02.07.2020.

Krešo Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke i kandidat na listi Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici

Dobit ćemo mandat za sastavljanje Vlade

Krešo Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke i kandidat na listi Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici

U tijeku je kampanja za predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj, koji bi trebali pokazati volju birača, kao i smjer kojim će država krenuti nakon 5. srpnja. Razloga za zabrinutost imaju svi pretendenti za ulazak u Sabor, ne samo oko pridobivanja glasova birača, već i zbog svega što pobjednike izbora čeka u neizvjesnoj godini izazvanoj pandemijom koronavirusa, kao i slabim ekonomskim prognozama i posljedicama koje će tek uslijediti.

O svemu tome govori samoborski gradonačelnik i predsjednik HSS-a, koji na izbore izlazi s Restart koalicijom koju predvodi SDP na čelu s Davorom Bernardićem.

Predizborna kampanja za parlamentarne izbore je i službeno počela. Vi ste drugi na listi Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici, koja se proteže od zapadnog dijela Zagreba pa sve do Novog Vinodolskog. Koji je smisao ovako formiranih izbornih jedinica, a ova naša nije jedina, i hoće li se to i kada promijeniti?

Po struci sam profesor geografije i već 1993. ili 1994., kada sam još bio na fakultetu, bio sam u radnoj skupini koja je imala zadatak dati svoje prijedloge i riješiti izborne jedinice. Bili smo studenti, a u to vrijeme, znamo svi kako je bilo, gotovo neuvijeno nam je rečeno da od 10 izbornih jedinica, koje smo trebali formirati, u barem njih 7 HDZ mora imati većinu. Tako su na koncu i formirane i ne znam zašto se tijekom vremena nisu mijenjale. Činjenica je da ovakav raspored izbornih jedinica zapravo nije ustavan, jer glas u pojedinim krajevima Hrvatske vrijedi više ili manje nego u nekom drugom dijelu iste države. Ustavni sud je svojim pravorijekom utvrdio da se te granice trebaju korigirati, ali to nije napravljeno. Zato su nam ovi izbori, kao i oni prošli, na pragu legitimnosti, jer glas u Slavoniji nije jednak onome u Zagrebu ili Dalmaciji. Izborne jedinice su krojene tako da imaju oko 400 000 birača, a sada imamo od 350 000 do 450 000 birača, što nije u redu. Jedna od prvih stvari, ako dobijemo povjerenje građana na izborima, bit će i izmjena izbornog zakona, jer vjerujemo da ima poštenijih načina da se izabere državno predstavničko tijelo, a Hrvatski sabor bi trebao imati predstavnike iz svih dijelova Hrvatske. Tu je i primjer Grada Samobora, koji prije mene 15 godina nije imao svog predstavnika u Saboru. Moj prijedlog je da bi trebalo biti oko 70-ak izbornih jedinica, u kojima bi se imenom i prezimenom birali predstavnici kroz jedan ili dva izborna kruga, a ostatak bi se birao iz zajedničkih listi. Slično je bilo 1992. No, vidjet ćemo što nas čeka. Pravo stanje stvari, kosturi iz ormara, ekonomski i društveni problemi čekaju nas nakon izbora, jer sada su, logično, vladajući pokrpali rupe prije izbora. No, to je sigurno jedan od problema koji se do sljedećih izbora mora promijeniti i na tome ćemo inzistirati.

Tu je i dijasapora, kao posebna izborna jedinica. Kakav je Vaš stav o tome?

Prije se iz dijaspore biralo 8 saborskih zastupnika, što je kasnije kompromisom smanjeno na 3. Restart koalicija jasno je u tome istaknula svoje stajalište, za razliku od drugih, time što u 11. izbornoj jedinici nemamo svoju listu. Smatramo da oni koji ne žive u Hrvatskoj i tu ne plaćaju porez ne bi trebali ni glasati, bez obzira na sve.

Liste su objavljene. Što mislite o konkurenciji?

