21.03.2020.

Matej Vrdoljak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

S Fokusom na parlamentarne i lokalne izbore

Matej Vrdoljak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Matej Vrdoljak rođen je 1989. godine u Derventi, BiH. S obitelji od 1991. godine živi u Svetoj Nedelji, u Brezju. Diplomirao je poslovnu informatiku na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Od 2013. godine radi kao projektni menadžer u jednoj od najvećih hrvatskih IT tvrtki, a od lipnja 2017. obnaša dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje, potpredsjednik je gradskog Nogometnog kluba Sveta Nedelja i član predsjedništva Udruge Alumni TVZ-a.

Kako je počela Vaša politička karijera?

Politikom se bavim već dulje vrijeme, a u početku sam dolazio na neka neformalna druženja HDZ-a zajedno s prijateljima koji su bili aktivni u toj stranci. Nisam se aktivno uključivao pa sam jednostavno odustao kada su se moja mišljenja i stavovi počeli razilaziti od njihovih. Prije otprilike 4 godine sadašnji gradonačelnik Dario Zurovec pozvao me da sjednemo i popričamo. U razgovoru je izrazio želju da postane gradonačelnik Svete Nedelje, što mi se tada činilo vrlo ambicioznim, ali je pojasnio kakvi su mu planovi, koga sve kani okupiti i kako vidi daljnji razvoj Grada, te mi ponudio da se neobavezno priključim i sam vidim je li to za mene ili nije. Svidjelo mi se što sam čuo, kao i njegovi stavovi i razmišljanja, pa sam odlučio u tome sudjelovati i ponudio svoju podršku.

Kako biste opisali atmosferu koja vlada među vijećnicima i rad svetonedeljskog Gradskog vijeća?

Moram reći da nije lako biti predsjednik ovog Vijeća. Nisam zadovoljan radom oporbe, jer smatram da bez obzira s koje strane dolazi neka od inicijativa, a na dobrobit je Grada, ista bi trebala biti podržana i od vladajućih i od oporbe. Trenutno nemamo tu situaciju, jer sve što gradonačelnik ili naši vijećnici predlože oporba ne podržava ili je suzdržana, što nam svima otežava rad. K tome, malo je njihovih prijedloga, na što ih sustavno potičemo, jer, iako smo dosta toga već napravili i pokrenuli u Gradu, sigurno ima još prostora za svekolika poboljšanja za život naših sugrađana.

Koliko neposredno kao predsjednik Gradskog vijeća možete sudjelovati u strateškim odlukama, projekcijama i procesima koji se tiču razvoja Grada?

Iako nisam u izvršnoj vlasti, mislim da ipak mogu utjecati. Stoga se moj zamjenik i ja redovito tjedno sastajemo s gradonačelnikom i razmatramo sve mogućnosti koje bismo mogli ponuditi građanima, slijedeći svjetske trendove u različitim poljima djelovanja. Rezultiralo je to i svim onim olakšicama koje su uvedene unazad dvije i pol godine, pri čemu treba istaknuti ukidanje prireza, smanjenje nameta kada su u pitanju komunalni doprinosi za višestambene zgrade, ukidanje komunalne naknade za hotele, kampove i apartmanska naselja te ukidanje naknada za taksi dozvole. Kroz svoj primarni posao dosta surađujem s državom, znam što ih muči i koji su problemi, jer to su onda i naši problemi, pa nastojim to preslikati na Grad i popravljati stvari na razini naše lokalne samouprave.

Kako osobno vidite razvoj Svete Nedelje u kratkoročnom, srednjem ili nekom duljem periodu?

Najprije bih istaknuo da poduzetnika nikad nećemo imati dosta, iako je Sveta Nedelja već dugo svojevrsna "meka" za poduzetništvo. To znači da ćemo sigurno i dalje nastojati privlačiti investitore, jer od njihovog rada i poslovanja živimo. Posebno nas zanima ona "čista industrija" – IT usluge, konzultantske usluge, kao i sve ono što neće dodatno zagađivati grad, okolicu i okoliš. Takvo poduzetništvo, naravno, generira i društveni razvoj u vidu potrebnih sadržaja za građane, što se vidi kroz gradnju parkova za djecu, energetsku obnovu škola, proširenje i gradnju novih školskih objekata te onih za potrebe odvijanja kulturnih i sportskih sadržaja, a kojih još uvijek nema dosta. To je ono što Svetoj Nedelji nasušno nedostaje pa se nadam da će uskoro zaživjeti i projekt knjižnice, u kojoj bi se mogle organizirati takve i slične manifestacije.

