22.07.2020.

Zdenka Merčep, ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru

Novi prostori za 375 učenika

Zdenka Merčep, ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru

Konačno je završila ova, po svemu teška, školska godina. Obilježili su je u početku štrajk prosvjetara, a od proljeća potpuno zatvaranje i nastava na daljinu, pa djelomično otvaranje škola, sve zbog pandemije koronavirusa. O tome kako se u takvim uvjetima radilo u našoj nadaleko cijenjenoj Glazbenoj školi Ferdo Livadić i kakvi su rezultati na kraju školske godine govori ravnateljica škole Zdenka Merčep, koja najavljuje i širenje prostora škole, jer ovaj postojeći sve teže zadovoljava potrebe i interese mladih Samoboraca željnih vrhunskog glazbenog obrazovanja.

Krenimo od dobrih vijesti, a to je, uz uspješan završetak nastavne godine, i najavljeno širenje naše Glazbene škole. Tko će to financirati i u kojem roku se možemo nadati realizaciji tog projekta?

Kao što je poznato, otkad smo 2000. godine prešli u rang srednjih glazbenih škola, kao naš osnivač registrirana je Zagrebačka županija, a do tada nam je kao Osnovnoj glazbenoj školi osnivač bio Grad Samobor. Dakle, sada naš rad financijski prati i županija, koja nam je nedavno kupila i novi prostor, a radi se o dijelu prostora obližnjeg samostana časnih sestara u Gajevoj ulici. Ove godine izradit će se projektna dokumentacija i nacrt budućeg prostora, a onda ćemo vidjeti u kojem roku će se realizirati i uređenje.

Koliko učenika je ove školske godine pohađalo samoborsku Glazbenu školu?

Od prošle jeseni, kada se u naše programe predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog glazbenog obrazovanja upisalo 375 učenika, taj broj se nije znatno mijenjao ni u vrijeme ove krize izazvane koronavirusom i promjene načina rada na daljinu. Tijekom godine od nastave je odustala tek nekolicina, dvoje ili troje učenika, što je i uobičajeno.

Kako je tekla nastava na daljinu? Jesu li nastavnici i učenici uspjeli odraditi sve planirano?

Kao i sve ostale škole koje su pod paskom i u sustavu resornog ministarstva, tako su se i umjetničke škole morale prilagoditi nastavi na daljinu. Mi smo vrlo rano i brzo, od 16. ožujka, krenuli s virtualnim učionicama i radionicama. I tu smo bili vrlo temeljiti i savjesni pa se nastava redovito održavala u svim programima, a učenici će, kao i do sada, dobiti svoje ocjene i svjedodžbe o završenom stupnju obrazovanja. O svemu tome smo tijekom nastave napravili i anketu s učenicima i roditeljima, koje je rezultat takav da je više od 90% njih bilo zadovoljno. Problemi su bili vezani isključivo uz povremene prekide interneta i ostalih veza. Nastavu smo organizirali tako da je svaki nastavnik imao svoju virtualnu učionicu, a korišteni su i ostali mediji, poput popularnih društvenih mreža i grupa. Nastava je uspjela zahvaljujući toj kombinaciji, dijelom uživo, a dijelom putem snimaka koje su nastavnici i učenici međusobno razmjenjivali tijekom nastave.

Najteže je bilo maturantima, odnosno završnim razredima srednje škole. Kako su polagali ispite i prezentirali svoj rad kada nije bilo uobičajenih javnih koncerata maturanata?

Vodeći se naputcima ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo, maturantima smo omogućili pohađanje nastave do 29. svibnja i održani su završni maturalni koncerti u našoj dvorani. Ove godine imali smo svega 6 maturanata – 5 instrumentalista i 1 teoretičarku, što se ponekad dogodi, a svi su uspješno odradili svoje završne koncerte pred komisijom, roditeljima i nastavnicima, koliko nam je bilo dozvoljeno ljudi primiti u našoj dvorani. Slijedom toga imat ćemo i manje naših polaznika koji će upisati Muzičku akademiju ili nastaviti glazbeno obrazovanje. Na Muzičku akademiju prijavit će se tako ove godine udaraljkaš Franko Štrbac, čiji nastup na natjecanju za mlade glazbenike na Euroviziji smo već popratili, a nakon godinu dana pauze na studij violine u Bern ide naša prošlogodišnja maturantica Petra Barbarić, koja je čekala da ove godine maturira i u svojoj gimnaziji.

Je li uopće bilo kakvih natjecanja i smotri na kojima su učenici mogli sudjelovati i kakvi su bili rezultati?

Zadnje državno natjecanje koje je održano i na kojem smo sudjelovali bilo je natjecanje komornih glazbenika još u prosincu prošle godine, na kojem smo opet postigli vrlo dobre rezultate. Više od 20-ero naših učenika u solističkoj kategoriji trebalo je nakon regionalnih natjecanja ići i na državna natjecanja, koja nisu održana. Stigli smo i na tri međunarodna natjecanja, a na ostala, koja se održavaju u kasnijim terminima, pred kraj školske godine, to više nije bilo moguće. No, sigurna sam da bismo, kao i uvijek, osvojili brojne nagrade.

Moram napomenuti kako smo i u uvjetima nastave na daljinu održali puno internih produkcija koje su napravili profesori u svojim klasama, a na stranicama naše škole nalazi se i virtualni koncert u povodu Dana škole, koji tradicionalno obilježavamo 30. svibnja.

Jeste li dobili upute nadležnog ministarstva i zna li se kako će i kada početi sljedeća školska godina?

Svi čekamo detaljnije upute. No, nakon 3 mjeseca nastave na daljinu, spremni smo na sve scenarije, ukoliko bude potrebno. A za nove đake profesori su snimili video prezentacije svojih instrumenata kako bi se predstavili budućim učenicima i njihovim roditeljima, koje su također dostupne na internetskim stranicama naše škole. Održali smo prijemne ispite za upis u 1. razred Osnovne glazbene škole i vrlo smo zadovoljni odazivom i rezultatima, tako da u sljedećoj školskoj godini očekujemo oko 65 prvašića, ali i vrlo brojnu generaciju 1. razreda srednje škole, njih 26.

(Samoborske novine)

 

Zdenka Merčep, ravnateljica Glazbene škole Ferdo Livadić u Samoboru

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002