Izbori su festival demokracije i svatko ima pravo kandidirati se. Uvjeren sam da su građani dovoljno educirani i prepoznaju one političare koji imaju znanje i iskustvo, za razliku od onih koji se na listama pojavljuju od izbora do izbora. Puno je stranaka i ima tu svega - od amatera do onih koji pred izbore pokazuju svoje posebne ambicije, a za koje veći dio birača nikad nije ni čuo. Jasno je da u Hrvatskoj postoje dvije glavne političke opcije i nekoliko sporednih pa je za očekivati da će najviše 4 ili 5 lista proći prag, a svi ostali su tu da zamute vodu.

Znamo da su Vaša područja užeg interesa demografija i lokalna samouprava. Imate li u Restart koaliciji ideje i plan kako popraviti ili reformirati ova dva vrlo važna segmenta i problema u državi?

Naravno. Imam i stručnu podlogu, ali i kao gradonačelnik već gotovo 12 godina, tako da, ukoliko dobijemo povjerenje, sigurno ćemo raditi na tome da se reformira i restarta lokalna samouprava, jer život se ne odvija na Markovom trgu ili u Saboru, nego u našim selima, općinama i gradovima. Zato što veću količinu financija i samostalnost upravljanja treba spustiti na lokalnu razinu. Uostalom, iskustva pokazuju da su najrazvijenije države na svijetu one koje imaju najveći stupanj decentraliziranosti. Švicarska ima samo 3 ministarstva, a sve druge ovlasti, unatoč četverojezičnosti, imaju kantoni.

Imamo i županije koje imaju velike ovlasti, ali malo odgovornosti...

Naše županije nisu opravdale svoje postojanje. One jesu ustavna kategorija, ali su postale međurazina koja nema izravan dodir s biračima, kako to imaju gradonačelnici ili načelnici, a nije uspostavljena ni dobra razina prema državi. Tako su postale nepotrebna smetala koja svojom dodatnom birokracijom zagušuju sustav. Po meni su apsolutno nepotrebne.

Jedna od glavnih točaka svih izbornih programa i veliki problem je suzbijanje korupcije, koja je, evidentno, eskalirala. Postoji li uopće neko rješenje za nešto što se uvuklo u sve pore društva?

Prvo treba imati volju da se to riješi. Ako imate volju onda se sve može, makar znamo da je korupciju nemoguće iskorijeniti. Korupcija ili podmićivanje je duboko u tradiciji na ovim našim prostorima; od kave za doktora pa do najviših razina, koje je HDZ doveo do savršenstva. No, može se i to riješiti. Jedan od bitnih koraka je digitalizacija koju predlažemo u javnoj nabavi, a onda redom i sve ostalo. Dok je HDZ na vlasti ništa se neće promijeniti, jer su oni osmislili sustav privatizacije i pljačke koja traje od 1990. godine. Moj davni prijedlog je bio da se Državno odvjetništvo uključi u sve veće transakcije i prije nego što su provedene. Tako smo radili mi u Gradu Samoboru, unaprijed pitali, ali odgovor je najčešće bio taj da neka mi napravimo što kanimo, a oni će onda poslije vidjeti je li to dobro. Mislim da je to nepošteno od njih, jer kad postoji dobra volja da se nešto napravi i izbjegnu neželjene situacije ili kaznena djela, a naši zakoni su jako rastezljivi i široko objašnjivi, onda bi oni kao institucija sa sigurnošću morali znati i dati savjet što se može ili ne smije raditi. Uz njihov potpis i mišljenje tako bi se najlakše i odmah u početku prevenirala djela i postupci, barem oni najveći, koji su podložni korupciji. Dakle, time se već u startu može prevenirati dobar dio korupcije. Druga stvar je sporost sudova. Sudovi su nam zagušeni zbog zakonskih rješenja i odvjetničkih lobija koji su progurali svoju inicijativu da se naplaćuju prema broju održanih parnica. Naša je inicijativa da se i odvjetnici i suci naplaćuju prema težini slučaja pa će im biti u interesu da što prije riješe slučaj kroz što manje parnica. I tada će svi dobro zarađivati, ali će se sustav ubrzati.

