18.03.2022.

Održana županijska smotra LiDraNa

Bogumilci se iskazali, intervju Juliane Levak ide dalje

Održana županijska smotra LiDraNa

U četvrtak, 17. ožujka, održana je županijska smotra LiDraNa, koje je domaćin bila ivanićgradska Osnovna škola Đure Deželića, a smotra je održana online. Sudjelovalo je ukupno 25 škola iz Zagrebačke županije.

Učenici samoborske OŠ Bogumila Tonija bili su poprilično uspješni. Novinarski rad (intervju Budi si prijatelj, mentorica: prof. Petra Birman) učenice 8. razreda Juliane Levak predložen je za državnu smotru LiDraNa. Juliana je odradila odličan intervju s dječjom psihologinjom Tanjom Babić-Franjkić i time dala svoj doprinos popularizaciji mentalnog zdravlja. Stručna komisija pohvalila je temu intervjua, kompletnu novinsku opremu, zanimljivost i način vođenja intervjua.

Literarni rad Povijest čitanja učenice Antonije Pedljo (mentorica: prof. Adrijana Baus), iako je dobio vrlo dobre ocjene, nije predložen za višu razinu. Napisan je na jednom školskom satu, što govori o Antonijim iznimnim spisateljskim sposobnostima.

Učenica Jana Šančić (mentorica: prof. Tatjana Mesiček) izvela je izvrstan monolog Gruntovčani, a učenik Maro Puljizević može se pohvaliti sjajnim govorenjem povijesnog teksta Bašćanska ploča (mentorica: prof. Tatjana Mesiček). Iako su i Jana i Maro bili zaista odlični i pokazali sav svoj talent, nisu se plasirali na državnu smotru.

P.B.

 
18.03.2022.

Završio tjedan Volim hrvatski, posvećen hrvatskom jeziku

Tražili greške i učili ispravno govoriti

U sklopu kulturne manifestacije Dani hrvatskog jezika u Gradskoj knjižnici Samobor već šestu godinu, od 11. do 17. ožujka, organiziran je tjedan Volim hrvatski, posvećen hrvatskom jeziku i u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

I ove je godine tjedan počeo izložbom duhovitih crteža Nike Baruna o jezičnim pogreškama s kojima se svakodnevno susrećemo.

Moglo se tako naučiti idemo li na pivu ili na pivo, k doktoru ili doktoru te pozdravljamo li nekoga ispred knjižnice ili u ime svih knjižničara.

U ponedjeljak, 14. ožujka, na Odjelu za odrasle održana je radionica pod nazivom Jezične igre. Sudjelovali su učenici 4.b razreda Osnovne škole Bogumila Tonija, koji su sa svojom učiteljicom Marijom Mapilele otkrili još neke računalne igre za vježbu i multimedijski prikaz jezika. Voditelj radionice dr.sc. Josip Mihaljević s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokazao je računalne igre koje je osmislio i postavio na stranice Instituta za lakše i zanimljivije učenje hrvatskog jezika.

U utorak je organiziran obilazak centra Samobora u potrazi za pravopisnim pogreškama, u kojoj su sudjelovali učenici samoborske Gimnazije i prof. Barbara Mrvoš. Najviše su pogrešaka uočili na jelovnicima restorana, na pekarnicama i mesnicama te pogrešnu upotrebu prijedloga s i sa skoro na svakom uglu.

Kroz radionicu koja je održana u srijedu, 16. ožujka, na Dječjem odjelu prikazane su mogućnosti stvaranja trodimenzionalnih objekata pomoću 3D printera i računala, koje učenici mogu koristiti tijekom cijele godine. Prvi dio radionice vodila je knjižničarka Silvija Turk, sudjelovali su učenici 7. razreda Osnovne škole Samobor, koje je dovela prof. Ana Matijašić, a nakon digitalnog dijela od isprintanih slova slagali su riječi. Kroz nekoliko jezičnih igara provela ih je knjižničarka Draženka Robotić.

Četvrtak je bio zadnji dan tjedna Volim hrvatski, posvećen narječjima, odnosno dijalektima. Predavanje o dijalektima u hrvatskom jeziku održala je dr.sc. Anita Celinić s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Iako je naglasak bio na kajkavskom narječju, govorilo se i o čakavskom i štokavskom, koji su često isprepleteni, sve uz niz primjera iz seoskih sredina iz svih krajeva Hrvatske pa tako i o govoru iz Jarušja. Učenici 1.a razreda samoborskog ETUŠ-a s prof. Dubravkom Purić aktivno su sudjelovali u prepoznavanju mjesnih govora koje su slušali u zvučnim zapisima. Prof. Celinić dugi se niz godina bavi dijalektologijom i savjetovala je učenicima da čuvaju svoje mjesne govore na način da starije govornike snimaju, da ostane barem zvučni zapis pojedinog mjesnog govora u hrvatskom jeziku. Za domaću zadaću učenici su dobili zadatak da govore svoje mjesne govore što više te da snimaju i zapisuju govore svojih baka, djedova i roditelja, a onima koji žele više prof. Celinić predložila je i izradu rječnika, jer se i na taj način govori čuvaju.

D.R.

 

Održana županijska smotra LiDraNa

Završio tjedan Volim hrvatski, posvećen hrvatskom jeziku

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002