12.06.2020.

Gabrijel Deak, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Vrijeme je za promjene na svim razinama

Gabrijel Deak, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Gabrijel Deak rođen je 1987. godine u Zagrebu. Osnovnu školu pohađao je u Svetoj Nedelji, a potom završio srednju Ekonomsku, trgovačku i ugostiteljsku školu u Samoboru. Po zanimanju je hotelijersko-turistički komercijalist, zaposlen kao restoran manager u Ericsson Nikola Tesla za tvrtku Zvona usluge. Neoženjen je i nema djece.

Jedan je od osnivača nove stranke Fokus, koja za sljedeće parlamentarne izbore okuplja uspješne gospodarstvenike, intelektualce i ekonomiste, s ciljem da pokrenu ekonomske i društvene promjene, ali i sam pristup politici i način bavljenja politikom.

Kakva su i koja bila Vaša politička iskustva prije nego što ste se aktivirali na zadnjim lokalnim izborima na nezavisnoj listi sadašnjeg gradonačelnika Zurovca?

Prije 7 godina, 2013., pokrenuo sam svoju nezavisnu listu u Maloj Gorici, nezadovoljan razvitkom naselja i tadašnjom politikom, koja je išla u prilog samo pojedincima. Bio sam mlad i buntovan, drukčije sam percipirao stvari i samu politiku, ali smo kolega Nađi i ja ostvarili drugi rezultat i tako ušli u rad Mjesnog odbora. Četiri godine rada u MO-u i intencije koje smo iskazivali prema izvršnoj vlasti otvorile su nam oči, shvatili smo na koji način funkcionira lokalna politika i koje su ključne točke do kojih treba doći kako bismo postigli promjene. Rezultat koji se potom dogodio 2017. na lokalnim izborima, kada smo išli s ovom nezavisnom listom na čelu s Darijom Zurovcem, iako smo do tada bili na različitim stranama, sukus je zajedničkih nastojanja da stvari počnemo mijenjati. Ušli smo u Gradsko vijeće i na čelo Grada relativno mladi, obrazovani, situirani što se tiče posla i prihoda, sa željom da ostanemo tu živjeti i s mišlju da onda, kad već možemo, nešto i doprinesemo. Ubrzo nam se priključio i ostatak ekipe.

Je li Vas u početku nešto iznenadilo, s obzirom da ste sada Vi bili u poziciji da krojite politiku i razvoj Svete Nedelje?

Uglavnom nije bilo velikih iznenađenja. Bili smo dobro pripremljeni i znali smo procese koje moramo zadovoljiti kako bismo uopće započeli s promjenama. Jasno, uvijek ima neriješenih problema koji vas dočekaju, pogotovo s pravne strane i administracije prema županiji ili državi, što je uvijek neugodno iznenađenje. Jednostavno je nejasno kako se neke stvari ne mogu riješiti desetljećima, jer papiri lutaju od ureda do ureda, ali to je ogroman problem na razini cijele države, a stradavaju najviše lokalne samouprave. To je, uz pravosuđe, krucijalan problem Hrvatske. Transparentnošću i digitalizacijom sustava to može krenuti u pravom smjeru i to su prvi koraci koji se trebaju početi sprovoditi što prije.

Kako ocjenjujete rad Gradskog vijeća Svete Nedelje i odnose među strankama koje sudjeluju u njegovom radu? Kakva je suradnja vijećnika?

Iskreno, volio bih da nam je oporba konstruktivnija i da vijećnici iznose konkretne prijedloge. Više puta sam ih pozivao na dijalog i zdravu suradnju, ali to se ne ostvaruje. Oporbeni vijećnici još uvijek su usmjereni isključivo i usko na provođenje politika svojih stranaka. Želio bih da se neke ključne odluke za Grad donesu konsenzusom. Dapače, otvoreni smo za sve dobre prijedloge i na taj način pristupamo svima. Osobno sam jedan od najaktivnijih vijećnika, saslušao sam stotine svojih sugrađana, njihove probleme i riješili smo puno toga, pogotovo one poteškoće kod kojih je trebalo samo malo dobre ili političke volje. Oko toga ne pravim nikakvu razliku među svojim sugrađanima, pogotovo ne stranački, jer svima treba izaći ususret u okvirima u kojima to gradska vlast može.

Ima li nešto s čime ste posebno zadovoljni, a što Vas sve još muči?

