11.09.2020.

Samoborska premijera domaćeg filma Mater redatelja Jure Pavlovića

Kakva je da je, ipak je - mater!

U četvrtak, 10. rujna, krenuo je u kina diljem Hrvatske domaći film Mater, nagrađivanog redatelja Jure Pavlovića, a samoborsko Pučko otvoreno učilište potrudilo se da istog dana na premijeru u naš grad dovede i samog redatelja te dobitnika Zlatne Arene za oblikovanje zvuka na ovom filmu, našeg sugrađanina Martina Semenčića, koji su prije projekcije pozdravili posjetitelje, a nakon filma se i podružili s njima odgovarajući na sva postavljena im pitanja.

Kino publika polako se, nakon proljetnog potpunog zatvaranja, vraća u dvorane, jer mjere su i dalje rigorozne, svjetska filmska industrija je privremeno zamrla i sve se odgađa, pa su filmofili s nestrpljenjem čekali barem ono što je trenutno u ponudi.

Samoborci su već navikli da u svojem novouređenom kinu mogu uživati u filmovima koji trenutno igraju i u puno većim centrima pa su s veseljem dočekali i ovu premijeru.

Zlatnu Arenu za glavnu žensku ulogu u ovom filmu na ovogodišnjem pulskom festivalu odnijela je Daria Lorenci Flatz, koja je majstorski, kroz duge i ponekad mučne kadrove, svoje frustracije i težak odnos s bolesnom majkom (upečatljiva Neva Rošić) odglumila u filmu.

Film možete pogledati i u subotu, 12. rujna, te usput provjeriti svoj odnos s mamom i razmisliti kako ćete ju pri sljedećem susretu pozdraviti – Bok, mater! ili Bog mater!

M.K.

 
11.09.2020.

Izložba radova s 22. žumberačke likovne kolonije u Gradskoj knjižnici Samobor

Na Žumberku su več ko doma

Samoborska Gradska knjižnica tradicionalno je i ove godine "udomila" izložbu radova članova Likovnog odjela Ogranka Matice hrvatske nastalih proljetos na Žumberku, gdje se već pune 22 godine naši domaći likovni umjetnici druže i pronalaze inspiraciju za svoja djela u prelijepoj prirodi.

Ovaj puta sve se odvijalo ispred knjižnice, izložba se može vidjeti u izlozima izvana, a na otvorenju u četvrtak, 10. rujna, okupili su se, uz autore, i ostali članovi Matice i ljubitelji likovne umjetnosti.

Svoje radove izložili su Tatjana Antolin, Đurđica Debogović, Blanka Klemar Prša, Grozdana Korpar, Milan Kuhar, Vlasta Mažuranić, Nevenka Miklenić, Željko Nemec, Zdenka Resar, Maja Šmit, Milan Stunja, Katica Lenardić, Ivan Mlačić, Snježana Zakanj Radovanić i Mirjana Žegarac. Već niz godina likovnjacima se na ovoj koloniji pridružuju i domaći pjesnici.

Nazočne je u ime Gradske knjižnice pozdravila ravnateljica Mirjana Dimnjaković, svojim članovima i gostima o izložbi je govorila voditeljica Likovnog odjela MH Samobor Snježana Zakanj Radovanić, a svoje zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom i ponovnim boravkom umjetnika na Žumberku iskazao je njihov domaćin, žumberački vikar Mile Vranešić, ne propustivši priliku da ih kroz prigodnu duhovnu priču ponovno pozove na sljedeće druženje.

Uz međusobne zahvale i pohvale, otvorenje izložbe upotpunila je Vlasta Mažuranić svojim stihovima, a potom glazbeno i mladi violinist Michael Heaton.

M.K.

 

Samoborska premijera domaćeg filma Mater redatelja Jure Pavlovića

Izložba radova s 22. žumberačke likovne kolonije u Gradskoj knjižnici Samobor

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002