13.05.2022.

Nagrađivani dokumentarac premijerno i u Samoboru

Veće od traume pred samoborskom publikom

Nagrađivani dokumentarac premijerno i u Samoboru

Nakon međunarodne premijere na jednom od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma, kanadskom festivalu Hot Docs, te svjetske premijere na domaćem ZagrebDoxu, gdje je ovjenčan posebnim priznanjem žirija u regionalnom natjecateljskom programu i nagradom publike, dokumentarac Veće od traume Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić premijerno je prikazan u četvrtak, 12. svibnja, i u samoborskom kinu, a reprizne projekcije su u subotu i nedjelju, 14. i 15. svibnja.

Sa samoborskim filmofilima nakon projekcije filma razgovarala je i dojmove podijelila koautorica i producentica filma Mirta Puhlovski.

Veće od traume kroz tri godine prati stanja i doživljaje triju žena (Katica, Ana i Marija) traumatiziranih u Domovinskom ratu, koje kroz slojevit proces osnaživanja vlastitih resursa iznose priče svojih života. Proces iscjeljivanja trauma ovih žena odvija se u sklopu programa "Ja sam mnogo više od moje traume", putem sistemsko-integrativnih suportivnih metoda, kojima polako vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje izgubljeno tijekom rata.

Film na Hot Docsu konkurira za nagradu publike, koja pobjedničkom naslovu donosi direktnu kvalifikaciju i nominaciju za nagradu Oscar.

T.I.

 
13.05.2022.

Pola stoljeća glazbene povijesti Tamburaško društvo Ferdo Livadić obilježit će svečanim koncertom

50 je let kak popevke lete vu svet

Pola stoljeća glazbene povijesti Tamburaško društvo Ferdo Livadić obilježit će svečanim koncertom

Pedeset godina sviranja, pjesme, bogatstva tamburaške glazbe svake vrste i mnogih započetih prijateljstava obilježit će najtrofejnije amatersko Tamburaško društvo Ferdo Livadić (TDFL) u utorak, 17. svibnja 2022. godine. S početkom u 20 sati, u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor Ferdići će održati svečani koncert pod sloganom "50 je let kak popevke lete vu svet". Ulaznice za koncert, pod umjetničkim vodstvom Petre Vojvodić Mrvoš, Romana Grossa te Marija Kambića, mogu se nabaviti kod članova društva.

Prisjećajući se omiljenih instrumentala i vokalno-instrumentalnih skladbi proizašlih iz njihove duge povijesti, Stariji tamburaški orkestar TD Ferdo Livadić i Vokalni ansambl Samoborke ponovno će pokazati kako tradicija i suvremeno itekako idu zajedno. Uz poznata lica i prijatelje društva, osvrnut će se i na mnoge lijepe trenutke i osobe koje su obilježile njihov rad, kao i glazbeno stvaralaštvo.

U povodu cjelogodišnje proslave TDFL prilagodilo je i svoj logotip, ističući 50 godina rada, kao i već spomenuti slogan "50 let kak popevke lete vu svet". Iznad teksta nalazi se grb Grada Samobora, a sve u obliku tamburaške trzalice "suzice" koja je karakteristična upravo za tamburaše na samoborskom području. Trenutno u društvu djeluje pet sekcija - Veteranski orkestar, Stariji tamburaški orkestar, Mlađi tamburaški orkestar, Mala škola tambure te Vokalni ansambl Samoborke.

Tamburaško društvo Ferdo Livadić osnovano je 1971. godine na inicijativu maestra Željka Bradića i nekolicine entuzijasta, s ciljem njegovanja tradicije sviranja tambure i folklorne tradicije samoborskoga kraja te hrvatske narodne glazbene baštine. Godine 1982. osnovana je i sekcija Ženskog vokalnog ansambla Samoborke. Od prvog dana TD Ferdo Livadić i Samoborke privlače pažnju brojnih glazbenih stručnjaka, a raznolikošću programa oduševljavaju ljubitelje tamburaške glazbe, izvodeći gotovo sve žanrove.

