29.09.2020.

Još jedna lijepa vijest iz OŠ Milana Langa

Leona Bišćana inspirirao štrajk učitelja

Još jedna lijepa vijest iz OŠ Milana Langa

Na natječaj za 51. Zbor malih pjesnika u Zlataru prispjelo je 257 pjesama iz 45 škola kajkavskog govornog područja. Prosudbena komisija u sastavu: prof. Željka Horvat-Vukelja, dr.sc. Ivo Kalinski i prof. Ivančica Tomorad, odabrala je 52 pjesme koje su tiskane u zbirci pjesama i predstavljene na zboru u Zlataru 19. rujna 2020. Među izabranim pjesmama je i pjesma učenika OŠ Milana Langa iz Bregane Leona Bišćana naslova Štrajk, inspirirana, kao što to i sam naslov kaže, prošlogodišnjim štrajkom učitelja. Mentorica učeniku bila je učiteljica Valentina Mahović.

S obzirom na epidemiološke uvjete, odlučeno je da će se ovogodišnja priredba održati bez publike i samo s dijelom malih pjesnika koji su izrazili spremnost nastupati. Zato je zbor ove godine bio bez Leonove fizičke prisutnosti, ali stihovi njegove pjesme su pročitani.

I.M.

Štrajk

Štrajk je prešel,

Vtorek je došel,

Meni je toga dost!

Tri kedna bez znajna,

Tri kedna samo spajna,

Tri kedna nas ni bila briga za niš.

Ni klupe ni stolca,

Ni za dvojku borca,

Školu prek štrajka

Nis videl ni jen dan.

Al na koncu sega

Veča plača je sela

- I evo me v školi nazaj.

Leon Bišćan, 7.b

 
29.09.2020.

Druga večer 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Predstavile se još tri glazbene nade

Program Samoborske glazbene jeseni nastavljen je nastupom tri mlade glazbenice u sklopu 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. U svojim recitalima su iskazale osobnost i nadarenost, nastojeći se izdvojiti i pridobiti naklonost žirija.

Prva je nastupila pijanistica Mia Pečnik, koja je u prvom dijelu recitala svirala Sonatu br. 30 u E-duru, op. 109 Ludwiga van Beethovena te Nokturno op. 27 br. 2 u Des-duru i Baladu br. 2, op. 38 Frédérica Chopina, a slijedili su Impromptu, op. 32b Dore Pejačević i Transcendentalna etida br. 12 Chasse neige Franza Liszta.

Druga je pred publiku i žiri izašla flautistica Lucija Stilinović, čiji je program sadržavao Rondo u D-duru, KV 184 za flautu i klavir Wolfganga Amadeusa Mozarta (uz klavirsku pratnju Zrinke Ivančić-Cikojević), Sonatu za flautu i klavir u D-duru, op. 94 Sergeja Prokofjeva, Tu Alma y la mia za flautu i klavir Dubravka Palanovića, te Ariju Lenskog iz opere Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog.

Program je zaključila harmonikašica Martina Jembrišak, koja se odlučila za praizvedbu skladbe Music for Isolated Musicians: XIX. Day 19 (Solo Accordion) Franca Prinslooa, potom Golden Rocks in the Moonlight Adalberta Markovića, te na kraju za Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog.

Ove tri mlade glazbenice, kao i glazbenici koji su nastupili prethodne večeri (pijanist Ivan Petrović-Poljak, violinist Matej Mijalić i harfistica Veronika Ćiković) bore se za Nagradu Ferdo Livadić i Nagradu Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Tko će ponijeti titulu slavodobitnika odlučit će prosudbena komisija, koju čine Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić.

Pobjednika ćemo saznati 29. rujna, kada će u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije od 20 sati nastupiti i prošlogodišnji pobjednici Trio Eusebius, koji će praizvesti skladbu Silvija Foretića Za njih troje, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen. U nastavku programa Trio Eusebius svirat će još Espressioni notturne Petra Bergama, Zovu me Tryor Dubravka Detonija i Klavirski trio br. 2 u e-molu Dmitrija Šostakoviča.

Podsjećamo, pobjedniku natjecanja Ferdo Livadić pripast će 15.000 kuna u bruto iznosu, koje osigurava festival, kao i koncerti na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021. godine. Uz to, za pobjednika natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju, koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021.

Dobitniku Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava pripada 7.500 kuna u bruto iznosu te koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, dok je organizator festivala Pučko otvoreno učilište Samobor.

T.I.

 

Još jedna lijepa vijest iz OŠ Milana Langa

Druga večer 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002