03.02.2020.

Glazbena škola Ferdo Livadić ima i 4. predstavnika u nacionalnom finalu za Euroviziju mladih glazbenika

Udaraljkaš Franko Štrbac među 23 najbolja

Glazbena škola Ferdo Livadić ima i 4. predstavnika u nacionalnom finalu za Euroviziju mladih glazbenika

Franko Štrbac, učenik 4. razreda Srednje glazbene škole Ferdo Livadić, udaraljkaš u klasi prof. Gorana Goršea, prošao je u završnicu nacionalnog izbora za Euroviziju mladih glazbenika. Audicija je održana u subotu, 1. veljače, u HRT-ovom studiju Zvonimira Bajsića, a Franko je izborio svoje mjesto u jakoj konkurenciji među 23-oje mladih umjetnika, svirača različitih instrumenata.

Podsjećamo, uz Filipa Merčepa, Luciju Bošković i Jana Tominića, Franko je četvrti učenik naše škole i drugi iz klase prof. Gorana Goršea, koji će sudjelovati u završnici ovog velikog natjecanja.

Uz Franka stoje i njegovi mentori - prof. Goran Gorše te korepetitorica Željka Vojvoda, koji će ga pratiti i 10. ožujka u izravnom prijenosu HRT-a, kada će svirati uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Z.M.

 
03.02.2020.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija iz njenog fundusa

Svježi i intrigantni i s 18 godina

Sa svojom 174. izložbom Foto galerija Lang obilježava 18 godina djelovanja u Samoboru pod programskim vodstvom njezinog osnivača Želimira Koščevića. Sve je počelo izložbom Toše Dabca, klasika domaće moderne i suvremene fotografije, a punoljetnost ove male, ali značajne galerije obilježena je izabranim radovima iz njenog fundusa kao svojevrsnim presjekom rada u proteklom razdoblju.

Tijekom ovih godina ljubitelji fotografije mogli su uživati u brojnim izložbama domaćih i svjetski poznatih fotografa - od Helmuta Newtona, velike izložbe talijanskog neorealizma, do ruske suvremene fotografije, ostvarene u suradnji s hrvatskim Foto savezom.

Djelatnost galerije prepoznata je i van granica pa je tako u Parizu održano predavanje o samoborskom fotoamateru Franji Bahovcu, a jednomjesečni studijski boravak omogućen je i trojici mladih stručnjaka koji se bave fotografijom.

Nadalje, tu je i enciklopedijski prilog o hrvatskoj fotografiji od 1900. do 1945. za leksikon europske fotografije objavljen u Bratislavi, zatim gostovanja u Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, Banjoj Luci, Salzburgu, Rigi, Pečuhu, Bratislavi, Kopenhagenu, Louwardenu, kao i niz predstavljanja u Hrvatskoj - Benkovac, Pula, Rijeka, Zagreb, Varaždin, Kumrovec, Rovinj, Zadar, Split, Opatija...

Rad Foto galerije Lang sustavno prate i najviše pohvale struke i medija, a veliko priznanje dobila je prije nekoliko godina i od Grada Samobora.

Bilo bi, sigurno, toga i više uz izdašniji proračun na raspolaganju, što je unatrag par godina i ozbiljan problem Foto galerije Lang.

- Ovih 18 godina obvezuju ne samo nas da nastavimo dalje, nego i one koji nas pomažu u toj djelatnosti. No, pomažu nas vrlo skromno i vrlo često angažiramo vlastita sredstva i vlastiti rad. Hoćemo li nastaviti takvu praksu nije sigurno, jer može se dogoditi da je ova godina posljednja godina Foto galerije Lang – kaže Želimir Koščević

Ipak, u osamnaest godina galerija je uspjela sakupiti lijepu zbirku moderne i suvremene fotografije, koju ovom izložbom predstavlja javnosti. Izložene fotografije najbolje odražavaju programsku orijentaciju Foto galerije Lang i dosljedno poštivanje visokih kriterija.

Izložbu, koja je otvorena do 23. veljače, razgledao je i zamjenik župana Hrvoje Frankić, a 1. ožujka točno u podne predstavit će se Drago Vejnović.

M.K.

 

Glazbena škola Ferdo Livadić ima i 4. predstavnika u nacionalnom finalu za Euroviziju mladih glazbenika

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija iz njenog fundusa

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002