18.04.2020.

Direktor Komunalca d.o.o. Ivica Karoglan govori o aktualnom trenutku u najvećem samoborskom javnom poduzeću

Radimo sve na zaštiti naših radnika, njihovih obitelji i građana Samobora

Direktor Komunalca d.o.o. Ivica Karoglan govori o aktualnom trenutku u najvećem samoborskom javnom poduzeću

Direktor Komunalca d.o.o. Ivica Karoglan govori o aktualnom trenutku u najvećem samoborskom javnom poduzeću

Živimo u vrijeme pandemije Covida-19. Kakve je promjene u pružanju usluga građanima uveo Komunalac?

Od saznanja za Covid-19, Komunalac odgovorno donosi i provodi preventivne mjere u sprječavanju širenja koronavirusa te postupa sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite grada Samobora. Zatvorene su tržnice i sajmište, dječja igrališta, Autobusni kolodvor, javni WC kod župne crkve i na tržnici, ispraćaji pokojnika obavljaju se samo u krugu najuže obitelji te je skraćen rad Reciklažnog dvorišta do 16:00 sati. Ukinuli smo i prijem stranaka, osim blagajne i ugovaranja ukopa, te radimo u dvije smjene i činimo sve što je u našoj moći na zaštiti radnika, njihovih obitelji i građana Samobora.

Kako se posluje unutar poduzeća? Kako se moraju ponašati djelatnici? Kako dolaze na posao, rade li zajedno...?

Organiziran je rad u dvije smjene kako bi se smanjio socijalni kontakt. Poštuje se držanje potrebnog razmaka, koliko je to moguće. Naši radnici opskrbljeni su maskama i sredstvima za dezinfekciju, a u zatvorenom prostoru, poput svlačionica za radnike, ne smije istovremeno boraviti više od 5 osoba. Dnevni rasporedi održavaju se na otvorenom, uz obvezan razmak. Više puta dnevno dezinfekcijskim sredstvom tretiraju se površine stalnog dodira poput kvaka, tipki u dizalima, telefona i drugih sredstava rada. Maski i dezinficijensa imamo dovoljno, a čekamo i isporuku novih.

Minula je zimska sezona, a snijega nije bilo do sada. Koliko je ta činjenica olakšala rad Komunalcu i omogućila eventualne uštede?

Tako je, nije bilo snijega do sad, samo hladnih noći u kojima je bilo potrebno posipavanje prometnica, mostova i nogostupa. Tako nismo imali značajne troškove goriva i posipnog materijala, ali smo imali paušalne troškove naših kooperanata. Novac koji smo uštedjeli u zimskoj službi preusmjerit ćemo u ljetno održavanje i čišćenje. Zimska služba je u stanju pripravnosti do 15. travnja, stoga nas snijeg koji je pao početkom tjedna nije iznenadio. Pravovremeno smo intervenirali, posipane su prometnice prema potrebi, a aktivirani su i kooperanti za potrebe održavanja brdskih područja.

Kakva su, nakon otprilike dvije godine od uvođenja razvrstavanja otpada, iskustva djelatnika Komunalca? Čime ste posebno zadovoljni, a što bi se moglo mijenjati?

Nakon dvije godine i 23 000 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada moram reći da smo zadovoljni. Prema statističkim podacima iz 2019. godine, trenutno razvrstavamo 32,18% ukupne količine otpada. Potrebno je naglasiti da razvrstavanje otpada nama poskupljuje poslovanje. Primjerice, mjesečno se na području Grada Samobora prikupi oko 50 tona plastike, a zbrinjavanje iste plaćamo 890,00 kuna po toni. Na tu cijenu treba dodati i trošak prijevoza, dok je otkupna cijena papira drastično pala.

Povećava se količina odvojeno prikupljenog otpada, što je rezultat odvoza otpada s kućnog praga korisnika, no treba i dalje raditi na razvrstavanju.

Krenuo je i odvoz biootpada...