Dio tih potreba Svetonedeljčani mogu zadovoljiti u Samoboru ili pak Zagrebu. Kako Vi doživljavate Samobor i Zagreb?

To su gradovi s bogatom tradicijom i na taj način u nekoj vrsti suprotnosti u odnosu na Svetu Nedelju, koja je mladi grad. Poslovno sam više vezan uz Zagreb, ali, naravno, koristim vikende i ostalo slobodno vrijeme da dođem u Samobor popiti kavu i pojesti kolač. Također godinama dolazim u Samobor na šišanje.

Što osobno i općenito mislite o Samoboru?

Prije svega, Samobor je, za razliku od Svete Nedelje, grad s bogatom tradicijom koja mu je omogućila razvoj autohtone kulture i gastro ponude. Grad ima svoju prepoznatljivu staru jezgru, a tu su i brendovi poput kremšnita, kobasica, poznatih ugostitelja... To je nešto što Sveta Nedelja nema u toj mjeri. Nas se u Hrvatskoj i svijetu prepoznaje po gospodarstvu, odnosno našim poduzetnicima. Što se tiče same politike i vođenja Grada Samobora nemam neko posebno mišljenje, jer uvijek ćete imati ljude koji su zadovoljni, ali i nezadovoljnike, a vjerujem da svatko radi najbolje što zna i može. Trenutno smo fokusirani na svoj grad, a svaka eventualna suradnja među susjedima je dobrodošla.

Pripremate li se već i kako za predstojeće lokalne izbore?

Nije tajna da je, nakon osnivačke skupštine prošle subote, formirana nova stranka Fokus, čiju okosnicu čine gradonačelnik Zurovec, zamjenik gradonačelnika Nađi, moj zamjenik Deak, naši istomišljenici iz cijele Hrvatske i ja. Imamo i podršku zamjenice gradonačelnika Marije Hršak, koja se iz profesionalnih razloga nije priključila stranci. Svakako ćemo izaći na izbore kao stranka pa bih pozvao i sve ostale stranke ili pojedince, bez obzira žele li biti članovi ili ne, a htjeli bi i mogu doprinijeti našem programu, da nam se pridruže. Znači, predstoji nam organiziranje za lokalne i parlamentarne izbore, jer smo svjesni da, ma koliko učinili za svoj grad, moramo djelovati i šire, povezati se jače sa županijom i državom, jer bez toga nema ni realizacije željenih projekata. To je korak naprijed i cilj kojem težimo.

Sa sličnim idejama i željama krenule su i neke već poznatije stranke, poput Mosta... Ima li tu kakva poveznica?

Nemamo ništa zajedničko s Mostom i sličnim strankama. Većina ih je izgorjela na nekim svjetonazorskim pitanjima, a mi se time nećemo baviti. Mi ćemo se baviti aktualnim situacijama, prijedlozima i rješenjima za njihovo učinkovitije rješavanje, poput trenutnog Corona virusa i slijedom toga buduće ekonomske ili gospodarstvene krize. Uskoro ćemo izaći s prijedlozima o ukidanju poreza na dohodak, smanjenju zaposlenih u državnoj administraciji za najmanje 20%, otvoriti temu ekologije, a tu su i brojna druga pitanja koja znatno utječu na funkcioniranje lokalnih samouprava i države u cjelini, sve kako bismo barem došli do prosjeka ostalih razvijenih država u Europi.

Što mislite o sustavu i broju županija, jer i one uvelike u svemu sudjeluju?

Mislim da u ovom obliku i načinu ustroja, jednako tako i u njihovom broju, sustav nije održiv. Odnosi se to i na broj općina, gradova i ministarstava, o čemu ćemo svoj prijedlog iznijeti do ljeta, jer, kako sam već naveo, nama treba sveukupna i cjelovita reforma na svim područjima.

Robert Škiljan

 

Matej Vrdoljak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002