25.12.2020.

Krešo Beljak, gradonačelnik Grada Samobora i saborski zastupnik

Napravili smo puno, a uhodana ekipa nastavlja dalje

Krešo Beljak, gradonačelnik Grada Samobora i saborski zastupnik

Konac je godine, vrijeme kada se podvlači svojevrsna crta te zbrajaju plusevi i minusi između ostvarenog i željenog. Godina na isteku bila je već od samog početka prepuna izazova, a pandemija koronavirusa još uvijek traje i ne štedi nikoga.

Grad Samobor i tu se pokazao kao iznimka po pravodobnoj reakciji i dodatnim mjerama i potporama usmjerenima očuvanju svojih gospodarstvenika, a za nadati se je da će tako biti i nadalje, sve dok kriza ne mine.

No, mnoge je zatekla i vijest od prije par mjeseci, kada je dugogodišnji gradonačelnik Krešo Beljak najavio kako se, nakon tri uzastopna mandata, na sljedećim lokalnim izborima više neće kandidirati za čelnog čovjeka Grada Samobora. Zašto, kako, koji su mu daljnji planovi i ambicije, a i sve ostalo komentirao je i pojasnio u ovom razgovoru.

Iza nas, srećom ubrzo, ostaje jedna teška godina. Kako se Grad Samobor nosio kroz ovu krizu, koja je dotaknula sve segmente društva?

Ova 2020. definitivno je najčudnija godina ikad, ne samo kod nas, nego i u cijelom svijetu. Teško je bilo što reći, teško je govoriti da je situacija dobra i stabilna, jer ne znamo kakve će sve posljedice ova kriza, jednom kad prođe, ostaviti prije svega na ekonomiju, ali i na psihičko zdravlje ljudi, a tu mi možemo malo učiniti, to je iznad bilo kakvih naših mogućnosti i ovlasti. Mi u Samoboru smo, s obzirom na sve, relativno dobro prošli. Uspjeli smo pokriti većinu rupa, koje su, nažalost, svakim danom sve dublje i veće što se tiče ekonomije i nadam se da će situacija ostati takva da će gradska uprava i dalje moći pokrivati određene minuse. Potraje li ovakva situacija, nitko ne zna kako će se stvari odvijati pa se nadam da će cjepivo uskoro stići i da ćemo za nekoliko mjeseci imati puno bolju situaciju.

No, bilo je i lijepih stvari koje su se dogodile. Grad Samobor je najbolji grad u Hrvatskoj što se gospodarstva tiče.

Često smo bili u samom vrhu, a ove godine smo i službeno najbolji u ovoj kategoriji. To je, naravno, prije svega rezultat samoborskih gospodarstvenika, jer na gradskoj upravi je da s njima ostvaruje što bolje kontakte i radi na obostrano zadovoljstvo. I ova kriza je pokazala da je samoborsko gospodarstvo fleksibilnije od ostalih u Hrvatskoj i da smo "nekoliko koplja ispred" svih ostalih. Ja se samo nadam da će ovoj krizi doći kraj i da će ukupne brojke rasta, koje očekujemo već početkom sljedeće godine, opet pokazati da je Samobor u samom vrhu.

Promjene u poreznom sustavu su česte, ali ne donose i željene, stvarne i istinske reforme. Kako se one odražavaju na prihode lokalnih samouprava?

Nikako. U pravilu se uzima tamo gdje ima, a tu je i Samobor, da bi se dalo nekom drugom koji nema. Koliko je to pošteno, ostavljam čitateljima da sami procijene. Po meni je to nepošteno. Da, treba pomagati slabijima, ali ne na način da se nama uskraćuju novci i da moramo razmišljati kako ćemo utrošiti svaku kunu, dok drugi grade najmodernije velebne projekte. Najbolji primjer vam je Dom zdravlja u Samoboru, za koji se ne možemo izboriti. Nadam se da će se i to promijeniti nakon sljedećih izbora, da će doći do promjena prije svega na županijskoj razini, jer Samobor je tu, "zahvaljujući" aktualnom vodstvu, izvan svih glavnih projekata. Radi se diljem županije, osim u Samoboru, sve pod izlikom da smo mi bogati i da imamo dovoljno. No, to su i naši novci i nadam se da će doći vrijeme kada ćemo te županije ukinuti, jer Samobor godišnje uplaćuje u županiju skoro 70 milijuna kuna, a od toga vrlo malo dobijemo natrag. Dakle, to je u 10 godina gotovo 700 milijuna kuna i da nam je samo pola od toga Samobor bi već imao moderan dom zdravlja, ako ne i bolnicu. Tako da tu ne možemo biti zadovoljni, a što se tiče ostaloga nadam se da će stvari ipak ići nabolje.

