21.10.2022.

Izložba radova učenika OŠ Bogumila Tonija na temu Prica u školi

Prica više nije gost, već sastavni dio školske likovne kulture

Poznate slike Zlatka Price iz njegovih pojedinih ciklusa već godinama kroz projekt Prica u gostima, koji su osmislili u Galeriji Prica i Pučkom otvorenom učilištu, kruže po samoborskim osnovnim školama, s ciljem približavanja djela i života ovog velikog umjetnika mlađim generacijama. Kako djeca s lakoćom prepoznaju i ono odraslima nevidljivo, nastajala su tako na satovima likovnog odgoja i radionicama brojna djela inspirirana Pricinim slikama.

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Galerije Prica, u samoborskom Centru za mlade Bunker otvorena je izložba radova učenika OŠ Bogumila Tonija nastalih tijekom rujna ove godine, koji su različitim likovnim tehnikama iskazali svoj doživljaj Price i njegovih djela. Radionice su vodile nastavnice likovne kulture Maja Cipek i Nevenka Miklenić u suradnji s učiteljicama i učiteljima razredne nastave, a sve je rezultiralo s više od 200 dječjih radova iz 18 razreda predstavljenih na ovoj izložbi.

Uz kustosicu Galerije Prica Nikolinu Šimunović i ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Jelenu Vojvodu, vesele mališane, koji su prvi u petak, 21. listopada, razgledali svoje i radove svojih prijatelja, dočekale su i njihove voditeljice Maja Cipek i Nevenka Miklenić te ravnateljica OŠ Bogumila Tonija Milena Kolarec, koja je i otvorila izložbu.

M.K.

 
21.10.2022.

Galerija Prica obilježava 20 godina postojanja

Pricu ćemo još dugo otkrivati

U organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica i samoborske Galerije Prica, kojima je ovaj poznati umjetnik darovao i na brigu ostavio velik dio svojeg širokog likovnog opusa, a u povodu obilježavanja 20. godišnjice osnutka galerije, u srijedu, 19. listopada, program je započeo predstavljanjem Zbornika radova znanstvenog simpozija "Zlatko Prica – život i stvaralaštvo u kontekstu vremena", održanog 2017. godine u povodu 100. godišnjice Pricinog rođenja.

Sudionike skupa i prisutne autore radova u zborniku pozdravili su upraviteljica zaklade Itana Bukovac, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda i kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović, a o svemu su više govorili dugogodišnja upraviteljica zaklade Marica Jelenić, kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini, Ariana Novina s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Igor Loinjak, te kustosica Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja u Beogradu Irina Subotić, povjesničarka umjetnosti i prijateljica Zlatka Price.

Svima su na dolasku zahvalili i gradski pročelnik Silvio Ivan Žugaj i predsjednik Skupštine Zaklade Zlatko i Vesna Prica Miran Šoić.

I pred Pricinom zakladom i pred galerijom, koja s ponosom nosi njegovo ime, još je velik posao ne samo otkupa njegovih djela, posebice onih iz Samoborskog ciklusa, nego i dodatno istraživanje širokog spektra umjetnikovog rada i života - od Pečuha, Samobora, Tara, ali i daleko šire, jer Prica je svoj prepoznatljiv pečat ostavio na izložbama diljem svijeta.

Program u Galeriji Prica nastavljen je u srijedu, 19. listopada, kada je otvoren "Pricin kutak", umanjena replika njegovog ateljea, uz predstavljanje izmijenjenog postava i novih Pricinih slika. Druženje kojem su, uz kustosicu Nikolinu Šimunović, nazočili i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović i zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić, koji su i pozdravili nazočne, nastavljeno je razgledavanjem izložbe uz glazbu koju je i sam umjetnik volio slušati.

M.K.

 
21.10.2022.

U samoborskoj Gradskoj knjižnici gostovao Miljenko Jergović

Izvrstan pisac se pokazao i kao zahvalan sugovornik

Čitali ga, voljeli njegovo pisanje, pratili možda tek njegove kolumne - ili pak ništa od toga, poznatom književniku, novinaru i publicistu Miljenku Jergoviću ne može se osporiti plodan rad, kao ni širina tema o kojima piše. Iza njega je ogroman spisateljski opus, velik broj domaćih i europskih nagrada, kao i prijevoda njegovih djela na barem dvadesetak stranih jezika.

Stoga je Miljenko Jergović u povodu Mjeseca hrvatske knjige u četvrtak, 20. listopada, gostovao u samoborskoj Gradskoj knjižnici i pokazao se, dakako, zahvalnim sugovornikom.

U ležernom razgovoru s knjižničarkom Draženkom Robotić, koja je izvukla zanimljive detalje iz njegove biografije i o dijelu najpoznatijih i recentnih izdanja, brojna publika iz prve je ruke mogla čuti što poznati pisac misli o aktualnim društvenim temama, knjizi i književnosti, kritikama i pohvalama, te kako su nastajala njegova djela.

Samoborci, naravno, nisu propustili ni ovaj književni susret, kao i priliku da uživo upoznaju Jergovića i priupitaju ga sve što ih je zanimalo.

M.K.

 
21.10.2022.

Najava predavanja u Samoborskom muzeju

Gradonačelnici koji su ostavili dubok pečat u prošlosti Samobora

Najava predavanja u Samoborskom muzeju

Predavanje o samoborskim gradonačelnicima Ferdi Livadiću, Ljudevitu Šmidhenu i Mirku Kleščiću održat će se 27. listopada 2022. godine u Samoborskom muzeju, s početkom u 18:00 sati.

Ovim se predavanjem široj publici želi približiti život i djelo trojice gradonačelnika koji su svojim djelovanjem ostavili duboke tragove u samoborskoj povijesti, a neki od njih i šire.

Samoborski muzej ovim programom prisjeća se 200. godišnjice rođenja Ljudevita Šmidhena te je jedan od programa koji posvećuje 780. godišnjici osnutka Grada Samobora.

T.I.

 

Izložba radova učenika OŠ Bogumila Tonija na temu Prica u školi

Galerija Prica obilježava 20 godina postojanja

U samoborskoj Gradskoj knjižnici gostovao Miljenko Jergović

Najava predavanja u Samoborskom muzeju

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002