26.09.2022.

Koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije

Ovacije za izvedbe Krešimira Špicera

Koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije

Nakon sjajnog otvorenja 47. Samoborske glazbene jeseni, drugu večer festivala ovacije publike osvojio je tenor svjetskog glasa Krešimir Špicer uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Špicer, rođeni Brođanin s pariškom adresom i svjetskom reputacijom, zaslužan je za program koncipiran kao presjek kroz povijest nekih od najslavnijih opera; Josepha Haydna (Iznenadni susret, Paladin Orlando), Antonija Salierija (Trofonijeva spilja), Wolfganga Amadeusa Mozarta (Idomeneo), Carla Marie von Webera (Strijelac vilenjak), Felixa Mendelssohna (Hebridi) i Richarda Wagnera (Parsifal).

M.V.

 
26.09.2022.

Počela 47. Samoborska glazbena jesen

Svjetska elita ponovno u našem gradu

Koncertom jednog od trenutno najboljih i najtraženijih violončelista mlađe generacije Kiana Soltanija i njegovih gostiju, u župnoj crkvi svete Anastazije u petak, 23. rujna, svečano je otvorena 47. Samoborska glazbena jesen.

Popularnost festivala i atraktivnost njegovih izvođača potvrdila je brojna publika, koja je gromoglasnim pljeskom nagradila mlade glazbenike, a tražio se i bis - ponovni izlazak na pozornicu. Sam Kian u veselom se raspoloženju obratio publici usred koncerta te istaknuo kako mu je iznimna čast sudjelovati na 47. Samoborskoj glazbenoj jeseni te dovesti u Samobor vrhunska imena.

Kian Soltani & Friends - Petrit Çeku na gitari, Aleksandra Šuklar na udaraljkama, Marc Bouchkov na violini, Alexey Stychkin na violini i Sindy Mohamed na violi izveli su djela koja potpisuju skladatelji de Falla, Cassadó, Granados, Piazzolla, Živković i Sollima.

Usmjerenost na mlade talente, ugled i pozitivan razvoj Samoborske glazbene jeseni pohvalila je Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje, koja je u ime Ministarstva kulture i medija svečano otvorila festival.

Umjetnički ravnatelj festivala Srećko Bradić rekao je kako je u 47 godina kontinuiteta imao zadovoljstvo upoznati brojne domaće i strane umjetnike koji su Samobor obogatili vanserijskim iskustvima glazbenog muziciranja.

- Čini mi se da je ipak najveća vrijednost festivala jedan snažan poticaj mladim ljudima da glazba postane njihov život, odnosno životno opredjeljenje. Konačno, ova godina nam je donijela pravu slobodu od pandemijskih mjera, prepreka koje su nas priječile u potpunom uživanju u koncertima - istaknuo je Bradić.

Bradić je pozdravio goste i visoke uzvanike - saborskog zastupnika Dražena Bošnjakovića, predsjednicu Skupštine Zagrebačke županije Martinu Glasnović, gradonačelnicu Samobora Petru Škrobot i predsjednika Gradskog vijeća Mirana Šoića.

Samoborska glazbena jesen će kroz ukupno 10 dana posjetiteljima ponuditi 15 koncerata, tradicionalno 19. Međunarodno natjecanje mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić te 11. međunarodno skladateljsko natjecanje New Note.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr.

Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

M.V.

 
26.09.2022.

Folklorni ansambl "Mladost" gostovao je u Jelsi na Otoku Hvaru

Samoborci na 10. Smotri otočkog folklora

Članovi dječjeg ansambla FA Mladost sudjelovali su od 16. do 18. rujna na 10. Smotri otočkog folklora u Jelsi na Otoku Hvaru.

Uz domaćine, KUD Jelsa i goste sa Šolte, mali Mladostaši predstavili su se plesovima i pjesmama s otoka Murtera.

Uz oduševljenje brojne publike, samoborski su folkloraši završili plesnu večer pjesmama i plesovima Podravine te malom zagorskom svadbom.

Ovim gostovanjem obilježena je i 10. godišnjica uspješne suradnje domaćina KUD Jelsa i FA Mladost.

B.P.

 

Koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije

Počela 47. Samoborska glazbena jesen

Folklorni ansambl "Mladost" gostovao je u Jelsi na Otoku Hvaru

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002