21.09.2020.

Renata Glojnarić i Srećko Bradić, izvršna direktorica i umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

SGJ ovaj put u domaćem ruhu

Renata Glojnarić i Srećko Bradić, izvršna direktorica i umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

U kulturi su se, kao i u svim drugim djelatnostima, zbog koronavirusa stvari stubokom promijenile. Mnoga događanja su bila otkazana ili svedena na znatno manju mjeru.

Samoborska glazbena jesen velik je projekt, iziskuje pomnu organizaciju, tu su i dva renomirana natjecanja na koja se javljaju glazbenici i skladatelji iz cijeloga svijeta, pa je bilo itekako teško zadovoljiti i uskladiti do sada visoko postavljene standarde i zadana epidemiološka pravila.

O novim izazovima i navedenim problemima koji su pratili ovogodišnje izdanje SGJ-a govore Renata Glojnarić i Srećko Bradić, izvršna direktorica i umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni.

Kakav će biti ovaj, 45. po redu samoborski glazbeni festival?

Glojnarić: - Ovogodišnja Samoborska glazbena jesen ide u datumima kako smo i planirali, od 25. rujna do 4. listopada. Međutim, zbog epidemiološke situacije ne samo kod nas, nego u cijelome svijetu, nije nam bilo svejedno kada smo je pripremali i nismo bili sigurni kako će sve završiti, osobito u proljeće kada su počela ograničenja. Druga razina bila je pitanje financiranja. No, svaka čast ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, sredstva su nam ostala na planiranoj razini. Ipak, upravo zbog epidemiološke situacije bili smo primorani otkazati sva gostovanja ansambala iz inozemstva, iz Njemačke i Lihtenštajna, te smo promijenili program na način da ove godine u Samoboru predstavljamo isključivo hrvatske umjetnike. Sretni smo što smo uspjeli osigurati devet koncerata i vjerujem da će publika biti zadovoljna, a na festival ponovno dolaze naši prijatelji i znanci, najbolji hrvatski umjetnici.

Tko će otvoriti festival i što slijedi nakon svečanog otvorenja?

Bradić: - Festival će otvoriti Zagrebački solisti i violončelistica Monika Leskovar s prekrasnim programom, svirat će Haydnov Koncert za violončelo i orkestar u C duru, a ići će u izravnom prijenosu Hrvatske radio televizije, što nam je ove godine posebno drago s obzirom da će broj publike u župnoj crkvi biti smanjen. Želja nam je stoga snimiti sve koncerte. Nakon svečanog otvorenja slijedi još jedan fantastičan koncert. Nakon dvadesetak godina u Samobor nam ponovno dolazi Lovro Pogorelić, sjajan pijanist, koji rjeđe svira, ali kad svira to je spektakl. Njega zbilja ne treba posebno predstavljati, a u Samoboru će svirati Lisztove Transcendentalne etide.

Glojnarić: - Potom nam slijede dva dana natjecanja mladih glazbenih umjetnika za Nagradu Ferdo Livadić u Galeriji Prica. Odlučili smo odmah da ćemo ići s natjecanjem, a ono je ove godine zbilja jako. Prvi krug žiriranja održan je u srpnju i žiri je odabrao 6 izvrsnih mladih glazbenika pa će se samoborskoj publici tako predstaviti Veronika Ćiković (harfa), Martina Jembrišak (harmonika), Matej Mijalić (violina), Mia Pečnik (klavir), Ivan Petrović – Poljak (klavir) i Lucija Stilinović (flauta). Žiri je ostao u prošlogodišnjem sastavu – ravnatelj glazbenog dijela Dubrovačkih ljetnih večeri Tomislav Fačini, umjetnički ravnatelj festivala u Osoru Branko Mihanović, umjetnički ravnatelj festivala sv. Marko u Zagrebu Zdravko Šljivac, Ivana Kocelj s HRT-a i Srećko Bradić, umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni. Ta suradnja sa svim ovim festivalima i dalje se nastavlja, što je važna odrednica za mlade umjetnike, jer im Nagrada Ferdo Livadić, osim novčanog dijela, osigurava i koncerte na uglednim festivalima u Hrvatskoj, što im je važna karika u daljnjoj karijeri.