Zadovoljan sam s nekim od ciljeva koje smo postigli u protekle 3 godine, a koji su dugo bili trn u oku cijelom Gradu. Prije svega se tu radi o obnovi škola, koje su još do nedavno bile stvarno u derutnom stanju, a gdje smo povukli u suradnji sa ravnateljicom i županijom velik dio sredstava iz EU. Donijeli smo i strategiju razvoja Grada, koja do 2017. nije postojala. Ona je kratkoročna, ali ima jasno definirane ciljeve, od kojih su neki već i odrađeni, a ostali su započeti. Vesele me male stvari, poput vodovoda na Svetonedeljskom Bregu i Maloj Gorici te slični manji projekti koji se zapravo ne vide, ali su ljudima jako važni. Svi pitaju gdje su i koji su to kapitalni projekti koje ćemo napraviti, ali mislim da je prije toga važnije ljudima osigurati civilizacijski minimum svim građanima. Ne mogu prihvatiti argument da su Gradu potrebniji muzej ili kino, sve dok svi stanovnici nemaju riješena egzistencijalna pitanja i osnovnu infrastrukturu. To je civilizacijski minimum. Zato se ne razbacujemo velikim idejama, iako ih imamo i neke od njih ćemo sigurno i realizirati. Tako je započeta izgradnja novog vrtića vrijednog 12 milijuna kuna, a jedan od društvenih domova, u Jagnjić Dolu, bit će također prenamijenjen u jaslice, da ne ostane mrtvi kapital Grada. Krenula je izgradnja knjižnice u samom centru grada, planiramo desetak parkova za djecu, nogostupe i biciklističke staze (gdje je to moguće), a svakako bih istaknuo ukidanje prireza i uvođenje transparetnosti, gdje slovimo kao najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Nedavno smo pokrenuli i pilot-projekt e-referenduma, koji će građanima omogućiti da direktnom demokracijom odlučuju o pojedinim projektima. Otvorena je i tema javnog prijevoza, s kojim su građani nezadovoljni. I mi smo s tim prijevozom jako nezadovoljni, jer nas tu stalno koči ogromna administracija, neusklađenost uredbi koje donose institucije, kada jednostavno ne možete ući u proceduru rješavanja problema. Najveći problem nam je bio nepovezanost između naših naselja, a nakon 3 godine borbe uspjeli smo doći do toga da je natječaj za taj objedinjeni prijevoz u tijeku pa ćemo jesen, nadamo se, dočekati s jedinstvenim lokalnim prijevozom koji će biti na usluzi svim građanima. To je svima jako važno.

Kako ocjenjujete suradnju sa susjednim Samoborom i njegovim čelnicima. Jasno je da su oba grada samostalna, sa svojim upravama, ali su prometno, društveno i kulturno još uvijek povezani. Kako to funkcionira?

Samobor je moj drugi grad, jer tu sam završio srednju školu, radio, tu mi živi velik dio rodbine i puno prijatelja. Dakle, osobno sam jako prijateljski nastrojen prema Samoboru. Što se samih politika tiče, mislim da bi moglo biti i bolje. Samobor se, naravno, bavi svojim temama i problemima, jednako kao što smo mi sebi odredili neku agendu kojom želimo razvijati svoj grad. Građani Svete Nedelje podijeljeni su danas između Zagreba i Samobora ponajviše radi posla ili, eventualno, škola. No, puno stvari, kao i prije, kada smo bili samoborska općina, dijelimo sa Samoborom – imamo zajedničku policiju, katastar, brojne udruge, tu su ustanove i institucije... Mislim da ima još puno prostora za suradnju i zajednički napredak.

Vratimo se politici, jer slijede nam skori parlamentarni izbori. Koje su Vaše daljnje političke ambicije i što mislite o političkoj situaciji u državi?

Prije tri mjeseca osnovali smo stranku naziva Fokus. Dogodilo se to zato što su neke naše inicijative i potezi na razini lokalne samouprave, kao što je bilo ukidanje prireza i nekih poreznih nameta, bili prepoznati i šire, od drugih gradova i njihovih čelnika. Tako smo otvorili komunikaciju s njima, počevši od Zagrebačke županije, ali i ostalima, od Slavonije do Dalmacije, te došli do zaključka da bi taj politički kapital trebalo oformiti u političku organizaciju koja će zastupati takve ideje. Mislim da imamo velik potencijal za razvoj, jer svakodnevno nam se javljaju i ljudi koji su već izgradili svoje političke karijere ili su uspješni kao gospodarstvenici, profesori, ekonomisti i prepoznati su po svojim aktivnostima. Veseli me to što smo kao mala sredina uspjeli nametnuti smjer za koji mislimo da je ispravan. Što se tiče parlamentarnih izbora, znamo da smo u geografski najgoroj izbornoj jedinici, ali idemo se okušati i vjerujem da ćemo imati dobar rezultat. Želja nam je pokušati promijeniti pristup politici, a potvrda dobrog smjera je ta da nas svakim danom ima sve više. Smatram da je to ispravna priča, koja će dugoročno polučiti rezultat. Volimo planirati dugoročno i ništa dramatično neće se dogoditi ako ne uđemo u Sabor, jer smo i dalje fokusirani na razvitak našega Grada i županije, a operativno i politički imamo još puno prostora za napredak.

Robert Škiljan

 

Gabrijel Deak, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Svete Nedelje

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002