11.11.2004.

Ništa od inicijative LS-a o postavljanju Sudnikovog spomenika na raskršću Langova - Perkovčeva

"Struka" protiv Sudnika ispred Nebija

Ništa od inicijative LS-a o postavljanju Sudnikovog spomenika na raskršću Langova - Perkovčeva

Ivici Sudniku, osobi koja je ponajviše u novijoj povijesti zadužila naš grad i njegove građane, nedavno je na kući u kojoj je živio i radio otkrivena spomen ploča. Bio je to mali znak zahvalnosti za sve ono što je za života učinio za Samobor, ali i dokaz da njegovo djelo nije zaboravljeno i da sjećanje na njega živi i dalje.

Malo je poznato da je u travnju ove godine Gradsko poglavarstvo načelno prihvatilo inicijativu samoborske Liberalne stranke za podizanje spomenika Ivici Sudniku na spoju Perkovčeve i Langove ulice, na "trokutu" ispred slastičarnice Nebi. Spomenuti prijedlog nudi cjelovito rješenje tog prostora, a Sudnikov bi spomenik prema njemu bio visok oko 1,5 metar.

Gradsko poglavarstvo zadužilo je tada upravne odjele za društvene djelatnosti i stambeno komunalne poslove za daljnju provedbu ove inicijative, a godišnjica Sudnikove smrti prilika je da je se prisjetimo.

No, sudeći prema posljednjim nagovještajima iz Gradskog poglavarstva, od svega neće biti ništa. Inicijativa nije odbijena, ali je od nje ostao samo spomenik. I to ne na spomenutom "trokutu", već negdje drugdje, vjerojatno ispred muzeja. Uspjeli smo saznati da su se o njegovom postavljanju na spoju Langove i Perkovčeve negativno izjasnili "prometni stručnjaci" i "zaštitari", što god to kome značilo.

Ne znamo kako su se o reklami za birtiju Rubelj na zgradi u Livadićevoj ulici, koja unakazuje vizuru Starog grada, izjasnili vrli "zaštitari", ali građanima je ionako jako dobro poznato koga i što štite ti "zaštitari". Oko sebe imamo dosta primjera za sumnju u njihove dobre namjere i "stručnost".

A o mogućem ometanju prometa spomenika visine metar i pol i "prometnim stručnjacima" vrijedi isto. Znaju građani i koji su to i kakvi "prometni stručnjaci", budući da njihovu "stručnost" imaju priliku svakodnevno iskušavati na svojoj koži.

Robert Škiljan

 
11.11.2004.

Vlasnik Samoborke Željko Kodrić sukobio se sa susjedima

Rovovska bitka u Langovoj

Vlasnik Samoborke Željko Kodrić sukobio se sa susjedima

U legitimnoj želji da živi kao sav normalan svijet, dakle uz blagodati koje pruža električna struja, Kodrića žele spriječiti, a tko drugi, nego susjedi! Ne dozvoljavaju, naime, prekapanje i polaganje električnog kabla preko njihovih dvorišta, samo 4 metra od kuća. Prema nacrtu koji su pokazali, Kodrićeva čestica udaljena je od njihovih kuća 12 metara, ali on bi, kako kažu, kopao baš preko njihovog!

Da Kodrićev dvorac u Langovoj lijepo napreduje mogu se uvjeriti svi slučajni prolaznici, putnici namjernici, a i oni koji već obilaze taj vrijedni spomenik ljudskom umijeću, trudu i muci. Oni optimistički nastrojeni očekuju dan kad će i osobno moći prošetati velebnim zadanjem - spomenikom kulture, uvjeriti se u kvalitetu izvršenih radova, proćaskati s domaćicom i s domaćinom popiti kupicu vina iz njegovog vinograda.

No, ne znaju putnici namjernici i znatiželjni Samoborci da domaćin, samoborski industrijalac Želimir Kodrić, tešku bitku bije ne bi li svoj novouređeni dom opskrbio najosnovnijom infrastrukturom. Jedva je riješio pitanje cestovnog prilaza, uzurpiravši pritom javno dobro, a već se našao na novim mukama.

Zapelo je sa strujom.

U legitimnoj želji da živi kao sav normalan svijet, dakle uz blagodati koje pruža električna struja, žele ga spriječiti, a tko drugi, nego susjedi! Ne dozvoljavaju, naime, prekapanje i polaganje električnog kabla preko njihovih dvorišta, samo 4 metra od kuća. Prema nacrtu koji su pokazali, Kodrićeva čestica udaljena je od njihovih kuća 12 metara, ali on bi, kako kažu, kopao baš preko njihovog!