Na koji se način činjenica to što ste u Saboru oporbeni zastupnik, baš kao i Vaš svetonedeljski kolega Zurovec, odražava na odnos države prema našem gradu, u kojem ste istovremeno i gradonačelnik?

Mislim da tu država nema puno upliva, veći su problemi na županijskoj razini. Jedina potrebna i moguća reforma za veći razvoj i napredak lokalnih samouprava je ta da se što veći iznos i postotak novaca koji se prikupe na lokalnoj razini i ostavi tim ljudima na upravljanje. Država već niz godina na tom planu baulja i sve se svodi na iščekivanje što će pokazati biračko tijelo od izbora do izbora. Stoga ne očekujem neke veće promjene ni sljedeće godine, no, vidjet ćemo. Svaka sila za vremena.

Vratimo se aktualnim gradskim temama. Pred nama su Božić i Nova godina, a potom i brojne tradicionalne proljetne manifestacije koje Samoborci i gosti grada rado pohode. Može li se, bilo što, planirati u ovim uvjetima?

Nažalost, zajednički doček Nove godine i sve uz to vezano definitivno otpada. Nema smisla riskirati i mogu samo apelirati na svoje sugrađane da se ove godine suzdrže od bilo kakvog okupljanja, bilo u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, jer brojke što se tiče epidemije koronavirusa ni kod nas u Samoboru nisu dobre. Bit će puno ljepše dočekati početak sljedeće godine u normalnoj situaciji, nego da se ovo produži. Što se tiče Fašnika radimo određene temeljne pripreme, jer se nadamo da će stanje do tada biti bolje. No, prognoze stručnjaka nisu dobre i vjerojatno se ni Fašnik neće moći održati, ali ako se dogodi čudo bit ćemo spremni.

Prije par mjeseci najavili ste svoj odlazak s mjesta gradonačelnika poslije sljedećih izbora. Nakon tri mandata, u kakvom stanju ostavljate Grad svojem nasljedniku, s čime biste se pohvalili, a u čemu niste uspjeli?

Bilo je puno ideja i puno njih je i ostvareno. Uostalom, Samoborci su to pokazali dajući mi tri puta zaredom povjerenje na izborima za gradonačelnika, na što sam izuzetno ponosan. Došlo je vrijeme za promjene, jer Samoborci zaslužuju samo najbolje, a ja se više ne mogu u potpunosti posvetiti tom poslu. Ne bi bilo fer da se ponovno kandidiram i, eventualno, opet pobijedim, a da onda to ne mogu odraditi 100 posto. To je jedini razlog. Sada sam još i saborski zastupnik i predsjednik parlamentarne stranke i jako teško bi bilo, gotovo nemoguće, raditi sva tri posla. Nisam kao drugi i mislim da su ova tri mandata bila savim dovoljna da se pokaže što se može. K tome, vjerujem da određene promjene nakon nekog vremena nose novu snagu i energiju. Ne govorim o čestim promjenama, kada se stalno mijenja vlast, jer one uglavnom ne nose ništa dobrog i tako se ne može raditi. Samobor već 12 godina ima stabilnu vlast i nadam se da će ova politička opcija, odnosno koalicija HSS-a i SDP-a u Samoboru, ponuditi kontinuitet sa zajedničkim kandidatom za gradonačelnika Željkom Stancem, o čemu su pregovori u tijeku. To će, naravno, morati potvrditi građani na izborima. Radi se o iskusnoj ekipi, koja je pokazala da zna voditi Grad i držati ga u vrhu najboljih gradova za život po brojnim pokazateljima. K tome, pokazalo se da smo politički život u Gradu, bez obzira na međusobne različitosti stranaka, doveli do kulturne i civilizacijske razine koju u Hrvatskoj rijetko viđamo. I to je jedan od razloga što je Samobor takav kakav jest. Na tome zaista svima zahvaljujem. O uspjesima ili neuspjesima zapravo je izlišno govoriti, o tome će povijest i vrijeme već dati svoj sud. Mislim da smo ispunili veći dio izbornih obećanja, vidi se što je napravljeno, Grad je financijski stabilan, nije prezadužen, i tko god ga u proljeće preuzme dočekat će ga konsolidirane financije i stabilnost funkcioniranja gradske uprave. Dakle, tko god dobio izbore, Samobor može sigurno ići dalje, jer nema kostura iz ormara. Uvjeren sam da će Samoborci to prepoznati.

