30.10.2020.

U OŠ Milana Langa u Bregani stižu samo nagrade

Izvrsnost na prvom mjestu

U OŠ Milana Langa u Bregani stižu samo nagrade

Zahvaljujući neumornoj učiteljici Aleksandri Gudlin Mićić, koja sa svojim učenicima iz 3.C razreda sudjeluje u mnogobrojnim međunarodnim projektima, OŠ Milana Langa nagrađena je sa čak 10 europskih oznaka kvalitete za izvrsnost.

Rad učenika, učiteljice i škole u Bregani prepoznati su na najvišoj europskoj razini te smo bogatiji za nove potvrde sudjelovanja u eTwinning projektima.

I.M.

 
30.10.2020.

Samoborska spisateljica Iva Gjurkin "online" predstavila svoj prvi roman Līlā

Lakoća življenja i težina postojanja

Samoborska spisateljica Iva Gjurkin Līlā"/>

U Mjesecu hrvatske knjige, s obzirom na nove epidemiološke mjere, i Gradska knjižnica Samobor preselila je svoje programe uživo na službene mrežne stranice, dajući tako prostor knjizi i čitanju, kao i predstavljanju knjiga.

Na internetskim stranicama Gradske knjižnice Samobor putem poveznice https://www.youtube.com/watch?v=qmfGpNA8VBQ možete pogledati snimku razgovora s Ivom Gjurkin, autoricom romana Līlā . Iva Gjurkin naša je sugrađanka, po struci indologinja, ali i prevoditeljica i spisateljica. Do sada je objavljivala i prevodila u književnim časopisima pa je ovo njezino prvo predstavljanje široj čitateljskoj publici. Svoj prvi roman Līlā objavila je u izdavačkoj kući Duireux, urednica romana je Ivana Rogar, a, kako je u razgovoru rekla, puno prevodi i piše pa je već spreman i njezin drugi roman.

Līlā je roman o prijateljstvu, a sama riječ Līlā u indijskoj filozofiji objašnjava život kao (božansku) igru. Pripovijedanje u romanu je sigurno i odmjereno te uronjeno u društveni kontekst, a opet usredotočeno na bitno. Roman je prožet bogatom i dubokom indijskom filozofijom, što odnos apsoluta i pojedinca, toliko važan za ovaj roman, približava i manje znatiželjnom čitatelju. Od prve stranice romana autorica otvara svijet likova koji vas jednostavno "tjeraju" da s njima proživljavate i promišljate o životu i o sebi. Nevjerojatna je emotivna snaga koju kroz cijelo djelo nose likovi Jasen, sa svojom lakoćom življenja, i Ivor, sa svom težinom postojanja. Iva ima osjećaj za stil i likove, tako da povremeni filozofski i jezični razgovori ne otežavaju i ne čine roman dosadnim, nego ga oplemenjuju.

I.H.

 

U OŠ Milana Langa u Bregani stižu samo nagrade

Samoborska spisateljica Iva Gjurkin "online" predstavila svoj prvi roman Līlā

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002