03.07.2020.

Miro Kelečić, predsjednik Samoborskog športskog saveza

Zahvaljujući Gradu i dobroj organizaciji spremni smo za nastavak sezone u svim uvjetima

Miro Kelečić, predsjednik Samoborskog športskog saveza

Samoborski sport ima bogatu povijest, kao i vrhunske sportaše i klubove, koji od samih početaka naš grad drže visoko na svim sportskim ljestvicama i razinama natjecanja.

Krovna gradska sportska institucija danas je Samoborski športski savez, koji okuplja više od 4300 aktivnih sportaša kroz 58 klubova u više od 30 grana sportova, od šaha, pikada i bridža, do rukometa, košarke i nogometa, a njihov broj i dalje raste.

I sportaše je doslovce pokosila situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa, a kako su se nosili s time, o radu domaćih klubova nakon popuštanja mjera i planovima za jesen govori predsjednik SŠS-a Miro Kelečić.

Vremena su "uzbudljiva", jer nakon kratke stanke koronavirus se, izgleda, vraća na velika vrata. To, nažalost, ne možemo reći i za sport. Kako je ova kriza utjecala na samoborske sportaše i klubove?

Sve se drastično promijenilo u trenutku kada je od stožera stigla zabrana okupljanja, treniranja i korištenja sportskih objekata. To je bio šok za sve nas sportaše i sportske djelatnike. Naime, ta situacija dogodila nam se baš pri završetku sezone, prekinuta su sva natjecanja, sve je stalo. Samoborski športski savez uložio je velik napor, a ključnu ulogu odigrao je Grad Samobor, kako bismo osigurali funkcioniranje tzv. "hladnog pogona" za sve klubove, što znači da su se pokrili svi oni nužni troškovi poput režija, najma, računovodstva ili košnje trave na terenima, koje klubovi mjesečno imaju. Za to vrijeme i mi u savezu i klubovi pojedinačno bavili smo se projekcijama i planovima za nastavak rada nakon pandemije. Odmah po odobrenju i preporukama stožera krenuli smo dalje, nastavljeni su treninzi, a održana su i neka natjecanja.

Kako se to financijski odrazilo na savez?

Napravljena su dva rebalansa, iz gore navedenih razloga, a kako i inače pažljivo raspolažemo novcem koji imamo na raspolaganju, minimalno su nam umanjena sredstva koja dobivamo od Grada Samobora, na čemu im još jednom moram zahvaliti. Prema mojim informacijama, izgleda da je naš samoborski savez, u odnosu na ostale gradove i općine u Zagrebačkoj županiji, najmanje "stradao" što se tiče financijske potpore zajednice. To znači da samoborski sport i dalje ostaje na čvrstim temeljima i može odmah nastaviti tamo gdje je stao.

Mjere su donekle popustile, ali stiže ljeto i uobičajeno vrijeme odmora za brojne sportaše.

Ove godine to baš i nije tako, jer su svi jedva čekali da mogu početi s radom pa se treninzi i sada odvijaju punom parom, rekao bih čak na 90%. I djeca i roditelji su bili sretni što su im, za vrijeme dok nije bilo škole, bili dostupni sportski tereni, okupljali su se, družili i radili pod stručnim nadzorom. Doduše, trebalo je puno truda da se ispoštuju sve propisane epidemiološke mjere, a uspjeh mjerimo time što, unatoč velikom broju sportaša i djece, koliko ja znam, nemamo nijednog zaraženog koronavirusom. Obzirom da je natjecanja sada zaista malo, smatramo to pripremom za sljedeću sezonu i, ako sve opet ne stane zbog mogućeg "drugog vala" pandemije, naši sportaši bit će spremni uključiti se u sva predstojeća natjecanja.

Koja natjecanja su održana, a koja odgođena ili poništena?

Većina prvenstava je poništena, što mi je jako žao. Posebno mi je žao radi naših košarkaša, koji su ove godine ušli u prvu ligu i na izvrsnom 5. mjestu su čekali završetak sezone. Od ukupno 22 kola trebalo je odigrati samo još 3, a od toga smo trebali igrati i s dva zadnjeplasirana kluba pa smo s veseljem očekivali ulazak u najbolju četvorku, što bi nam otvorilo vrata Premier lige. No, liga nije odgođena niti zaustavljena, već je poništena, i kao da se ništa nije dogodilo. To je svakom sportašu i klubu teško, a tako je bilo i u velikom dijelu ostalih regionalnih i državnih natjecanja. Nažalost, otkazana je i tradicionalna Noćna trka Grada Samobora, prepoznatljiva ne samo u Hrvatskoj, već i šire, kao i većina drugih većih sportskih manifestacija. Biciklisti su dijelom uspjeli održati svoje utrke, a dio je odgođen za jesen.

Znači, na jesen krećemo ispočetka. Postoje li kakve naznake kako će izgledati naredna sportska sezona?

Zaista je šteta što se to dogodilo, jer uložena su i sredstva, i energija, i emocije, a na koncu se nismo cijelu godinu maknuli s početka, svi su uglavnom ostali na svojim pozicijama. K tome, još uvijek nisu definirani modeli budućih natjecanja. Najvjerojatnije će biti isti kao i prošle godine, s time da se razmatraju i opcije u slučaju ponovnog širenja virusa. To za sobom povlači i planiranje financija, jer ne košta isto natjecanje u državnoj ligi ili u onoj koja se dijeli po regijama. Ipak, ne smatram ovu godinu propuštenom niti bačenom u vjetar, jer ćemo ipak na kraju biti pametniji, iskusniji i nešto smo naučili.

Znamo kako se većim dijelom financiraju sport ili kultura. No, dio sredstava je uvijek dolazio od sponzora ili donatora. Kakva je sada situacija u ovoj krizi?

Tu zaista moram ponovno spomenuti ulogu Grada Samobora, jer je ova pandemija doslovce financijski pokosila brojne tvrtke i jako je teško naći sponzore. Vrhunski sport i natjecanja u višim ligama iziskuju i velika sredstva pa neminovno trebamo i pomoć ostalih. Odgođene su i Olimpijske igre, za koje smo i mi imali kandidate. Naravno da ćemo ih sve maksimalno podržati u nastojanju da ostvare taj san svakog sportaša. Jednako tako podržavamo i sve ostale naše sportaše, jer ih ima jako puno, a imamo i sve više klubova i novih grana sporta. Samobor je po svemu, između ostalog, i sportski grad.

Uz poštovanje prema svim ostalima, ali nogomet je ipak u Hrvatskoj najpopularniji sport. Što se trenutačno događa s NK Samobor?

Naš nogometni klub krenuo je u neku vrstu ponovne stabilizacije, što je dobro. Okuplja se nova ekipa i uprava, osnažuje se struka, radi na financijama, sve onom što je potrebno da se klub vrati na mjesto koje mu pripada. Danas je klub u 5. ligi, a mislim da bi za par godina, uz napredak, mogao doći do 2. lige. Za to prvenstveno treba puno rada, ali i malo sportske sreće. Nakon puno godina i puno ljudi koji su se izmijenili na čelu i u upravi kluba, sadašnji predsjednik Ivica Karoglan posvetio se okupljanju najboljeg u samoborskom nogometu, razgovorima i suradnji između lokalnih klubova, što je vrlo pozitivan trend i pokazat će rezultate.

(Samoborske novine)

 

Miro Kelečić, predsjednik Samoborskog športskog saveza

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002