Kada se u jutro, 10. studenog, na dvorištu Kodrićevih susjeda u Samostanskoj ulici, ukazao rovokopač poduzeća Samoborka s pripadajućim djelatnikom, ustali su u obranu svojeg. Do Kodrićevog posjeda ostalo je za prekopati tridesetak metara - velik dio kanala bio je već prekopan i to po vodovodnim instalacijama u Samostanskoj ulici.

Kako radnik u rovokopaču nikako nije htio pokazati "papire" na temelju kojih namjerava kopati kroz njihovo dvorište, najagilnijim se među stanarima pokazao Leo Berić, koji je ispred bagera parkirao svoj automobil. Radnik je na to pozvao "gazdu" i uskoro se ukazao i Kodrić osobno. Berić je u ime ostalih stanara opetovano zatražio bilo kakve "papire" koji bi svjedočili o legalnosti planiranih radova, ali je "gazda" Kodrić uporno odgovarao: "Ne trebam ja nikome pokazivati nikakve papire ni dozvole", a svom je radniku naredio: "Kopaj!". Radnik je rovokopačem zaobišao Berićev auto, a Berić je konačno i legao pred njega. "Kopaj!", naredio je opet Kodrić. "Pa kak bum prek čoveka?", čupao je kosu djelatnik Samoborke u rovokopaču, ali je "gazda" bio neumoljiv.

Valja naglasiti da su ispod označenog pravca kopanja, kojeg je osobno bijelim pijeskom iscrtao Kodrić, položene plinske, vodovodne i kanalizacijske instalacije Kodrićevih susjeda, ali on je inzistirao da se kopa baš preko toga, a ne nekoliko metara dalje, kroz njegovu parcelu.

Berić je na to ipak odlučio pozvati one koji brinu o poštivanju zakona, pa je nazvao policiju, a Kodrić je "ispario u vidu magle" i ostavio svoje radnike da se objašnjavaju kako znaju i umiju.

Policija je ubrzo utvrdila da radnik nema nikakav radni nalog, ali i saznala da radove polaganja energetskog kabela za Kodrićev posjed zapravo izvodi Elektra, a kopa - Samoborka. Posjedovanje nekakvih suvislih dozvola ne treba ni spominjati. Policija je napravila jedino moguće - obustavila je radove do svođenja situacije u zakonske okvire, što će, misle Kodrićevi susjedi, biti "na sveto nigdarjevo".

Leo Berić, koji je stjecajem okolnosti, stao na čelo pobunjenih stanara u Samostanskoj ulici, bio je ogorčen.

- Ne volim to posebno isticati, ali sada nam je svima već prekipjelo. Dok sam se ja devedestih godina kao dragovoljac borio po Zapadnoj Slavoniji i ispraćao svoje poginule prijatelje, drugi su se u Samoboru borili za tvornice i nekretnine. Dok sam se ja borio za Hrvatsku i bolje sutra, oni su sticali preko svake mjere i na najnevjerojatnije načine. I sad, s tim, sumnjivo stečenim novcem, kupuju najbolje dijelove Samobora i hoće i više i više. Kodriću, evo, ni to nije dosta, sad svoje hektare širi na naših par metara. Vrijeme je da se tim novim gospodarima stane na kraj, a mi ćemo, vjerujte, znati zaštititi ono što je naše. Ali, nije jasno što radi država, što rade inspekcije, što radi Grad... U onom dijelu u kojem je napadnuto javno dobro netko bi konačno trebao reći dosta!

Direktor Elektre Jagić potvrdio je da radove za Elektru izvodi Samoborka.

- Građani su u krivu, što će se pokazati uskoro. Pravac kopanja je na javnom dobru, o čemu ćemo uskoro ishoditi sve "papire". I u njihovom je interesu da sredimo stare žice koje vise svuda po zraku i da ih podzemnim kablom premjestimo na novi stup.

Kad smo ga pitali što misli o sukobu između Kodrića i njegovih susjeda Jagić je rekao da se u Kodrićev način ophođenja neće miješati, ali da će Elektra, odnosno njeni izvođači, sljedeći put na gradilište doći sa svim "papirima".

Ajde, da i to vidimo.

Robert Škiljan

 

Ništa od inicijative LS-a o postavljanju Sudnikovog spomenika na raskršću Langova - Perkovčeva

Vlasnik Samoborke Željko Kodrić sukobio se sa susjedima

Arhiva 2004

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002