09.12.2022.

Završen pjesnički natječaj Gradske knjižnice Samobor nazvan po Josipu Prudeusu

Najbolja je Noćna pjesma Maje Halapir

Završen pjesnički natječaj Gradske knjižnice Samobor nazvan po Josipu Prudeusu

Nakon što se 256 pjesnika iz svih većih i manjih gradova Hrvatske, ali i iz Njemačke, Crne Gore, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije i Slovenije, javilo na pjesnički natječaj Gradske knjižnice Samobor, nazvan po Josipu Prudeusu, u srijedu, 7. prosinca, poznato je i kojih pet je ocijenjeno najboljima na maloj online svečanosti koju je vodila knjižničarka Draženka Robotić.

Zahtjevni zadatak odabira najboljih imala je znanstvenica, spisateljica, pjesnikinja i prevoditeljica Jadranka Brnčić, koja je odlučila da su 500 kuna za 5. i 4. mjesto zaslužili Sandra Jančić za pjesmu Ti mali trenuci, odnosno Janko Radušić za pjesmu Videl ju je. 750 kuna za 3. i 2. mjesto pripalo je Zdravku Fundaku za pjesmu Move over, darling i Stjepanu Markoviću za pjesmu Jastuk, a najboljom je proglašena Noćna pjesma Maje Halapir, kojoj je uz čast i slavu pripalo i 1.000 kuna.

R.S.

Noćna pjesma

Kad u kasni noćni sat

Izađete na balkon

Možete saznati

Mnogo toga

Tko spava mirnim snom

I koga muči kašalj

Tko grije kuću i po noći

I čije mačke skiću po vrtovima

Tko gleda kasnonoćni program

I tko ima malu bebu

Kad u kasni noćni sat

Izađete na balkon

Možete čuti tišinu

Koja liježe na dušu

Kao hladni poplun

I tri otkucaja crkvenog sata

Možete saznati

Tko ostavlja psa

Vani u kućici

I koja su brda noćas

U magli

Kad u kasni noćni sat

Izađem na balkon

Pitam se

Piše li itko noćas

Pjesmu o meni.

 
09.12.2022.

Na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor otvorena izložba polaznika likovnih i keramičarskih radionica Studia Art.e.fakt

Radili i izlažu Zajedno

Na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor otvorena je izložba pod nazivom "Zajedno". Riječ je o skupnoj izložbi polaznika likovnih i keramičarskih radionica Studia Art.e.fakt iz Samobora pod vodstvom likovne umjetnice i profesorice Petre Ladović. Polaznici likovnih radionica su djeca od 9 do 13 godina starosti, osnovnih škola s područja Samobora, Svete Nedelje i Bregane: Sara Markez, Ema Palčić, Mara Grdanjski, Dora Babić, Tea Širanović, Marta Balaško, Tonka i Franjo Klarić, Lucija Hodak, Nika Maros, Sara Parać i Nataša Lezaić. Djeca se na izložbi predstavljaju likovnim radovima nastalima tijekom 2022. godine u različitim likovnim tehnikama i medijima: crtežima, slikama, kolažima, grafikama i keramikom.

Odrasli polaznici keramičarskih radionica razvijaju svoje vještine ručnog oblikovanja uporabne i dekorativne keramike te se na ovoj izložbi predstavljaju tematskim radovima – čajnicima i šalicama. Svi su predmeti rađeni ručno, tehnikom "pinchanja" i spajanjem ploha. Polaznici keramičarske radionice su: Mia Ivančić, Tomislav Koretić, Lucija Vranković Nakata, Petra Zlonoga i Ana Parać.

Osim otvorenja izložbe, u knjižnici je predstavljen i projekt "Otisak šume", nastao u koprodukciji Lutkarskog kazališta Lutonjica Toporko, Studia Art.e.fakt te animatorice Petre Zlonoge. Sudionici projekta su djeca osnovnoškolskog uzrasta pod vodstvom Petre Ladović, Petre Zlonoge i Mirjane Jelašac. Zajedno su sudjelovali u zanimljivom procesu rada: sakupljanju i promatranju plodova šume, izradi keramičkih reljefa – pločica, pisanju haiku poezije, stvaranju zvučne podloge te rad na kratkom filmu u tehnici stop animacije, koji je prikazan na otvorenju izložbe. Projekt je financiran sredstvima Grada Samobora.

Izložbom "Zajedno" po prvi puta na istom se mjestu okupljaju djeca i odrasli te se polaznicima i posjetiteljima izložbe nude prekrasni radovi i pregled godišnjeg kreativnog rada radionica.

Blaženka Mavrić Vadlja

 

Završen pjesnički natječaj Gradske knjižnice Samobor nazvan po Josipu Prudeusu

Na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Samobor otvorena izložba polaznika likovnih i keramičarskih radionica Studia Art.e.fakt

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002