to biti prva gradnja u samoborskom školstvu nakon dugog vremena. U školi je u potpunosti obnovljen i jedan, nećete povjerovati, učenički nužnik.

Veselo je društvo produžilo nakon toga do rotora u Ulici grada Wirgesa. Novi splet ulica, čudnih oblika i prometnih rješenja vezanih uz radnu zonu, koštat će, kad se završi, oko 9 milijuna kuna.

Sljedeće je na redu bilo susjedstvo - uređenje sportskog centra u Hebrangovoj ulici, gdje su se okupljeni upoznali s izgradnjom pomoćnog igrališta s umjetnom travom, koji će sigurno pomoći da naši sportski ljubimci postižu još bolje rezultate.

No, na uštrb nogometa nisu zaboravljeni ni kućni ljubimci. Obiđena je i novoizgrađena ambulanta za male životinje u sklopu Veterinarske stanice.

Na red su došli objekti vodoopskrbe i odvodnje. U pogon je puštena crpna stanica Slapnica u Svetonedeljskoj ulici, za koju je izdvojeno milijun i 610 tisuća kuna.

Milijun kuna izdvojeno je za kolektor otpadnih voda u Mirnovečkoj.

U Kladju je otvorena pješačka staza, a u Baltinom Jarku crpna stanica. U Konščici je otvorena vodosprema i dječje igralište, te društveni dom. U školi u Svetom Martinu postavljena je nova kotlovnica za centralno grijanje. U Rakovom Potoku župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić otvorio je radove na izgradnji vodospreme, cjevovoda i crpne stanice. Svečano je označen i početak radova na izgradnji magistralnog cjevovoda Strmec – Samobor.

Još je samo falilo da se netko od čelnika i sam otvori i zašije pred okupljenim novinarima, pa da slika o svestranosti naših vlasti bude potpuna.

Ni to nije sve.

Nezaustavljiva je ekspedicija još obišla Domaslovec, Farkaševac, Gradnu, Otok, Malu Jazbinu, Podvrh, Breganu i Grdanjce.

No, padala je noć, a tada se i najgrandiozniji uspjesi slabo vide.

Bilo je vrijeme za rastanak.

Stjepan Stanić

 

Jednodnevna turneja diljem Samobora

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002