26.10.2020.

Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora

Sve što se gradi ili obnavlja prati nove tehnologije i potrebe svih generacija

Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora

Proslavit ćemo i ove godine još jedan Dan grada, dan kada se gradski čelnici mogu pohvaliti ostvarenim rezultatima, zahvaliti svojim sugrađanima na suradnji i njihovom svekolikom doprinosu, te zajedno prokomentirati sve što se napravilo, što bi još i kako trebalo učiniti ili popraviti. Napredak i ritam grada, uz dužno poštovanje prema svima koji brinu o njegovoj komunalnoj opremljenosti, koja ga i čini gradom, najvidljiviji je kroz njegov društveni život te praćenje i zadovoljavanje potreba svih stanovnika. Resor je to zamjenice gradonačelnika Sanje Horvat Iveković, koja u ovom razgovoru ističe dosadašnja i najavljuje buduća kapitalna ulaganja Grada Samobora u objekte obrazovne i društvene namjene.

U proteklom razdoblju Grad Samobor je puno ulagao u niz predškolskih i osnovnoškolskih objekata i pripadajuću infrastuktruru. Što biste posebno istaknuli?

Vezano uz ova ulaganja, uvijek se vodimo time da prilikom njihove obnove, dogradnje ili izgradnje novih, sve bude i energetski učinkovito pa tako mogu istaknuti obnovu škole Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, gdje se u etapama provodila ta energetska obnova i do sada je zamijenjena stolarija i rasvjeta, pročelje, te su izolirani negrijani tavanski prostori, u što je uloženo oko 2 milijuna kuna. Tu je i nadogradnja OŠ Samobor, koja je vapila za dodatnim prostorom, a ta investicija, vrijedna oko 3 milijuna kuna, završava ove godine. Proširen je prostor za školsku kuhinju i blagovaonicu, dobiven je novi prostor za nastavnike i administraciju, pa tako sada imaju dodatan prostor za učenike, što nam je u ovim uvjetima izuzetno važno. U dogovoru s vodstvom OŠ Milana Langa u Bregani pripremamo projekt izgradnje nove sportske dvorane i dogradnju u vidu dviju učionica, što će također doprinijeti poboljšanju uvjeta rada u školi.

Što je s najvećom osnovnom gradskom školom Bogumila Tonija, čije proširenje je također najavljeno? Kada i što možemo očekivati u narednom periodu?

Osnovna škola Bogumila Tonija, osim što je naša najveća gradska škola, šesta je po veličini u Republici Hrvatskoj. Ona je naprosto brojem učenika prerasla svoje prostorne mogućnosti, što se osjeća već godinama. Unazad nekoliko godina vodimo razgovore s nadležnim ministarstvom oko načina rješavanja tog problema. Jedna zgrada na području bivše vojarne, koja je i u ono vrijeme bila objekt te namjene, bez problema bi se mogla preprojektirati u novi prostor za potrebe ove škole pa intenzivno radimo na ishođenju suglasnosti i dozvola za tu prenamjenu i dogradnju, čime bismo riješili problem manjka prostora škole. Sve, naravno, mora biti usklađeno i s državnim pedagoškim standardom i normativima koje propisuje resorno ministarstvo, što iziskuje puno vremena i novaca.

Time bi Grad gotovo u potpunosti zaokružio obnovu kompleksa bivše vojarne, koji se unazad nekoliko godina profilirao kao mali urbani centar s brojnim sadržajima.

Da, počelo je s Centrom za mlade, preseljenjem policije i vatrogasaca, tu je i Mali tehnopolis Samobor za poduzetnike, uređene su zgrade i unutar njih prostorije za brojne udruge, uz Dan grada otvorit ćemo još jednu novouređenu zgradu, a novi dio škole bio bi kruna naših nastojanja da cijeli taj prostor privedemo svrsi.

U Vašoj ingerenciji je i Samoborski muzej. Nakon puno problema naš gradski muzej dobio je novu ravnateljicu. Kakvo je sada stanje u toj ustanovi?

Vjerujemo da će se s dolaskom novog vodstva, uz novi pristup samoj djelatnosti, rad našeg muzeja još više približiti građanima Samobora i posjetiteljima našega grada, a posebno učenicima škola, koji moraju biti upoznati s našom bogatom prošlošću. U tome iščekujemo velik iskorak, neki pomaci su već vidljivi, a brojni su projekti u pripremi i prijavljeni za financiranje iz dostupnih fondova na različitim razinama. Nadamo se da će u tome i uspjeti, jer muzej pripada svim Samoborkama i Samoborcima, kojima je važno i žele očuvati svoje nasljeđe.

Moramo se osvrnuti i na sadašnju situaciju, koju nam uvelike određuje pandemija koronavirusa. Što sve se do sada moglo odraditi i što možemo očekivati po tom pitanju nadalje?

Tu moramo zahvaliti svima, od djelatnika u vrtićima i školama, što nam je najvažnije, do zaista brojnih udruga, organizatora uobičajenih kulturnih i sportskih događanja i manifestacija u našem gradu, što su se prilagodili i ispoštovali sve novonastale uvjete i snašli se u ovim okolnostima, kako bi grad i dalje živio. Uvijek nam je u prvom planu najprije sigurnost djece i tu vrlo pažljivo provodimo sve epidemiološke mjere, jer oni se još ne znaju i ne mogu sami čuvati, a bližila se nova pedagoška godina. Tako je došlo do reorganizacije rada u nekim vrtićima i školama, uz što je bio vezan i njihov prijevoz na druge lokacije, izmješteni su neki razredi i grupe dnevnog boravka, sve kako bismo prevenirali mogućnost zaraze COVID-om.

Jednako tako sada rade i gradske ustanove i društva, što se tiče ostvarivanja planiranih programa. Nažalost, neki se veliki projekti nisu mogli održati, ali svi su se nakon proljetnog "lockdowna" brzo prilagodili novoj situaciji. Naravno, sve je to iziskivalo i dodatne izdatke, ali smo održali kontinuitet.

Sport je posebna priča. Kako se naše sportske udruge, ali i brojni drugi korisnici i rekreativci, nose s problemima zajedničkog korištenja prostora i dvorana za treninge?

Te probleme rješavali smo s vodstvom i djelatnicima Ustanove Sportski objekti Samobor i Samoborskim športskim savezom, jer je trebalo uskladiti sve njihove potrebe i mogućnost korištenja dvorana i ostalih prostora namijenjenih za sport i rekreaciju, a nadam se da smo i njima tako omogućili nastavak rada, koliko je to za sada moguće.

(Samoborske novine)

 

Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002