29.01.2022.

17. Noć muzeja u Samoboru

Bogata i raznolika ponuda stvarnog i digitalnog

Diljem Hrvatske zadnjeg petka u siječnju i ove je godine održana manifestacija Noć muzeja, već 17. po redu. Muzeji, galerije i ostale ustanove u kulturi do kasnih večernjih sati nudili su besplatne izložbe, radionice i brojne druge zanimljive programe, kako je već tko mogao – uživo ili u digitalnom obliku, jer pandemija je i ove godine ograničila stvarne potencijale i mogućnosti naših kulturnjaka.

Ponuda u Samoboru bila je, srećom, bogata i raznolika, a posjetitelji su tijekom večeri, uz laganu šetnju od Samoborskog muzeja, preko Galerije Prica pa do Centra za mlade Bunker, mogli stići na sva događanja koja su ih zanimala.

U Samoborskom muzeju najprije je za najmlađe održana edukativna šetnja "Putem naših predaka" i kviz "Tko želi biti muzealac?", a zabavljali su ih poznati domaći cirkuski umjetnici iz Cirkulture. Potom su voditeljice radionica samoborskog kraluša i keramike Nikolina Vuković i Grozdana Korpar predstavile radove svojih polaznika, a njih 19-ero primilo je ovom prigodom i zaslužene diplome, uz čestitke ravnateljice muzeja Nikoline Puljić Glasnović. Za sve zainteresirane održane su i radionice izrade kraluša i oblikovanja gline, koje nastavljaju s radom i ove godine, jer interes za njih je velik pa će tako i ova tradicija u našem gradu još dugo živjeti.

Svojim glazbenim nastupom Noć muzeja obogatio je poznati samoborski udaraljkaš i profesor Goran Gorše, nakon kojeg je predstavljen "Vremeplov sjećanja". Riječ je o projektu kustosa povjesničara Luke Kazimovića, koji je okupio nekolicinu poznatih Samoboraca, snimivši njihova sjećanja o događanjima iz povijesti grada, sve uz do sada neke neprikazivane arhivske foto i video materijale koji se čuvaju u muzeju. U prvoj "turi" o svojim sjećanjima iz 70-ih i 80-ih godina govorili su Milan Žegarac Peharnik, Ivica Jambrešić, Robert Škiljan, Miroslav Ivanščak, Ivica Bezjak, Ivica Šintić, Zdenko Kristijan, Dado Novak i Mirjana Dimnjaković, a sam projekt, nada se Kazimović, ide dalje, kako bi se prikupilo što više materijala za buduće generacije.

U Noći muzeja samoborsko kino ponudilo je djeci animirani film Luka i čarobni muzej, a u obje dvorane Galerije Prica mogle su se pogledati vrijedne izložbe. Na katu je, uz stalni postav djela Zlatka Price prikazana i hologramska animacija njegovih djela, a u Maloj dvorani otvorena je, u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, izložba Sraka – fašnička tiskovina, s pregledom reprodukcija iz ovog poznatog satiričkog lista od njegovih početaka 1904. godine sve do zadnjeg izdanja 2021. Materijale za postav ove izložbe izabrali su kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović i Robert Škiljan, koji je zadnjih 20-ak godina i urednik Srake. Sraka tradicionalno slijedi svoje prvobitno načelo – kroz satiru propituje i komentira aktualna društvena i politička zbivanja na svim razinama, a najčešće trenutne vlastodršce. O važnosti ove samoborske tradicije u povodu otvorenja izložbe govorili su, uz koautora Roberta Škiljana, ravnateljica POU-a Jelena Vojvoda, zamijenivši bolesnu kustosicu Nikolinu Šimunović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, koja je svima zahvalila na ovoj pravoj "samoborskoj" izložbi.

Odlična izložba, ostvarena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, potom je otvorena i u Centru za mlade Bunker. Svoje fotografije, na kojima manje poznate vizure Beča pisac, stručnjak za arhitekturu i svjetski putnik Woyciech Czaja, uspoređuje s vizurama brojnih drugih svjetskih gradova, pronalazeći u njima gotovo nevjerojatne sličnosti. Tako možemo vidjeti Beč "Almost" Pittsburg ili Marakesh, ali i "Almost" Zagreb, Opatija, Krk, Ljubljana...

Otvorenju izložbe nazočio je i veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Markus Vuketić, kojem su u Bunkeru, uz ravnateljicu POU-a Jelenu Vojvodu, dobrodošlicu iskazale samoborska gradonačelnica Petra Škrobot i predsjednica županijske skupštine Martina Glasnović. Veleposlanik je u svom govoru prigodom otvorenja ove izložbe podsjetio i na iznimno dobre i uspješne diplomatske, kulturne i gospodarske odnose Austrije i Hrvatske, vrlo živu turističku razmjenu stanovništva, te pozvao nazočne da sudjeluju i u projektu "Almost Austrija", gdje preko društvenih mreža mogu iznijeti svoj doživljaj Austrije.

Osim ove izložbe, u Bunkeru virtualno se 3D animacijom moglo posjetiti i nekoliko svjetskih muzeja, a sve navedene izložbe mogu se razgledati i idućih tjedana.

M.K.

 

17. Noć muzeja u Samoboru

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002