16.10.2020.

Proglašenje najboljih haiku pjesmama na temu Samobora

Vlasta Mažuranić napisala najbolji samoborski haiku

U četvrtak, 15. listopada, u Gradskoj knjižnici Samobor održano je proglašenje najboljih haiku pjesama s natječaja za najbolju haiku pjesmu na temu Samobora u povodu Dana grada i početka Mjeseca hrvatske knjige.

Na natječaj je svoje radove poslalo 30 autora, a odabir najboljih napravila je Jadranka Brnčić.

Tri su pjesme novčano nagrađene, a posebno su pohvaljene pjesme osmero autora (Marine Čizmić Horvat, Ines Herceg, Gordane Bartol, Đurđice Runtas, Vlaste Mažuranić, Jurje Vukovinski, Nine Kovačić i Milana Žegarca).

Sve pjesme pristigle na natječaj objavljene su u zbirci Samoboru, koja je obogaćena i fotografijama inspiriranim Samoborom autora Ivana Tibora Grujića.

Proglašenju najboljih haiku pjesama i predstavljanju zbirke, osim nagrađenih autora, prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković.

Događanje se odvijalo i online, a potom je snimka postavljena na YouTube kanal Gradske knjižnice Samobor.

Prva nagrada pripala je Vlasti Mažuranić, druga Milanu Žegarcu, a treća Danijelu Kalaici.

Vlasta Mažuranić

Na Anindolu

veter zible grane.

Tanc vu šumi.

Milan Žegarac

Zvoni podne

Sveta Anastazija.

Sveti Mihalj kasni!

Danijel Kalaica

Muka seljaka

kumici na glavi.

Samoborski plac.

 
16.10.2020.

U Samoborskom muzeju otvorena je retrospektivna izložba keramičarke i grafičarke Grozdane Korpar

Majstorstvo i perfekcija u oblikovanju gline

Punih pola stoljeća, od završetka Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, Grozdana Korpar posvetila je svoj život, primarno, umjetnosti oblikovanja gline te umjetničkoj i uporabnoj keramici koja potom nastaje. Naša poznata sugrađanka već odavno je vrlo cijenjena u likovnim krugovima i u tom svojem životnom "resoru" uz bok je najboljima ne samo u Hrvatskoj, već i daleko šire.

Uz Dan grada Samobora, a u povodu 50. obljetnice njezinog umjetničkog rada i svekolikog kulturnog djelovanja, u Samoborskom muzeju je u četvrtak, 16. listopada, otvorena retrospektivna izložba keramike i grafika naziva Rijeka života, na kojoj se posjetiteljima na uvid nude radovi iz svih razdoblja Grozdanine impozantne i impresivne umjetničke biografije.

Otvorenju izložbe nazočilo je u gradskom muzeju, sukladno epidemiološkim ograničenjima, tek petnaestak uzvanika. Uz umjetnicu, koja je svima zahvalila na realizaciji ovog projekta i posebno svojoj obitelji, o izložbi su govorile ravnateljica Samoborskog muzeja Nikolina Puljić Glasnović i kustosica Gordana Remussini, ujedno i autorica teksta u katalogu koji prati izložbu, poruku i čestitke župana Kožića prenijela je njegova izaslanica i županijska pročelnica Jadranka Dujić Frlan, a prigodne riječi zahvale i podrške u daljnjem radu našoj vrsnoj umjetnici uputili su predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Izložba je to koja će oduševiti svakog posjetitelja, bez obzira na osobne preferencije kada je u pitanju likovna umjetnost, jer majstorstvo i perfekcija Grozdane Korpar vidljivi su na prvi pogled.

M.K.

 

Proglašenje najboljih haiku pjesmama na temu Samobora

U Samoborskom muzeju otvorena je retrospektivna izložba keramičarke i grafičarke Grozdane Korpar

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002