08.09.2022.

SUDAR Percussion i gosti na Trgu kralja Tomislava

Glazba za sva čula

SUDAR Percussion i gosti na Trgu kralja Tomislava

Samoborski ansambl udaraljkaša SUDAR Percussion od samog osnutka 2010. godine plijeni pažnju već od svojih prvih nastupa. I publika i kritika tijekom godina potvrđuju da je zahvaljujući SUDAR-ovcima glazbena scena obogaćena kvalitetnim i inovativnim izvedbama različitih žanrova, jer svaki njihov koncert ujedno je i spektakl za sva čula.

Dvanaestu godišnjicu rada proslavili su i s domaćom publikom na Trgu kralja Tomislava u srijedu, 7. rujna, izvevši čuveni Oxygene J.M. Jarrea u svojoj verziji. Na koncertu su ovom prigodom gostovali trubač Darko Sedak Benčić, violinist Matej Mihaljević, mlađi ansambl SUDAR Beat i glumac Robert Kurbaša.

M.K.

 
08.09.2022.

47. Samoborska glazbena jesen

U Samobor ponovno stižu svjetske zvijezde

Jedan od najboljih i najprepoznatljivijih glazbenih festivala ozbiljne glazbe u Hrvatskoj, ali i daleko van njenih granica, Samoborska glazbena jesen, ulazi u svoje 47. izdanje.

Respektabilna je to brojka sama po sebi, a na važnosti dodatno dobiva zbog svoje programske orijentacije prema mladim glazbenicima i skladateljima, od kojih su mnogi upravo u Samoboru počeli graditi svoje reputacije i svjetske karijere.

Ovogodišnja Samoborska glazbena jesen, koju već više od desetljeća osmišljavaju i vode njezin umjetnički ravnatelj Srećko Bradić i izvršna direktorica Renata Glojnarić, počinje svečanim otvorenjem 23. rujna u župnoj crkvi sv. Anastazije, a završava nastupom Festivalskog ansambla 2. listopada.

Festival otvara mlada svjetska zvijezda, violončelist Kian Soltani, koji dolazi sa svojim prijateljima glazbenicima, a s obzirom na to da Soltani redovito nastupa u najpoznatijim svjetskim dvoranama i surađuje s najvećim dirigentima današnjice, publika može očekivati vrhunski glazbeni doživljaj. Organizatori se pak nadaju daljnjoj suradnji i druženju s ovim glazbenikom, koji im je, kako su naglasili, ukazao veliku čast svojim nastupom na SGJ. Poznato je da u Samobor na Glazbenu jesen s veseljem i često iznova dolaze brojne svjetske zvijezde, kojima je ovaj festival bio ne samo "odskočna daska" u karijeri, već im je ponudio i iznimno prijateljsko i profesionalno okruženje. Tako će Soltani, osim nastupa na otvorenju, održati koncert i 25. rujna, s drukčijim programom i drugom "ekipom".

U nedjelju, 24. rujna, u samoborskom kinu slijedi koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tomislava Fačinija, uz nastup također svjetski poznatog tenora Krešimira Špicera.

Zbor Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, praizvest će u utorak, 27. rujna, nagrađenu skladbu s 11. Međunarodnog natjecanja "New Note" naziva Pet tragova autora Juga Markovića. Vezano uz ovo natjecanje, u subotu, 1. listopada, Zagrebački solisti predstavit će se ovaj puta s prvom hrvatskom izvedbom djela Przemysława Schellera The Little Match Girl, pobjednika 9. natjecanja "New Note" 2020. godine, koja prošle godine nije izvedena zbog pandemije koronavirusa.

Na 19. Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić u Galeriji Prica predstavit će se 6 novih mladih umjetnika – klavirist Sven Brajković, violončelist Luka Galuf, mezzosopranistica Emilia Rukavina, violinist Matej Mijalić, violistica Leonarda Okmadžić i sopranistica Josipa Bilić. Na svečanom proglašenju nastupit će prošlogodišnji pobjednik, tenor Filip Filipović, kojemu je ovo statusno natjecanje, kao i svim dosadašnjim pobjednicima i sudionicima, omogućilo značajan iskorak u karijeri.

Sada već svima dobro znani Festivalski ansambl – Martina Filjak, Jelena Očić, Gernot Suessmuth, Boro Martinić Jerčić i Aleksandar Milošev, osim što će zatvoriti festival, održat će koncert i 30. rujna u crkvi sv. Anastazije.

Nakon dvije teške pandemijske godine, Samoborska glazbena jesen vraća se u svom punom sjaju, s vrhunskim programom i organizacijom, temeljem kojih zasluženo i nosi titulu ponajboljeg festivala ozbiljne glazbe u Hrvatskoj, ali i daleko šire. Festival stoga i dalje sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija, Zagrebačka županija i Grad Samobor, a organizatori posebno zahvaljuju i svim tvrtkama donatorima, pojedincima i vjernoj publici.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti putem interneta na www.ulaznice.hr ili na blagajni samoborskog kina, odnosno u Pučkom otvorenom učilištu Samobor.

Robert Škiljan

 

SUDAR Percussion i gosti na Trgu kralja Tomislava

47. Samoborska glazbena jesen

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002