12.10.2022.

Izložba Želimira Fišića u Maloj dvorani Galerije Prica

Jesmo li dosegnuli "Vanishing Point"?

Fizička prolaznost i nestajanje svakog živog bića, pa tako i ljudi, dokazano je neminovna. No, može li nam se i prije tog stvarnog kraja dogoditi "Vanishing Point" ili, prevedeno, "točka nestajanja"?

Propituje to svojim recentnim djelima slikar i grafičar Želimir Fišić iz Vinkovaca, čija je 21. samostalna izložba na ovu temu u utorak, 11. listopada, otvorena u Maloj dvorani Galerije Prica.

Svaki tehnološki iskorak vrlo brzo pregazi novo vrijeme, postaje prolazan i najčešće propada, ali među svim tim mastodontima ljudskog napretka ostaje čovjek kao pokretač i, kasnije, grobar vlastitih ambicija.

U Fišićevim radovima, na kojima uz svakojaka crno-bijela postrojenja i građevine stoji i to maleno ljudsko biće koje ih je osmislilo, često i kao autoportret, oslikano toplim zemljanim bojama kao kontrast i nada neke bolje budućnosti.

O likovnom rukopisu vrsnog slikara i grafičara Fišića više je govorila povjesničarka umjetnosti i autorica teksta u pratećem katalogu Sonja Švec Španjol, koja je naglasila kako ovaj njegov ciklus radova svojim minimalizmom i pročišćenošću još direktnije postavlja važno pitanje – hoćemo li i unatoč fizičkoj prisutnosti prije toga nestati, pokoreni i ugroženi upravo onim što smo si sami priskrbili?

Izložbu "Vanishing Point", koju možete pogledati do 30. listopada, otvorila je kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović.

M.K.

 
12.10.2022.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba Pravna povijest Samobora

Od Beline povelje do poznatih samoborskih odvjetnika

Uz ovogodišnju proslavu Dana grada i obilježavanje 780 godina postojanja Samobora, u Samoborskom muzeju je u utorak, 11. listopada, otvorena zanimljiva izložba naziva Pravna povijest Samobora.

Iz bogatog muzejskog arhiva kustos povjesničar, ujedno autor postava izložbe i teksta u opsežnom katalogu, Luka Kazimović odabrao je najzanimljiviju građu i predmete koji opisuju gotovo 8 stoljeća dugu tradiciju pravne opstojnosti Samobora i sudske prakse važne za život i razvoj grada.

Sve, dakako, počinje s Belinom poveljom kao najstarijim pravnim dokumentom, uz koju su, vremenskim pregledom kroz stoljeća, posjetiteljima predstavljeni i brojni drugi spisi koji su utjecali na pravni status grada i njegovih stanovnika; od kraljevskih i carskih povelja, sudskih dopisa, potvrda i presuda, pečata, ordena i ostalih predmeta koji su se koristili, do spomena na poznate samoborske odvjetnike, zaključno s dr. Stjepanom Oreškovićem, utemeljiteljem Samoborskog muzeja, kojemu, uz Sudnika, uvelike treba zahvaliti na prikupljenoj građi.

Nazočne je uvodno pozdravila ravnateljica Muzeja Nikolina Puljić Glasnović, a izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnice Petar Burić, pozvavši okupljene da poprate i ostala događanja za Dan grada.

Kustos Kazimović istaknuo je još i svijest građana Samobora, čijom zaslugom je također sačuvana tolika pravna građa, a posjetitelje je na kraju proveo kroz postav izložbe, odgovarajući na njihova brojna pitanja.

M.K.

 
12.10.2022.

Književna šetnja ulicama Samobora

Bogumil Toni i Fran Hrčić - #samoborskipisci

Gradska knjižnica Samobor pridružila se u utorak, 11. listopada, proslavi Dana grada Samobora književnom šetnjom.

Šetnja je nazvana #samoborskipisci, a dvadesetak gimnazijalaca i njihova profesorica hrvatskog jezika Barbara Mrvoš, prošetali su Samoborom te obišli dvije ulice nazvane po samoborskim književnicima, Bogumilu Toniju i Franu Hrčiću.

Ulica Bogumila Tonija proteže se od Griča do Ulice Milana Langa i nalazi se u blizini istoimene osnovne škole. Ispred škole nalazi se i bista Bogumila Tonija, postavljena 1974., oko koje su se okupili pa su učenici, između ostaloga, saznali da je Bogumil Toni bio učitelj, pedagog, pjesnik, vatrogasac te javni i društveni djelatnik Samobora. Rođen je i umro u Samoboru, a napisao je 1000 pjesama. Radove je objavljivao u mnogim časopisima, a autor je i brojnih knjiga.

Na Gizniku je jedna ulica nazvana po dramskom piscu Franu Hrčiću, koji je hrvatski dramatičar i po bitnim obilježjima stvaralaštva pripadnik moderne. Također je rođen i umro u Samoboru, a čak dvije njegove drame izvedene su u Hrvatskom narodnom kazalištu. Jedan prizor iz Hrčićeve drame Velika žrtva srednjoškolci su s veseljem "odigrali" te obećali da će je u cijelosti pročitati.

Ovom književnom šetnjom kroz Samobor upoznali su tek dvojicu značajnih samoborskih književnika i, nadamo se, potaknuli druge srednjoškolce da ostale pisce upoznaju sami.

D.R.

 

Izložba Želimira Fišića u Maloj dvorani Galerije Prica

U Samoborskom muzeju otvorena izložba Pravna povijest Samobora

Književna šetnja ulicama Samobora

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002