13.07.2020.

Likovna kolonija umjetnika Tar 2020.

Došli bumo i drugo leto, zakaj ne!

U okolnostima COVID-a 19 ove godine realizacija planiranih aktivnosti Zaklade Zlatko i Vesna Prica i likovnih kolonija u Taru, bila je posve neizvjesna.

Poštujući propisane mjere, u kući Prica u Taru početkom srpnja ipak je održan jedan skraćeni turnus likovne kolonije. Sudjelovali su umjetnici Likovnog razreda Ogranka Matice hrvatske iz Samobora i, nadahnuti boravkom u Pricinoj kući te krajolikom koji je nadahnjivao i samog majstora Pricu, za četverodnevnog boravka u Taru slikali poznate tarske motive.

Svaki umjetnik ostavio je u fundusu zaklade po jedan rad.

Zadovoljni i ovako kratkim boravkom i stvaranjem u Taru, izrazili su nadu i želju da sudjelovanje na ovoj likovnoj koloniji ponove i dogodine!

M.J.

 
13.07.2020.

Završni koncerti maturanata GŠ Ferdo Livadić ipak odsvirani "uživo"

Godina koja će se pamtiti

Školsku godinu 2019./2020. pamtit će svi učenici, profesori i roditelji, a posebno učenici završnih godina. Nakon neizvjesnih nekoliko tjedana dileme hoće li učenici slati snimke ili u posebnim uvjetima svirati na završnim koncertima, na svu sreću, koncerti uživo su ipak bili mogući.

Glazbena škola Ferdo Livadić ima dugu tradiciju završnih (maturalnih) koncerata u Galeriji Prica, dvorani škole, lokalnim crkvama, Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda i slično.

Ove godine svih pet maturanata sviralo je u dvorani škole s ograničenim brojem publike, koja je sjedila na dozvoljenim udaljenostima. Iako nam je svima ova nova stvarnost još uvijek bizarna, lijepo je što su ipak mogli uživo predstaviti program koji su spremali cijelu godinu i prikazati publici znanje i vještine koje su stekli u desetogodišnjem glazbenom obrazovanju.

Tjedan završnih koncerata otvorio je violinist Maks Prpić (mentorica: prof. Martina Razum) u ponedjeljak, 15. lipnja u 19.30 sati. Uz klavirsku pratnju Antonije Kosić publika je uživala u djelima C. Dancla, J.S. Bacha, D. Kabalevskog i D. Pejačević.

Sljedeći dan, u utorak, 16. lipnja, nastupila je violinistica Mia Franceković (mentor: prof. Ivan Mužanić) uz klavirsku pratnju prof. Željke Vojvode. Uz djela C. Dancla i J.S. Bacha, Mia je svoje vještine pokazala i uz Koncert za violinu i orkestar u g-molu B. Godarda.

Treći dan, u srijedu, 17. lipnja, program završnog koncerta, ali i onaj za prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predstavio je udaraljkaš Franko Štrbac (mentor: prof. Goran Gorše) uz klavirsku pratnju prof. Željke Vojvode. Na velikom broju raznih udaraljki Franko je svirao djela J.S. Bacha, S. Finka, A. Ignatowicz-Glinske i E. Bozzae.

Posljednjeg dana komisija je slušala dva završna koncerta. Na prvom je klavirist Nikola Antolović (mentorica: prof. Marijeta Tišlar) svirao djela J.S. Bacha, F. Chopina, L. van Beethovena, F. Mendelssohna, A. Babajaniana i F. Livadića.

Drugi te večeri i posljednji u nizu završnih koncerata, održala je pjevačica Emma Kostić (mentorica: prof. Branka Cvetković) uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak. Emmin program se sastojao od djela A. Scarlattija, W.A. Mozarta, R. Schumanna, S. Rahmanjinova, E. Granadose i E. Elgara.

Uz nabrojene maturante, završni koncert je trebala imati i teoretičarka Karla Krstinić, koja je marljivo kroz godinu pripremala koncert na kojem je trebala dirigirati Mješovitom zboru i Starijem gudačem orkestru naše škole pod vodstvom prof. Adama Vidovića. Zbog novonastale situacije i preporuka stožera, njen koncert zbog broja sudionika nije bio moguć. Ipak, Karla je uspješno maturirala pišući završni rad uz pomoć prof. Tatjane Gaćeša.

Iz škole čestitaju svim maturantima i maturanticama na uspješno završenom školovanju te im žele uspješan upis na odabrane fakultete.

Također, čestitaju bivšoj učenici, violinistici Petri Barbarić na upisu u Hochschule der Kunst u Bernu i ovogodišnjem maturantu Franku Štrbcu na uspješno položenom prijemnom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer udaraljke.

Antonija Petrić Andabak

Fotografije: Zdenka Merčep, Antonija Petrić Andabak i Ivan Mužanić

 

Likovna kolonija umjetnika Tar 2020.

Završni koncerti maturanata GŠ Ferdo Livadić ipak odsvirani "uživo"

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002