Opredijelivši se za rad u stranci i Saboru, lokalnu politiku ostavljate svojim stranačkim kolegama i koalicijskim partnerima. Kakvim ocjenjujete status HSS-a i može li stranka ponovno postati jedna od utjecajnijih u Hrvatskoj?

Jako puno vremena posvećujem stranci, intenzivno radimo na obnovi njenog stvarnog identiteta, kao i obnovi onih vrijednosti radi kojih je nekada i bila u vrhu državne politike. Već dugo to radim, k tome vodim i jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj, a i saborski mandat iziskuje svoje. Dakle, sada sam poprilično "rastrgan" na više strana, od kojih je svaka drugačija i komplicirana, što nitko na dulji rok ne može izdržati. Ne bih želio zbog ambicije, kao neki, "izgorjeti" s 50 godina pa da moje troje djece i obitelj na bilo koji način zbog toga ispaštaju, jer pitanje je koliko dugo čovjek može tako. U svemu sam više od 12 godina, često sam radio, kako se kaže, i više od 100%, tako da je ta potrošnja neminovna. S druge strane, i zadovoljstvo je veliko. Nakon tri gradonačelnička mandata sada ću kao saborski zastupnik nastojati i nadalje svoj rad usmjeriti za dobrobit našega grada, svjestan ograničenosti tog mandata.

Koje još ambicije i želje Vas drže u politici?

Vremena su teška u svakom pogledu. U politici se stalno pojavljuju neke nove opcije, a HSS je u završnoj fazi transformacije, koja je bila bolna i trajala je nekoliko godina. Dat ću sve od sebe da ta transformacija na koncu iznjedri modernu stranku zelene ljevice, kakve nema na hrvatskoj političkoj sceni. To je moja trenutna politička ambicija. Naš velik problem je što se većina političara bori samo za vlast, a ne i za opću dobrobit društva. Zato nemamo pravih političkih programa i ideologija, i lijevi i desni vode se isključivo brojem osvojenih fotelja.

S kime biste mogli ili željeli, s obzirom na sve navedeno i sadašnje stanje u Saboru, koalirati?

Sada, ako bi, hipotetski, opet bili izbori, HDZ bi vjerojatno opet osvojio vlast, jer su već odavno, umjesto političke stranke, postali neka vrsta opcije koja okuplja ljude kojima je osobni interes ujedno i jedini. Zato Hrvatska i je u ovakvoj situaciji, po brojnim parametrima smo na začelju u Europi. Pogledajte samo obrazovni sustav unazad 30 godina, koji ostavlja itekako debeli trag u svemu tome. Teško mi je to shvatiti, pogotovo način na koji mladi danas razmišljaju, što je direktna posljedica loše politike. No, to ne znači da neće doći do promjene smjerova, jer u politici je danas teško bilo što prognozirati i povijest ide svojim tokom – sve po onoj "ko bi gori - sad je doli" i obrnuto. Zbraja se ostvareno pa ćemo vidjeti tko će od političkih stranaka u narednom razdoblju uspjeti, jer puno je primjera da su nestajale stranke koje su svojedobno imale i veću podršku birača. Na nama je da završimo transformaciju HSS-a i ponudimo novu, modernu političku platformu.

(Samoborske novine)

Robert Škiljan

 

Krešo Beljak, gradonačelnik Grada Samobora i saborski zastupnik

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002