15.04.2020.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Samobora i zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec

Prvenstveno štitimo zdravlje i sigurnost naših sugrađana

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Samobora i zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa u punom je jeku, ne znamo kada će prestati, a sve njezine posljedice, posebice za gospodarstvo i društvo u cjelini, za sada nije moguće u potpunosti sagledati. U dvostrukoj neželjenoj ulozi našao se i zamjenik gradonačelnika Samobora Željko Stanec, koji, uz ostale gradske čelnike, mora brinuti da gradske službe i, posebno, Stožer civilne zaštite grada Samobora kojem je na čelu, funkcioniraju što bolje i promptno reagiraju na probleme s kojima se svakodnevno susreću. O stanju u Samoboru, mjerama koje se poduzimaju ili će se tek provoditi, odgovorio je podrobnije u kraćem razgovoru.

Nalazimo se usred nezapamćene pandemije izazvane virusom Covid-19. Kako je organiziran rad gradske uprave? Kako rade službe?

Nažalost, tako je. Nalazimo se usred pandemije izazvane koronavirusom i da mi je netko prije par mjeseci rekao da se tako nešto može dogoditi sigurno ne bih vjerovao, a ipak se dogodilo. U vrlo kratkom vremenu je pred nas, ali i osobno pred mene kao načelnika gradskog Stožera civilne zaštite, stavljen izazov kako odgovorno i pravovremeno reagirati te zaštititi prije svega zdravlje i sigurnost naših sugrađana.

Mjera koju smo donijeli prije svih je zatvaranje Sajmišta, ali i otvorenog dijela Samoborske tržnice, isključivo radi zaštite Samoboraca, jer većim dijelom kupci nam dolaze iz Slovenije i okolnih mjesta u kojima je tada već bilo žarište epidemije.

Stavili smo zdravlje i sigurnost na prvo mjesto, bez obzira na ekonomske posljedice, jer one se mogu sanirati, ali ljudski život i zdravlje sigurno ne.

Trebalo je hitno reorganizirati i rad gradske uprave, trebalo je zaštititi djelatnike. S obzirom na to da je Grad servis građanima, dolazi nam velik broj stranaka, a odgovornost svakog poslodavca je zaštita njegovih djelatnika.

Organizirali smo funkcioniranje uz minimalan broj djelatnika u samoj upravi, tek njih 20-ak radi u uredima, neki rade od kuće, neki koriste godišnje odmore, a sve isključivo zato da građani Grada Samobora i dalje imaju dostupne sve usluge koje su im potrebne od strane gradske uprave. Uz to je i reducirano radno vrijeme (radi se od 8,00 do 14,00 sati, bez korištenja pauze), dakle samo na ona kretanja vezana uz dolazak i odlazak s posla. Sve mjere smo donijeli i proveli isključivo radi zaštite zdravlja i sigurnosti zaposlenika, ali pod uvjetom da gradska uprava i dalje funkcionira i služi našim građanima.

Razmišlja li se, ukoliko kriza potraje, i o nekim nepopularnim mjerama, kao što je smanjenje plaća?

Naravno. Sve one koji su bili pogođeni mjerom o zabrani rada odmah smo oslobodili onih davanja za koje nije moguće izvršiti uslugu dok traje ta mjera (komunalna naknada, odvoz smeća, najam prostora u vlasništvu Grada, parking, neplaćanje vrtića, školske kuhinje, produženog boravka), a u pripremi je još niz mjera za oporavak samoborskog gospodarstva. Dok traje ovaj razgovor i Vlada RH donijela je niz mjera, koje osobno mogu podržati, a u vrlo kratkom vremenu i Grad Samobor donijet će mjere koje će zasigurno pomoći samoborskom gospodarstvu mimo državnih mjera. Izvor sredstava sigurno će biti i smanjenje plaća svima koji su vezani uz proračunska sredstva (gradska uprava, Komunalac, Odvodnja, sve ustanove vezane uz proračun Grada Samobora, kao i sve naknade vezane uz upravna vijeća, odbore, nadzorne odbore, Gradsko vijeće), ali po načelu da se plaće u iznosu do 5.000,00 kuna neće dirati, a iznad toga po recipročnom povećanju postotka vezano uz visinu plaća. Također, jedna od mjera bit će ukidanje poreza na potrošnju za ugostitelje (sada je taj porez 3%).

Sav novac vezan uz programe iz djelokruga sporta, kulture, tehničke zajednice i ostalo, za koje su planirana sredstva, a nisu održani niti će se održati, bit će preusmjeren za oporavak samoborskog gospodarstva. Za sve navedeno izradit će se matematički izračunljivi kriteriji.

One investicije koje su vezane uz kredit, ako Vlada da suglasnost za isti, jedino i samo jedino koristit će se za razvoj Grada, kako bi i poduzeća i ljudi imali posao, što je zasigurno preduvjet bržeg oporavka. Ako hoćemo što prije izaći iz krize, odnosno uopće ju ne osjetiti, onda su preduvjeti za to zasigurno investicije, razvoj i potrošnja.

Kakvu pomoć od Grada može očekivati najugroženija populacija, oni koji su i u normalna vremena jedva "krpali kraj s krajem"?

Da bi netko uopće mogao očekivati neku pomoć od Grada, posebice višu nego što je to do sada bilo, mora biti svjestan da toga neće biti bez oporavljenog i zdravog gospodarstva, odnosno isključivo onih koji pune taj proračun. Gradska uprava pružit će sve poticaje da se što prije oporavi gospodarstvo našega Grada, a onda će posljedično od toga imati koristi i najugroženija populacija (umirovljenici, socijala, bolesni).

U Samoboru je registriran velik broj mikro, malih i srednjih poduzeća te obrta, koji su u ovim uvjetima najizloženiji krizi. Kakvu pomoć i ustupke od Grada mogu očekivati?

Odgovor sam već dao u prethodnim pitanjima, dakle isključivo kroz niz mjera koje će Grad provesti u smjeru oporavka samoborskog gospodarstva.

Na snazi je i niz mjera za suzbijanje virusa. Na čemu ćete inzistirati i što stožer poduzima po tom pitanju?

Sve mjere koje je propisao Stožer civilne zaštite RH doslovce moramo poštivati. Puno puta sam i u medijima naglašavao da možemo i moramo provoditi i više mjere od propisanih. Tu mislim prije svega na mjere samozaštite, mjere socijalnog kontakta, higijenske mjere, dezinfekcijske mjere, migracijske mjere... da svaku mjeru pojedinačno ne opisujem i navodim. Ono što im je zajedničko jest da je ključno ponašanje samog čovjeka. Svaki pojedinac najbolje zna na koji način te mjere provoditi, imajući na umu kako je cilj svake te mjere sprečavanje i širenje bolesti izazvane koronavirusom.

Stožer svakodnevno apelira i upozorava na sve navedene mjere i vrši nadzor nad provedbom istih. I nadalje ćemo to obavljati, s ciljem da nam u Samoboru ostane što manji broj oboljelih te da se zaštiti zdravlje i poveća sigurnost naših građana.

(Samoborske novine)

 

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Samobora i zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002