02.10.2020.

Na SGJ nastupio Komorni sastav Harlequin Art Collective

Pjesme ljubavi i smrti Oliviera Messiaena

Nakon uzbudljivog natjecateljskog dijela i dodjele nagrada mladim glazbenicama na Natjecanju Ferdo Livadić, program 45. Samoborske glazbene jeseni i u svom drugom dijelu nudi sjajne glazbenike. Tako je 1. listopada nastupio Komorni sastav Harlequin Art Collective, sa zanimljivim programom francuskog skladatelja Oliviera Messiaena. Riječ je o ciklusu Harawi – Pjesme ljubavi i smrti, 12 pjesama koje je skladatelj napisao 1945. godine inspiriran pjesmama s peruanskih Anda. Pjesme je obradio Šimun Matišić, koji ujedno svira vibrafon u Harlequin Art Collectiveu, kojeg još čine Marta Schwaiger (sopran), Dani Bošnjak (flauta), Stjepan Vuger (harmonika) i Alan Bošnjak (trombon). Ova netipična kombinacija na scenu je donijela nov i neobičan zvuk te u potpunosti očarala svojom izvedbom i zaslužila odobravanje publike u župnoj crkvi svete Anastazije.

Na 45. Samoborskoj glazbenoj jeseni slijede još tri koncerta, a završnica pripada festivalskom Dream Teamu. Violinisti Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak na festivalu ponovno izvode sjajan program. Njima se u petak, 2. listopada, u župnoj crkvi pridružuju Mihael Paar na klarinetu, Žarko Perišić na fagotu i Bánk Harkay na rogu, kako bi izveli Beethovenov Klavirski trio u D-duru, op. 70 br. 1 te Septet u Es-duru, op. 20.

U subotu, 3. listopada, nastupa gitarski trio Elogio – Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić, koji će izvesti Beethovenovu Klavirsku sonatu br. 15 u D-duru i Schubertova Četiri impromptua.

Na završnom koncertu 4. listopada Sretenu Krstiću, Aleksandru Iviću, Aleksandru Miloševu, Moniki Leskovar, Ivanu Nestiću i Martini Filjak pridružuju se violončelistica Jelena Očić i violist Hrvoje Philips, a ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen ispratit ćemo uz Schubertov Gudački kvintet u C-duru i Mendelssohnov Klavirski sekstet u D-duru, op. 110.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr i na blagajni samoborskog kina sat vremena prije filmske projekcije, a preporuka je svima koji planiraju doći da ulaznica nabave ranije. Cijene koncerata su 70 kuna, odnosno 50 kuna za one koji koriste popust, a to su članovi Kluba ljubitelja umjetnosti, umirovljenici, učenici i studenti. Taj se popust može ostvariti samo na blagajnama POU Samobor. Dodatne informacije dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Hrvatsko društvo skladatelja.

T.I.

 

Na SGJ nastupio Komorni sastav Harlequin Art Collective

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002