T.I.

 
13.05.2022.

U Samoboru je otvoren 1. Festival knjiga i planina - Brdo knjiga

Knjigu u ruke i put pod noge - makar na prvi breg koji vidiš

U Samoborskom centru za mlade Bunker, nakon trodnevnog pretprograma u Samoborskoj gradskoj knjižnici i Samoborskom muzeju, u četvrtak, 12. svibnja, počeo je 1. Festival knjiga i planina – Brdo knjiga, koji do nedjelje, 15. svibnja, nudi zaista bogat, zabavan i raznolik program za sve koji vole čitanje i planinarenje.

Prije službenog početka festivala otvorene su i dvije izložbe: u Art room-u svoju seriju fotografija Jugozapadna utjeha, nastalih s putovanja po Americi i američkim nacionalnim parkovima predstavio je Davorin Mance. O svemu je više govorio njegov suputnik Siniša Golub, ravnatelj JU Međimurska priroda, pridružio im se u ime organizatora i Željko Žarak iz Libricona, a svojim esejom Misliti poput planine otvorenje je začinio Milan Majerović – Stilinović, jedan od idejnih začetnika festivala, koji je kasnije u programu predstavio i svoju knjigu Što sam naučio na planini.

Druga izložba postavljena je u velikoj dvorani Bunkera, gdje se na velikim panoima mogu iščitati i doznati brojne zanimljivosti o našim planinama, penjanju i opremi, dok je drugi dio posvećen HGSS-u, nezamjenjivim čuvarima ljudskih života "po šumama i gorama", ali i daleko šire. Što sve HGSS-ovci rade opisao je Jadran Kapović iz Opuzena te s veseljem pozdravio i samoborskog kolegu Vladu Novaka, jednog od njihovih ponajboljih i nadugovječnijih članova, koji i sa svojih 70 godina aktivno sudjeluje u akcijama. Preporuka svima koji se kane otisnuti u obližnju prirodu ili divljinu je da pročitaju znakovite i čuvene "zabavne" poruke HGSS-ovaca, kojih je dio također izložen u Bunkeru.

Uslijedilo je otvorenje festivala, tijekom kojeg je Željko Žarak ukratko pojasnio cilj i ideju manifestacije te pozdravio i zahvalio svima koji su ih poduprli u organizaciji, a posebno samoborskom Pučkom učilištu i svim Samoborcima, koji su im s srdačno i s punim povjerenjem otvorili svoja vrata. Među brojnim posjetiteljima otvorenju Brda knjiga nazočile su izaslanica ministrice kulture Mirta Rabovski, Zagrebačku županiju predstavljala je Jadranka Dujić Frlan, a Grad Samobor gradonačelnica Petra Škrobot.

Tijekom trajanja festivala možete kupiti knjige, planinarske karte, razgovarati i družiti se s poznatim i iskusnim planinarima i književnicima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, sudjelovati na izletima po okolnom gorju te na još zbilja puno događanja koje nudi ovaj festival.

Odlična vijest, koju nam je u telefonskom razgovoru potvrdio i Željko Žarak iz Libricona, je ta da će organizatori i sljedeća izdanja festivala nastojati održati i zadržati u našem gradu, koji se iskazao svesrdnom podrškom i organizacijom, a tu su i svi ostali preduvjeti za ovako zamišljeno Brdo knjiga.

S veseljem njihovo novo "brdo" čekamo i dogodine.

Dnevni program festivala pratite na www.brdoknjiga.com.

M.K.

 

Nagrađivani dokumentarac premijerno i u Samoboru

Pola stoljeća glazbene povijesti Tamburaško društvo Ferdo Livadić obilježit će svečanim koncertom

U Samoboru je otvoren 1. Festival knjiga i planina - Brdo knjiga

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002