25.05.2022.

5. Dani dramskog odgoja i scenskog izraza u GKS Samobor

"Glumček" ponovno okupio mlade kazalištarce

Na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor od 16. do 20. svibnja održani su 5. Dani dramskog odgoja i scenskog izraza, popularni "Glumček".

Na početku programa je Valentina Lugomer, dramska pedagoginja, učenicima održala radionicu forum kazališta. Forum kazalište je tehnika potlačenih, u kojem sudjeluju i glumci i gledatelji. Gledatelji su aktivni sudionici, zamjenjuju glumce na sceni i nude različita rješenja prikazanog problema. Najčešći problemi koji se prikazuju su komunikacijske prirode, odnosno radi se o oblicima nasilne komunikacije. Učenici su se odlično snašli na radionici i pronalazili rješenja za vlastite probleme.

Nakon forum kazališta, dramska skupina Gradske knjižnice Samobor GKS Skečeri, pod vodstvom Blaženke Mavrić Vadlja, odigrala je u Strmcu predstavu Šuma Striborova. Ovoga puta predstava je dobila novo ruho, jer su, osim glumačke postave, u predstavi sudjelovale i plesačice Udruge Balans Code, pod voditeljskom palicom Sandre Fijan Hlevnjak.

U nastavku dramskog programa sudjelovala je Lucija Stanojević s glazbenom predstavom Zika zika muzika, čiji je nastup oduševio mnogobrojnu publiku. Djeca su aktivno sudjelovala i zajedno s voditeljicom otkrivala odgovore na brojna zanimljiva pitanja o glazbi, a sudionici su imali priliku upoznati i različite glazbene instrumente.

Nakon ove predstave uslijedio je nastup osnovnoškolskih dramskih skupina: Nova škola s predstavom Mjesta ima na metli svima, voditeljice Martine Čretni, zatim OŠ Milana Langa s predstavama Telefonska zbrka, Cure i dečki, Zaljubitis, Gimnastika ili sloboda i s kamišibaj predstavom Kako prebroditi zimske dane, pod vodstvom Zvjezdane Malović i Anite Ban. Na kraju je nastupila dramska skupina OŠ Bogumila Tonija s predstavama: E, moj Filipe, Pravda i Dječja prava, pod vodstvom Irene Dražić.

Osim domaćih dramskih skupina, nastupilo je i Bjelovarsko kazalište s predstavom Nevolje princeze Lijepe, a vodila ih je dramska pedagoginja Margareta Fabičević. Radi se o humorističnoj predstavi s edukativnim elementima pa su djeca, osim uživanja u predstavi i odličnoj glumačkoj postavi, mogla i puno toga naučiti.

Prisutne su svojim scenskim nastupom oduševile i Jana Šančić te Bruna Bošnjak, koje su izvele ulomke iz serije Gruntovčani i filma Tko pjeva, zlo ne misli. S navedenim scenskim izrazom sudjelovale su i na ovogodišnjem Lidranu pod mentorstvom Tatjane Mesiček.

Nastavak programa bio je obilježen dramskim radionicama za djecu i odgojitelje "Učimo glumeći", tijekom kojih je voditeljica Blaženka Mavrić Vadlja sve upoznala s dramskim odgojem, ukazala na njegovu važnost i primjenu u odgojno-obrazovnom procesu i provođenju slobodnog vremena. Nakon predavanja uslijedila je dramska radionica na kojoj su sudionici upoznali različite dramske igre koje mogu koristiti u vlastitom radu.

Posljedni dan "Glumčeka" bio je rezerviran za Facebook nagradu igru "Tko prvi, njegova knjiga" te odlazak GKS Skečera i Udruge Balans Code na gostovanje u rovinjsko kazalište Antonio Gandusio.

Tamo su ponovno odigrali predstavu Šuma Striborova, na obostrano zadovoljstvo publike, izvođača i voditeljica.

Cjelotjedni program "Glumčeka" završio je s puno lijepih iskustava, druženja i uživanju na daskama koje život znače.

B.M.V.

 
25.05.2022.

Nova filmska matineja za umirovljenike i senzorna projekcija za djecu

Prije ručka - u kino

Jednom mjesečno Kino Samobor organizira filmsku matineju za umirovljenike, kada naši sugrađani potpuno besplatno mogu pogledati film koji se nalazi na ovom repertoaru.

Tako ih u utorak, 31. svibnja, u 11 sati očekuje povijesna drama Downtown Abbey: Novo doba, s početkom u 11 sati.

U subotu, 28. svibnja, slijedi i nova senzorna projekcija animiranog filma Everest: Mladi Jeti, također u 11 sati.

Filmovi koji se prikazuju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu s teškoćama u razvoju s posebnim naglaskom na djecu sa senzornim odstupanjima.

V.Č.D

 
25.05.2022.

Besplatne projekcije animiranih filmova za djecu

Veliki crveni pas Clifford i Tvornica snova

U četvrtak, 26. svibnja i 2. lipnja u 18 sati, u samoborskom kinu održat će se besplatne projekcije sinkroniziranih animiranih filmova za djecu, i to: 26. svibnja u 18 sati - Veliki crveni pas Clifford te 2. lipnja u 18 sati - Tvornica snova

Filmovi se prikazuju u sklopu projekta "Roditeljstvo u digitalno doba" kojeg Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu provodi u partnerstvu s Udrugom Pragma i Pučkim otvorenim učilištem Samobor, uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

V.Č.D.

 

5. Dani dramskog odgoja i scenskog izraza u GKS Samobor

Nova filmska matineja za umirovljenike i senzorna projekcija za djecu

Besplatne projekcije animiranih filmova za djecu

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002