30.10.2022.

22. Županijska smotra dječjih folklornih ansambala Cinguli rajnguli

Domaćini se opet iskazali

U organizaciji Folklornog ansambla Mladost, a pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, u samoborskom kinu održana je u nedjelju, 30. listopada, 22. Županijska smotra dječjih folklornih ansambala.

Kino dvorana bila je puno premala za sve posjetitelje i sudionike pristigle iz cijele županije, jer svi su nakon prisilne stanke zbog pandemije htjeli vidjeti što ima novoga u dječjem folkloru.

Smotru je prigodnim riječima i uz srdačan pozdrav prisutnima otvorio predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herček, a prvi su nastupili domaćini - Dječji folklorni ansambl Mladost s prikazom male zagorske svadbe.

Na međimurske dječje igre, pjesme i plesove podsjetili su članovi KUD-a Zgubidan iz Marije Gorice, nakon kojih su se redom još predstavili: KUD Stari grad iz Lukavca (igre iz Slavonije), KUD Čiče iz Novog Čiča (igre i plesovi Posavine), KUD Sveta Jana iz Gorice Svetojanske (igre i pjesme Međimurja), OSS Buševec (igre, pjesme i plesovi Zapadne Slavonije – Sirač), KUD Strmec (prikaz izvornih dječjih pjesama i plesova strmečkog kraja), KUD Preporod iz Dugog Sela (igre, pjesme i plesovi Slavonije), KUD Ogranak Seljačke sloge iz Posavskih Brega (pjesme i plesovi Posavskih Brega) i HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca (igre, pjesme i plesovi vrbovečkog kraja.

Po završetku smotre održan je i okrugli stol, na kojem su voditelji ansambala imali priliku razmijeniti iskustva, ali i poslušati savjete stručnjaka koji su sve pratili i na kraju procijenili koji ansambli će ići na državne i ostale smotre. Za ocjenjivanje plesa i nošnji bila je zadužena članica Lada Helena Štrbac, a za glazbu Dražen Varga, koji su odlučili da su najbolji bili dječji ansambli FA Mladost, Buševec i Petar Zrinski iz Vrbovca.

Samobor je tako u nedjelju prijepodne zaista bio grad pun vesele i raspjevane djece u šarenim nošnjama, koja su pokazala da vole i znaju čuvati i svoju i tradiciju ostalih krajeva Hrvatske.

Iz Grada Samobora nitko ih službeno nije došao pozdraviti ili barem pogledati.

M.K.

 
30.10.2022.

Svečani koncert Gradske glazbe Samobor u Galeriji Prica

Priča o jednoj glazbi ide dalje

Punih 215 godina održala se u Samoboru Gradska glazba, potekla iz Male harmonije, orkestra koji je 1807. godine utemeljio poznati učitelj Josip Herović. Veliku obljetnicu društvo slavi cijele godine, a zadnji u nizu je svečani koncert nazvan "Priča o jednoj glazbi – od Herovićeve Male harmonije do Gradske glazbe Samobor", koji je u petak, 28. listopada, održan u Galeriji Prica.

Uvodno su prikazana tri video spota s poznatim samoborskim pjesmama, ali u novom ruhu i glazbenim obradama, nakon čega su brojnu publiku pozdravili, a glazbenicima čestitali izaslanik ministrice kulture i medija Leonard Jakovina, zamjenik samoborske gradonačelnice Petar Burić i predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herček. Čestitke su, naravno, upućene i predsjednici Gradske glazbe Vesni Mihalinec, tajniku Dubravku Mihalincu te dugogodišnjem dirigentu Robertu Polgaru, a prilika je iskorištena da se i poimence predstave svirači, te sada već stalne vokalne solistice - Marija Šerić Dudjak, Marija Tominić i Rea Ivanic.

Uz voditelja Mislava Maroevića, koji je, između ostalog, spomenuo brojne nagrade i priznanja koje je Gradska glazba osvajala na natjecanjima, a zadnja je zlatna plaketa za 2. mjesto s ovogodišnjeg državnog natjecanja puhačkih orkestara u Đurđevcu, širu sliku o njezinoj povijesti ispričao je kustos Samoborskog muzeja Luka Kazimović.

Šarolik repertoar koji su pripremili za ovaj koncert i ovaj je put razveselio publiku, koja nije štedjela na pljesku za svaku izvedenu skladbu.

M.K.

 

22. Županijska smotra dječjih folklornih ansambala Cinguli rajnguli

Svečani koncert Gradske glazbe Samobor u Galeriji Prica

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002