Nakon probnog projekta kojeg smo provodili u dijelu Kolodvorskog naselja, s odvozom biootpada započeli smo 6. ožujka ove godine i to u četiri gradske četvrti: Kolodvorsko naselje – Sajmište, Giznik – Anindol, Podložnice i Južno naselje. Biootpad se odvozi jedanput tjedno, petkom, a miješani komunalni otpad utorkom. Svi korisnici u navedenim gradskim četvrtima bili su obaviješteni o početku odvoza putem obavijesti koja im je bila dostavljena na kućnu adresu, putem medija te internetskih stranica Komunalca i Grada Samobora. Uz obavijest, korisnici su dobili i besplatne uzorke biorazgradivih vrećica za lakši početak odvajanja. Za sada rezultati nisu zadovoljavajući. Još uvijek korisnici petkom iznose spremnike za miješani komunalni otpad, a u spremnike za biootpad, unatoč naglašavanju, korisnici odlažu otpad u plastičnim vrećicama. Izuzetno je važno da se biootpad ne odlaže u plastičnim vrećicama. S obzirom na to da se biootpad vozi u kompostanu, postotak onečišćenja deponiranog otpada ne smije biti veći od 6%, što kod nas trenutno nije slučaj. Zbog ukazane potrebe naručili smo 50 000 biorazgradivih vrećica koje će naši korisnici uskoro moći kupiti na nekoliko lokacija u gradu.

Moram istaknuti kako na dnevnoj bazi zaprimamo i dojave savjesnih građana o nepropisno odloženom otpadu. Tu se javlja potreba za kontrolom razvrstavanja i sankcioniranjem korisnika koji se ne pridržavaju uputa, što već rade pojedini hrvatski gradovi.

Od novijih nabava treba istaknuti novu hidrauličnu platformu za potrebe održavanja javne rasvjete i skladišni šator na Trebežu za potrebe privremenog odlaganja miješanog i drugih vrsta komunalnog otpada. Je li to trajno rješenje?

Platforma je nabavljena za potrebe održavanja javne rasvjete na području Grada Samobora, s obzirom na to da je platforma koju smo imali dotrajala. Staru platformu popravit ćemo i koristiti za potrebe održavanja javnih površina u gradu.

Šator na Trebežu privremeno je postavljen s ciljem sprječavanja natapanja i raznošenja otpada vjetrom do odvoza na zbrinjavanje, a u budućnosti će se koristiti i za razvrstavanje glomaznog otpada. To nikako nije trajno rješenje. Još uvijek je važeća građevinska dozvola koju smo ishodili za izgradnju Reciklažnog centra grada Samobora i od tog projekta ne odustajemo, no trenutno je isti stavljen na čekanje s obzirom na to da očekujemo raspisivanje natječja za sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zbog pandemije koja je u tijeku moguć je gospodarski slom. Znamo da nema lakih odgovora, ali kako će uprava Komunalca zbrinjavati svoje djelatnike i kako će se odnositi prema građanima koji više neće moći plaćati račune?

Istina, bit će izazov i nama u Komunalcu, kao i u cijeloj državi. No, mi ćemo dati sve od sebe da se ne otpusti niti jedan djelatnik Komunalca. Od 19. ožujka, prema prijedlogu Stožera za civilnu zaštitu grada Samobora, Komunalac je obustavio naplatu zakupnine svim zakupcima te naplatu odvoza komunalnog otpada svim poslovnim korisnicima koji neće biti u mogućnosti obavljati svoju djelatnost. Isto tako, vjerujem da će se naći rješenje i za pomoć građanima koji neće moći plaćati naše usluge.

Nedavno ste dobili certifikat bonitetne izvrsnosti. Što to znači za Komunalac?

Tvrtka CompanyWall certifikatom bonitetne izvrsnosti za 2019. ocijenila je trgovačko društvo Komunalac d.o.o. s A+ ocjenom, čime potvrđuje da smo u skupini poduzeća s najboljom bonitetnom ocjenom u Hrvatskoj te da ne pokazujemo nikakve znakove rizičnog poslovanja u budućnosti. Tako spadamo u skupinu od 9% poduzeća s najboljom bonitetnom ocjenom u Hrvatskoj. Ova ocjena dobivena je na temelju prošlih i sadašnjih poslova, kredita i solventnosti, zaduženja, profitabilnosti te drugih kriterija, a predstavlja tržišnu stabilnost i jamstvo podmirenja svih novčanih obveza unutar propisanih vremenskih i zakonskih rokova. Ponosni smo na ovaj certifikat koji nam potvrđuje da radimo dobar posao i motivira nas da nastavimo u tom smjeru, a sve u cilju pružanja još bolje usluge našim korisnicima.

(Samoborske novine)

 

Direktor Komunalca d.o.o. Ivica Karoglan govori o aktualnom trenutku u najvećem samoborskom javnom poduzeću

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002