17.11.2022.

"Viša sila" mijenja program Noći kazališta

Zbog bolesti glumice otkazana je predstava Indijske svinje

Zbog bolesti glumice otkazana je predstava Indijske svinje, Amaterskog kazališta POU Samobor - PAX, koja je trebala biti odigrana u subotu 19. studenoga, u 19 sati.

Umjesto toga pogledajte odličan europski film "Trijumf", o kazalištu, ali na malo drugačiji način.

Besplatna projekcija bit će u istom terminu 19.11. u 19 sati u Kinu Samobor.

Prije projekcije, od 17 sati, družite se u holu Kina, uz glazbu Ivana Mardešića, uz piće i druženje s glumcima PAX-a.

Također, podsjećamo na program za djecu, predstavu "Živ, živ, živ", kazališta Tvornica lutaka, u subotu 19. studenoga, u 11 sati.

Besplatne ulaznice možete podići na blagajni Kina.

T.I.

 
17.11.2022.

Izložba ALU u Bunkeru

Stasa nova generacija likovnih umjetnika

Suradnja zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i samoborskog Pučkog otvorenog učilišta i Galerije Prica, rezultirala je još jednom likovnom izložbom, koja je u srijedu, 16. studenoga, otvorena u Art-roomu Centra za mlade Bunker, a na kojoj su se predstavili najbolji ovogodišnji diplomanti ALU-a – Nataša Devčić, Dorian Horvatić i Teo Kiš.

Redom dobitnici najviših "lauda" na svojem fakultetu, Nataša, Dorian i Teo predstavili su se radovima nastalima u jeku pandemije, radeći od doma, istražujući i svoje ostale potencijale i maštu, van zadanih "akademskih" okvira.

S ponosom i veseljem svoje je bivše studente, jer svi dolaze s njegovog Grafičkog odjela akademije, dočekao prodekan ALU-a, svim kulturnjacima poznati Samoborac doc. dr. art. Miran Šabić, a pozdravila ih je i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, poželjevši im još puno uspjeha u radu i, dapače, samostalne izložbe u Bunkeru.

Odlične Pigavce, aktove i imaginarne svakodnevne objekte i elemente pogledajte do 7. prosinca.

M.K.

 
17.11.2022.

Večer prevoditelja u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Dobar prijevod zlata vrijedi

Uzmete li u ruke bilo koju knjigu nekog od stranih autora, čitajući je na materinskom jeziku, često zaboravite ime prevoditelja, osobe koja vam je zapravo priuštila užitak upoznavanja svekolike svjetske literature bilo koje vrste. Prevođenje ne iziskuje samo izvrsno poznavanje barem oba jezika, već i široko opće znanje te razumijevanje konteksta, kulture, "živosti" jezika i njegove mijene tijekom vremena.

Dobar prevoditelj zlata vrijedi i nakladnici to dobro znaju, jer i o prijevodu itekako ovisi uspjeh nekog naslova na domaćem tržištu.

O svemu tome, o svojim iskustvima, problemima s kojima se susreću u prevođenju, ali i veselju nakon dobro odrađenog posla, govorili su u samoborskoj Gradskoj knjižnici u srijedu, 16. studenoga, Goran Čolakhodžić i Ksenija Banović. Mladi književnik Goran Čolakhodžić bavi se i prevođenjem, najviše s rumunjskog i na rumunjski jezik, a s njim je razgovarala Ksenija Banović, poznata prevoditeljica s bugarskog jezika.

Zanimljivoj večeri s prevoditeljima nazočili su sa svojim profesoricama i knjižničarkama i učenici samoborskih srednjih škola.

M.K.

 
17.11.2022.

8. Samoborski tamburatorij

Za ljubitelje tamburaške i klasične glazbe

Da tambure i tamburaši nisu tek dio prepoznatljivog hrvatskog folklora, pokazao je i ove godine Samoborski tamburatorij, glazbena poslastica za sve ljubitelje tamburaške glazbe, čije je 8. izdanje, u organizaciji Tamburaškog društva Ferdo Livadić, održano u srijedu, 16. studenoga, u samoborskom kinu.

Ove je godine nastupilo pet orkestara – domaći Stariji i Mlađi orkestar TD Ferdo Livadić, pod vodstvom Petre Vojvodić Mrvoš i Romana Grossa, TD Gaj iz Zagreba, pod umjetničkim vodstvom dirigenta Krešimira Račića, TD Kerest iz Svete Nedelje, kojim je dirigirao Marko Blašković, te Karlovački tamburaški orkestar, kojim je ravnao stručni voditelj Matija Prigorac.

Ozbiljnost koju zahtijeva sviranje tambure pokazali su svojom svirkom i članovi Tamburaškog kvarteta samoborske Glazbene škole Ferdo Livadić.

Kroz program Tamburatorija vodio je Drago Celizić.

M.K.

 
17.11.2022.

Najava tradicionalnog koncerta Narodnog orkestra FA Mladost

Pogledajte i poslušajte "Hrvatske razglednice"

Najava tradicionalnog koncerta Narodnog orkestra FA Mladost

U subotu, 26. studenoga u 20 sati, u Centru za mlade Bunker, Narodni orkestar FA Mladost održat će svoj tradicionalni koncert "Hrvatske razglednice".

Koncert se održava u godini proslave 50. obljetnice Folklornog ansambla Mladost.

Gosti koncerta su Golden Strings Orchestra, vrhunski tamburaški orkestar iz Osijeka, čiji su članovi bivši i sadašnji studenti tambure osječke Akademije za umjetnost i kulturu. Dirigent ansambla je Marko Sesar.

Pored njih nastupit će i Ženski vokalni ansambl Đurđevčice iz Đurđevca te solistice Katarina Sokač, Marijana Šimunović, Kristina Tomurad i Pavla Maslać.

Suorganizator je Pučko otvoreno učilište, pokrovitelj je Grad Samobor, a ulaz na koncert je slobodan.

T.I.

 

"Viša sila" mijenja program Noći kazališta

Izložba ALU u Bunkeru

Večer prevoditelja u samoborskoj Gradskoj knjižnici

8. Samoborski tamburatorij

Najava tradicionalnog koncerta Narodnog orkestra FA Mladost

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002