01.10.2022.

Svečanim proglašenjem pobjednika 19. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i koncertom prošlogodišnjeg laureata natjecanja, nastavljena je 47. Samoborska glazbena jesen

Nagrade Josipi Bilić i Mateju Mijaliću

Natjecanje mladih glazbenih umjetnika do 28 godina starosti, jedan je od najuzbudljivijih i najemotivnijih segmenata Samoborske glazbene jeseni. Zbog visoke razine kandidata koji su se natjecali u dvije etape, tešku odluku o najboljima među šestero finalista morao je donijeti žiri, u čijem su sastavu bili skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, oboist Branko Mihanović, dirigent Zdravko Šljivac i muzikologinja Ivana Kocelj.

Nagrada za najbolju umjetničku osobnost pripala je sopranistici Josipi Bilić.

- Pokazala je besprijekornu tehniku, uvjerila da razumije glazbu koju izvodi i pobrinula se da je razumije i publika. Istaknula se pomno izrežiranim scenskim nastupom i kontrolom svakog detalja - istaknuo je umjetnički voditelj festivala Srećko Bradić.

Ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda uručila joj je nagradu; ček od 15.000 kuna, uz koncerte na festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka te praizvedbu novog djela skladateljice Sare Glojnarić na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2023.

Matej Mijalić osvojio je Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić uručio mu je novčanu nagradu od 7.500 kuna, a mladi umjetnik osvojio je i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Umjetnički voditelj festivala Srećko Bradić istaknuo je kako je Matej izveo tehnički izazovnu skladbu.

- Matej je Slavensku sonatu za violinu i klavir, op. 5 Josipa Štolcera Slavenskog, koju je ostvario zajedno s pijanistom Davidom Vukovićem, izveo guslački superiorno, zvukovno raskošno i s izraženim senzibilitetom za tradicijski izvor - kazao je Bradić.

Nakon dodjela nagrada, uslijedio je koncert prošlogodišnjeg laureata natjecanja Filipa Filipovića uz klavirsku pratnju Lane Bradić.

U petak, 30. rujna, u župnoj crkvi sv. Anastazije djela Gudački trio Alfreda Schnittkea i 3. klavirski kvartet u c-molu Johannesa Brahmsa izveli su Borivoj Martinić-Jerčić na violini, Gernot Süßmuth na violini, Aleksandar Milošev na violi, Jelena Očić na violončelu i Martina Filjak na pianu.

U subotu 1. listopada, od 20:00 sati u župnoj crkvi sv. Anastazije na rasporedu su Zagrebački solisti pod ravnanjem dirigenta Matea Narančića, koji na programu imaju djela Schellera, Haydna, Weinera, Bartóka i Krstića.

Završnica festivala 47. Samoborska glazbena jesen je u nedjelju 2. listopada, kada će ponovno nastupiti petero večerašnjih glazbenika (Martinić-Jerčić, Süßmuth, Milošev, Očić i Filjak) koji će ovaj put izvesti djela Beethovena i Šostakoviča.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr.

Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

M.V.

 
01.10.2022.

International Sound & Film Music Festival (ISFMF) stiže u Samobor

Svjetske zvijezde filma i filmske glazbe u Samoboru

International Sound & Film Music Festival (ISFMF) stiže u Samobor

International Sound & Film Music Festival (ISFMF), jedan od tri najveća i najvažnija festivala filmske glazbe na svijetu, ujedno i jedini koji je posvećen i filmskom zvuku, ove godine slavi jubilarnih deset godina djelovanja.

Prvi put je to bilo na spektakularnom događaju u pulskoj Areni, koja je poslužila kao neponovljiva pozornica filmskom remek-djelu Gladiator redatelja Ridleyja Scotta i dodjele nagrade Crystal Pine za životno djelo jednom od najvećih dizajnera zvuka svih vremena, Scottu Millanu, dobitniku četiriju Oscara, od kojih je jedan kipić primio upravo za Gladiatora.

Drugi dio festivalske obljetnice slavi se od 7. do 9. listopada, od petka do nedjelje, u gradu gdje je sve i počelo – u Samoboru.

Čak dvojica oskarovaca krase listu gostiju: skladatelj i redatelj Stephen Warbeck (osvojio Oscara za glazbu u filmu Zaljubljeni Shakespeare) i vrhunski karakterni glumac Ciarán Hinds (ove godine nominiran za Oscara za ulogu u filmu Belfast, također glumio u filmovima Game of Thrones, Munich, Harry Potter, There will be Blood, Road to Perdition, Justice League, seriji The Terror...). Osim njih u Samobor dolazi i jedan od najpoznatijih i najboljih francuskih pijanista Jean-Michel Bernard, koji će izvesti koncert s filmskom glazbom i, posebno, glazbom našega najvećeg skladatelja Alfija Kabilja kojem je dodijeljena europska nagrada za životno djelo. Glazbenom dijelu programa pridružit će se umjetnički ravnatelj i skladatelj Ozren K. Glaser, kantautorica Elis Lovrić i ostali.

Voditeljice dviju svečanih večeri bit će Elis Lovrić i Jana Haluza, jedna od najpoznatijih glazbenih voditeljica u Hrvatskoj.

S obzirom na to da različite umjetnosti često idu ruku pod ruku, ISFMF će predstaviti i simbiozu glazbe i slikarstva – kroz viziju boja na platnu splitske slikarice Žane Bajić, a uz glazbenu izvedbu pjevačice Nere Stipičević, poznate pod umjetničkim pseudonimom FreeDA Nera Immortelle te Ozrena K. Glasera.

Ovom obljetnicom slavi se dugotrajno i konstruktivno prijateljstvo Republike Hrvatske i Republike Francuske, pogotovo u segmentu umjetnosti.

Nastao iz obiteljskog kruga današnjeg umjetničkog ravnatelja, Ozrena K. Glasera i producenata festivala Tene i Željka Glasera, kasnije pojačan dolaskom izvršne direktorice Marijane Knezoci, ISFMF je iz godine u godinu rastao, da bi ove, 2022., proslavio okruglih deset godina postojanja.

Desetljeće ISFMF-a obilježeno je gostovanjima nekih od najvećih i najnagrađivanijih imena filmskog i glazbenog šoubiznisa koji su dali svoj doprinos festivalu u obliku masterclassova, koncerata, pridruživanjem umjetničkom odboru i prijateljstvima koja traju do današnjih dana.

Nijedan događaj nikada nije doveo više oskarovaca u Hrvatsku kao što je to tijekom proteklih deset godina ostvario ISFMF.

I.I.

 
01.10.2022.

Koncert hip hop/rap/trap glazbe u Bunkeru

To su izabrali mladi!

Koncert hip hop/rap/trap glazbe u Bunkeru

U povodu Dana grada Samobora u petak, 7. listopada, u samoborskom Centru za mlade Bunker održat će se veliki koncert s izvođačima koje su mladi sami izabrali putem anketa. Među njima se ističe Grše, jedno od najzanimljivijih i najenergičnijih novih imena na hip-hop sceni, čije pjesme na YouTubeu nižu stotine tisuća pregleda. U Bunker stiže i TTM - splitski hip hop dvojac te 30zona - rap i trap dvojac iz Zagreba.

Koncert počinje u 21 sat, a ulaz je besplatan.

M.V

 

Svečanim proglašenjem pobjednika 19. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i koncertom prošlogodišnjeg laureata natjecanja, nastavljena je 47. Samoborska glazbena jesen

International Sound & Film Music Festival (ISFMF) stiže u Samobor

Koncert hip hop/rap/trap glazbe u Bunkeru

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002