13.01.2022.

Novi video spot Rizične skupine

Rana - o strahovima kroz koje svi prolazimo

Posljednji singl zagrebačkog benda Rizična skupina, pod vodstvom Nine Špoljarević Karakaš, dobio je i svoj video spot.

- Pjesmu smo snimili netom nakon zagrebačkog potresa, potreseni, iskreno se nadajući da će pandemija do danas biti prošlost, no, kao što vidimo, nije tako. Pandemija ne jenjava, odnijela je mnoge živote, nekima suzila, a nekima proširila percepcije, no nikoga nije zaobišla depresija. Ma koliko izvana bili jaki, svi smo obavijeni novim pogledima na svijet i na samoga sebe. Nažalost, Rana tek dobiva na svojoj težini, jer nitko nije razmišljao kakve posljedice će ovo apokaliptično doba ostaviti na našoj djeci. Premalo se piše i govori o njihovom psihičkom stanju, a sve ih je više s psihičkim oboljenjima ili nekim oblikom poremećaja u ponašanju. Normalna reakcija na nenormalnu situaciju. Možda ovaj spot usmjeri više pozornosti na ovu problematiku. Jer, djeca jesu naša budućnost, kakva god nas budućnost čekala – govori Nina Špoljarević Karakaš.

Nakon uspješnog singla Kako me vidiš, krajem 2020. objavljen je, u nakladi Rezonator Recordsa, novi uradak zagrebačkog benda Rizična skupina. Singl Rana progovara o strahovima kroz koje svi prolazimo u ovim novonormalnim/nenormalnim vremenima. Singl je odlično prihvaćen na radio postajama, a ovih dana dobio je i svoj video spot.

Ideja za spot dolazi od Petre Kursar, članice eksperimentalne plesne skupine Trupe "TO", zaslužne i za produkciju ovog video uratka. Trupa "TO" od 2000. godine djeluje pod umjetničkim vodstvom Ive Pavičić. Rad im se temelji na eksperimentalnom pristupu plesu, pokretu i glasu, te na traženju individualnih načina izražavanja vlastitih preokupacija. Težeći uvijek iskrenoj osobnoj ekspresiji, svakim novim projektom izgrađuju novu i originalnu poetiku koju su prepoznali u sadašnjem trenutku i snažnoj poetici pjesme Rana.

Osmišljenu koreografiju i scenarij prezentirali su autorici pjesme Nini Špoljarević Karakaš, a u cijeli su projekt uključile i Igora Grubića, jednog od najuspješnijih i najpoznatijih suvremenih umjetnika u svijetu, inspirirane njegovom izložbom na temu dječjih parkova u Hrvatskoj za vrijeme "lockdowna".

U spotu su korištene Grubićeve kolor fotografije iz serije Ožujak 2020, koje je snimio za vrijeme karantene. Fotografije prikazuju prazna dječja igrališta, koja skrivaju neočekivane modernističke arhitektonske forme i otkrivaju nove scenografske perspektive kroz koje Grubić istražuje u kojoj mjeri možemo tolerirati ograničenja osobnih sloboda u ime javne sigurnosti kojom se u pojedinim situacijama politički manipulira.

Snimanje, montažu i režiju spota potpisuje Jovan Kliska, dok je kolor korekciju odradila Anita Nadj. Koreografiju je osmislila Iva Pavičić, kostime Petra Kursar, a u spotu plešu Jasna Malus Gorišek, Mateja Peharda i Petra Kursar. U spotu, uz Ninu Špoljarević Karakaš, glumi i Hana Peharda.

Realizaciju projekta financijski je podržao i Grad Samobor.

Video spot možete pogledati na linku https://youtu.be/967ollxlEgU.

T.I.

 

Novi video spot Rizične skupine

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002