21.03.2020.

Završeno 2. Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti

Misija u potpunosti ostvarena

Nedjelja, 8. ožujka, bio je posljednji dan 2. Međunarodnog gitarističkog natjecanja Ida Presti. Sve aktivnosti toga dana održane su u Galeriji Prica. Započelo se natjecanjem III. kategorije, u kojoj su se natjecali solisti do 15 godina starosti. Nakon natjecateljskog dijela, u istom prostoru održana je prezentacija i javno testiranje gitara hrvatskih i inozemnih graditelja. Tijekom testiranja okupljeni sudionici, kao i svi zainteresirani, imali su priliku ocjenjivati kvalitetu predstavljenih gitara kroz sviračke majstorije Gabriela Bianca, uglednog francuskog gitarista, koji je krajem siječnja gostovao u Zagrebu održavši vrlo uspješan koncert u dvorani HGZ-a. Umjetnik je svakoj gitari posvetio desetak minuta, svirajući dijelove skladbi iz bogatog koncertnog gitarističkog repertoara. Publika je pojedinačno ocjenjivala gitare prema sljedećim parametrima: glasnoća, tonska ujednačenost, kvaliteta registara, raznolikost tonskih boja, trajanje zvuka, kvaliteta vibrata te točnost ugodbe. Imena graditelja, njihove biografije i opusi obznanjeni su tek nakon zbrajanja bodova za svaku pojedinu predstavljenu gitaru. Od sedam gitara, predstavljenih tom prigodom, najboljom je proglašena gitara graditelja Antonija Zwirna iz Velike Gorice. U pojedinim parametrima istaknule su se također i gitare graditelja Slavka Mrdalja iz Sarajeva i Jurice Gajskog iz Zagreba. Graditelji su izrazili zadovoljstvo organizacijom događaja koji pridonosi cjelovitijoj percepciji graditeljskog poziva, apostrofirajući njegovu zanatsku i umjetničku dimenziju. Želja organizatora je da ovaj format predstavljanja koncertnih gitara i njihovih graditelja postane tradicionalan i neizostavan u sklopu gitarističkog natjecanja Ida Presti.

U poslijepodnevnim satima došlo je red na očekivano finale najatraktivnije, V. solo kategorije. U njoj se natječu gitaristi do 34. godine starosti. Kandidati koji su u oštroj konkurenciji prve etape došli do finala bili su: Marton Nagy (HU), Oskar Strukiel - Piotrowski (PL), Francesca Agostinis (IT), Luka Lovreković (HR) i Lovro Peretić (HR). Visoka izvođačka razina i umjetnički dojam koji su na publiku ostavili natjecatelji otežali su zadatak ocjenjivačkom sudu. Publiku finala natjecanja činili su, mahom, znalci i studenti gitare. Tijekom iščekivanja rezultata u predvorju Galerije Prica kroz tihi su razgovor isticali svoje favorite. U 20 sati uslijedila je završna svečanost, na kojoj je predsjednica ocjenjivačkog suda Helen Sanderson proglasila rezultate finala.

Pobjednikom najtecanja V. kategorije proglašen je Lovro Peretić, drugi laureat bio je Marton Nagy, dok je treću nagradu osvojio Luka Lovreković. Svoj trojici pripale su vrijedne nagrade organizatora - Malog muzičkog ateljea te nagrada trgovine Max Music iz Zagreba. Pobjednicima i finalistima na svečanosti su također dodijeljene i nagrade tvrtke Savarez. Uručila ih je njihova Anabel Montesinos, dok je nagrade partnerskog festivala Presti-Lagoya iz Nice uručila Isabelle Presti.

Važno je istaknuti i nekoliko posebnih nagrada čije imenovanje slijedi misiju ove jedinstvene manifestacije.

U nastojanju otkrivanja i promicanja stvaralaštva Ide Presti, dodijeljena je posebna nagrada za najbolju izvedbu skladbe Ide Presti. Nagradu je osvojila finalistica V. solo kategorije, Francesca Agostinis (IT) za izvedbu skladbe Segovia. Nagrada uključuje notno izdanje skladbi Ide Presti za gitaru solo, poster s likom Ide Presti te kotizaciju za natjecanje Presti-Lagoya u Nici 2021. godine.

Posebna nagrada za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja pripala je Lari Mariji Brunović za izvedbu skladbe Omaggio a Boris Marija Nardellija. Ovom nagradom mladoj će samoborskoj gitaristici pripasti čast da na sljedećem izdanju natjecanja Ida Presti, 2022. godine, premijerno izvede novoskladanu skladbu jednog hrvatskog autora, koju će organizator naručiti posebno za nju.

Posebnu nagradu za najbolju interpretaciju gitarskog dua, komplet nota iz The Presti-Lagoya Collection izdavačke kuće Berben, osvojio je slovenski duo gitara Tea Černek i Rok Žerdoner, koji su se natjecali u II. duo kategoriji.

Najbolje plasiranim natjecateljima IV. kategorije također su dodijeljene nagrade tvrtke Savarez, dok su najbolje plasiranim natjecateljima svih triju duo kategorija bile dodijeljene nagrade tvrtke Gewa, proizvođača žica Hannabach te trgovine Black&White iz Samobora.

Vrijedno je spomenuti da će 2. Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti ostati zapamćeno po većinskom ženskom dijelu ocjenjivačkog suda, iako su u profesionalnoj solo kategoriji od ukupno 13 kandidata nastupile tek dvije natjecateljice. Završnica međunarodne manifestacije koje nosi ime legendarne gitaristice simbolično je održana na Dan žena. Uz Bitku kod Samobora, prvorazredno uspjelu turističku atrakciju održanu istog dana, bio je to ujedno i posljednji kulturni događaj u Samoboru prije otkazivanja mnogih planiranih manifestacija u svim segmentima javnog i kulturnog života. Obavijena sjetom i brigom naša je svakodnevnica poprimila drugačije obrise.

Karla Mazzarolli

FOTOGRAFIJE

1 - Lovro Peretić pobjednik je natjecanja Ida Presti 2020.

2 - Francisca Agostini, dobitnica posebne nagrade za izvedbu autorske skladbe Ide Presti

3 - Drugonagrađeni finalist je Marton Nagy iz Mađarske

4 - Luka Lovreković, trećeplasirani finalist oduševio je publiku svojim ekspresivnim interpretacijama

5 - Finalisti s članovima ocjenjivačkog suda i organizatoricama

6 - Nagrađeni natjecatelji III (non age) duo kategorije

 

Završeno 2. Međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002