Nakon toga slijedi Večer pobjednika, na kojoj ćemo saznati ime ovogodišnjeg slavodobitnika, a potom slijedi koncert prošlogodišnjih pobjednika, sjajnog Trija Eusebius, koji je nakon pobjede ovdje u Samoboru imao niz zapaženih nastupa, osobito ovog ljeta u Dubrovniku.

Koga možemo očekivati u drugom dijelu 45. Samoborske glazbene jeseni?

Bradić: - Drugi dio festivala također u Samobor dovodi vrhunske glazbenike. Tako će 1. listopada nastupiti Komorni sastav Harlequin Art Collective, sa zanimljivim programom francuskog skladatelja Oliviera Messiaena: Harawi, Pjesme ljubavi i smrti. Gitarski trio Elogio – Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić – posebno je vezan uz Samobor pa smo s veseljem dočekali i njihov pristanak da nam dođu i u subotu, 3. listopada, izvedu Beethovenovu Klavirsku sonatu br. 15 u D-duru i Schubertova Četiri impromptua.

Završnica pripada, kako ih volimo zvati, festivalskom Dream Teamu. Violinisti Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak na 45. Samoborskoj jeseni ponovno izvode sjajan program. Njima se u petak, 2. listopada, u župnoj crkvi pridružuju Mihael Paar na klarinetu, Žarko Perišić na fagotu i Bánk Harkay na rogu, kako bi izveli Beethovenov Klavirski trio u D-duru, op. 70 br. 1, te Septet u Es-duru, op. 20.

Na završnom koncertu ovoj nabrojanoj fantastičnoj šestorci pridružuju se violončelistica Jelena Očić i violist Hrvoje Philips pa ćemo ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen ispratiti uz Schubertov Gudački kvintet u C-duru i Mendelssohnov Klavirski sekstet u D-duru, op. 110.

Jedino nam je žao što zbog korone iz SAD-a nije mogao doći Borivoj Martinić-Jerčić, ali tu je zato još jedan sjajan violinist Sreten Krstić. U programu ove godine imamo podosta Beethovenovih skladbi, jer se pridružujemo obljetnici 250. godišnjice njegovog rođenja.

Hoće li biti publike na koncertima i kakva će biti situacija s ulaznicama?

Glojnarić: - Kako sada planiramo, publika će biti na koncertima, nadamo se da će tako i ostati, ali pridržavat ćemo se epidemioloških mjera, što znači razmak od najmanje 1,5 metra i nošenje maske i dezinfekcija ruku na ulazu prije koncerta. Imat ćemo i obvezu upisati posjetitelje. Uglavnom, računamo da će 70-ak ljudi moći biti na koncertu.

Ulaznice se mogu kupiti na www.ulaznice.hr, na blagajni kina sat vremena prije filmske projekcije te još dodatno srijedom od 16 do 18 na blagajni Pučkog otvorenog učilišta, a preporuka je svima koji planiraju doći da ulaznice nabave ranije. Cijene svih koncerata smo snizili pa će biti 70 kuna, odnosno 50 kuna za one koji koriste popust, a to su članovi Kluba ljubitelja umjetnosti, umirovljenici, učenici i studenti, ali taj popust se može ostvariti samo na našim blagajnama. Koncerti će se održavati u župnoj crkvi svete Anastazije, osim natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, koje je tradicionalno u Galeriji Prica.

Već niz godina sastavni dio Samoborske glazbene jeseni je i skladateljsko natjecanje New Note. Što je s njim ove godine?

Bradić: - New Note je bio raspisan i realiziran na način da je žiri izabrao pobjednika, mladog poljskog skladatelja Przemysława Schellera sa skladbom Little Match Girl. Pobjedničku skladbu trebao je izvesti Ansambl Esperanza iz Lihtenštajna na Samoborskoj glazbenoj jeseni, no zbog epidemiološke situacije uzrokovane COVID-om 19, koncert i izvedbu planiramo ujesen 2021. godine.

Mato Šipuš

 

Renata Glojnarić i Srećko Bradić, izvršna direktorica i umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002