Imamo primjera i brzih suđenja, kao što je slučaj bivšeg gradonačelnika Vukovara Sabe, ali i sporih, kao što je primjer Nadana Vidoševića.

Slučaj Željka Sabe jedinstven je u Hrvatskoj i tu će netko, nadam se, prije ili kasnije odgovarati. I laiku je jasno da se tu nije radilo o počinjenju kaznenog djela, već, eventualno, o političkom blefu, što svi političari rade. Ne branim Željka Sabu, ali iz onoga što je dostupno javnosti on je osuđen zato što je pokušao nešto nekome obećati za nešto, a terete ga snimke telefonskih razgovora. To djelo nije ni počinjeno, a imamo primjer desetine takvih razgovora političara koji su, na koncu, rezultirali skoro istim brojem "žetončića" u Saboru, a tko zna koliko ih je bilo na nižoj razini.

Izborne kampanje definiraju se i kroz svjetonazorska načela. Opet se propituje i "žensko" pitanje, od položaja žena u društvu općenito pa do njihove zastupljenosti na izbornim listama. Kakvo je Vaše stajalište?

Mislim da postojeća zakonska rješenja koja nameću određeni postotak žena na listama nisu dobra, jer samo forsiraju formu, a sve stranke bi taj dio trebale i "živjeti", odnosno stalno imati dovoljan broj žena koje ih podupiru i koje se onda kandidiraju na liste. Nametanje kvota ne vodi pozitivnoj selekciji kadrova i to u startu nije dobro. Ni na kraj pameti mi nije bilo da će "top" tema ovih izbora biti povratak u Srednji vijek ili neka svjetlija budućnost za sve nas. To mi je sablažnjivo i ostavlja me bez teksta. Na biračima je da procijene hoće li te ljude izabrati u Sabor ili ih poslati u neku instituciju na promatranje i liječenje.

Imate dovoljno iskustva i kao gradonačelnik i kao saborski zastupnik. Što mislite, koliki postotak ljudi u našoj državi podržava takve konzervativne stavove?

Zaista ne mogu procijeniti. Pokazat će to već ovi izbori. Živim u Samoboru već gotovo 50 godina i ne sjećam se da sam ikada čuo, ni u centru grada, kao niti u jednom selu ili mjestu u okolici našega grada, ni od najstarijih ljudi, da ima takve nazadne stavove koje danas podupiru neke stranke ili neki od pretendenata za saborske zastupnike. Nepojmljivo mi je da bi netko silovanoj ženi zabranio pobačaj. No, očito ima i takvih. Samo se nadam da oni neće predstavljati i odlučivati bilo što u Hrvatskoj.

Kakva je Vaša procjena izbornih rezultata i očekivanja Restart koalicije?

Očekujemo pobjedu, a u prilog toj tvrdnji su i rezultati dosadašnjih anketa. Hoće li to biti apsolutna ili relativna pobjeda teško je sada reći. Društvo je u Hrvatskoj polarizirano, ali mi smo složili koaliciju s ljudima koji imaju rezultate i na lokalnoj i na državnoj razini. Zaista želimo da Slavonija, Dalmacija i svi ostali krajevi Hrvatske ubuduće žive bolje.

Drugi ste na listi Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici. Koliko mandata očekujete u odnosu na prošle izbore, kada je slična koalicija na čelu s SDP-om tu osvojila 6 saborskih mandata?

Očekujemo barem jedan mandat više. Nositelj liste je Davor Bernardić, novo lice, nova snaga u hrvatskoj politici, ima širinu, nije autokrat, okupio je dobru ekipu... I, što je najvažnije, ima znanja i hrabrosti provesti reforme koje smo najavili.

Robert Škiljan

 

Krešo Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke i kandidat na listi Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002